Succé för dam EM i fotboll

I går avslutades dam EM  i fotboll som den här gången spelades i Sverige. Det var en publikmässig och arrangörsmässig framgång för Sverige. UEFA hyllar sommarens EM som ”det bästa dam -EM:et någonsin”. På alla matcher var det totalt ca 216.000 besökare och på själva finalen på Friends Arena lockade storpubliken 41.301 personer. Rekordet skall jämföras med EM i Finland 2009, som drog totalt 129.000 personer. Finalen hade den särklassigt bästa publiksiffran någonsin i Dam EM. Och hade Sverige varit i final hade det säkert varit fullsatt. Den högsta siffran tidigare var på ca 29.000 personer i öppningsmatchen i EM 2005 mellan hemmanationen England mot Finland. Även den högsta siffran i Sverige rök all världens väg. Den var på 20.302 personer på Råsunda 2002 i en landskamp mellan Sverige och Schweiz.

Jag har under de senaste veckorna följt Dam EM. Det har varit spännande matcher av hög kvalité. Damfotbollen har verkligen utvecklats under de senaste åren. Dam EM blev verkligen en folkfest i Sverige med stor folklig massmedial uppmärksamhet. Och succén hade givetvis varit fulländad om det svenska laget hade lyckats att ta sig till final inför en fullsatt Friends Arena i Solna.

Utan tvekan har dam EM ökat intresset för svensk damfotboll och damfotboll överhuvudtaget i Europa även om damfotboll i många länder inte alls är lika stort som i Sverige. Sverige ligger nu på tredje plats  i rankinglistan efter suveräna Tyskland och Norge med ett Guld, tre Silver och fyra bronsmedaljer.

Enligt Svenska fotbollsförbundet har alla gästande lag varit väldigt nöjda med alla arrangemang runt mästerskapet. Jag var själv på Fan Zone inför matchen där det var hur mycket folk som helst och vi var tusentals personer som i Sambatakt gick från Skytteholms IP till Friends. Fan Zone har varit väldigt populärt i Solna och i de andra arrangörsstäderna. Ett bra initiativ tycker jag.

Och publikmässigt har det varit en succé som kommer att vara svårt att överträffa för något annat land.

Det ökar givetvis Sveriges chanser att få Euro Leauge Finalen 2016 och bli en av de 13 städer som kommer att få arrangera EM 2020 för herrar. Enligt DN funderar fotbollsförbundet på att ansöka om värdskapet för dam VM 2019.

En kul sak. Första EM veckan var jag i Österrike och vandrade i bergen. På kvällarna var vi några som smet i väg och tittade på Dam EM på tyska Eurosport. Det var roligt att höra reporten säga att finalen går på Friends. Undrar om arenan har blivit så välkänd så att man bara säger Friends och inte Friends Arena.

Läs även mitt blogginlägg Damernas VM-brons ökar intresset för EM i fotboll 2013 i Sverige.

Läs även mer på Solna stads hemsida.

Annonser

One response to “Succé för dam EM i fotboll

  1. Håller helt med. En riktig succé.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s