Ny, spännande temalekplats invigd i Solnas stadspark – Skytteholm

I går invigde Marianne Damström-Gereben (FP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden och jag inför hundratals förväntansfulla barn- och ungdomar den nya lekparken i Skytteholm. Det är en temapark som har vattnet som utgångspunkt. Vilket känns som en intressant historisk koppling till området då det tidigare var en sjö där lekparken är placerad. Inramningen är bryggor runt sjön där olika material och lekredskap får symbolisera vatten, strand, vassruggar och öar. Det finns klätterlek, gungdjur, balanslek, småbarnslek, fyrar och hoppanläggningar.

Tanken är att alla skall kunna leka på lekplatsen. Tillgänglighetsfrågorna har varit viktiga. På marken är det utlagt gummiasfalt i olika färger, varav många blå nyanser då det gäller att återskapa känslan av sjö. Gummiasfalten är bra för personer som är rullstolsburna.

Foto: Sommar i Solna - har precis nyinvigt Skytteholms lekpark tillsammans med Anders Ekegren. Numera är det en lekpark för ALLA barn utifrån deras egna förutsättningar!

Lekplatsen är särskilt utformad för barn- och ungdomar med autism eller liknande funktionsnedsättningar efter en motion av Nazar Nashat(S) som fick ett positivt svar i kommunfullmäktige. Och nu har motionens intentioner genomförts.

Parker är viktiga för människan på olika sätt, b l a för att skapa mötesplatser, bättre luftkvalité  och lugna och harmoniska livsmiljöer. Att dessutom kunna förena detta med en lekpark för barn- och ungdomar känns väldigt bra. Successivt har staden rustat upp Skytteholm – stadens stadspark – med en bättre parkskötsel och för två år sedan invigdes Sveriges första Parkourbana i Skytteholm. Nya parker har har även tillkommit i Solna sista året – Fröfjärdsparken i Frösunda och Spegeldammsparken i Järvastaden och gamla rustas upp.

Parken har tillkommit efter ett bra samarbete mellan Kultur- och fritidsförvaltningen och stadsbyggnadsförvaltningen. Samarbete mellan olika förvaltningar kan ge oanade positiva resultat. Ett särskilt tack till Lars Johansson och Tomas Andersson på SBF och Tina Wallgård och Helena Thews på KFN.

På hoppbilden, som för symbolisera invigningen av parken ser vi från vänster Anders Ekegren (FP), Nazar Nashat (S) och Marianne Damström Gereben.

Läs mer om parken på Solna stads hemsida och Parkourbanan.

Foto: Marianne Damström-Gereben och Rickard Oxfält

Ett svar till “Ny, spännande temalekplats invigd i Solnas stadspark – Skytteholm

  1. Ping: Nu blir det belysning på Tallbackaskolans gräsplan. |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s