Hur utformar vi framtidens Hagalund?

Ihelgen arrangerade föreningen ett Levande Hagalund en worksshop om Framtidens Hagalund.  Tanken var att spana framåt och se vilka förändringar som behöver göras i stadsdelen för att skapa en attraktiv stadsdel.

Ett 20-tal personer från ett Levande Hagalund, boende, föreningslivet och representanter från folkpartiet, moderaterna, centerpartiet, socialdemokraterna och vänsterpartiet jobba några timmar i grupper för att gemensamt diskutera igenom vad som behöver göras.

Visst har stadsdelen en del problem men på lång sikt såg alla positivt på stadsdelens framtid. Den ligger centralt i regionen. Nära till bra kollektivtrafik och framförallt till Solna station med ett stort utbud av kollektivtrafik såsom pendeltåg, nu även till Arlanda och Uppsala, bussar och inom ett år får stadsdelen en snabbspårväg med hållplats nedanför ett av de blå husen. Hagalund kommer säkert att få ett lyft av Arenastaden, Friends Arena och förändringarna av Solna Centrum. Även närheten till Hagaparken är en stor fördel. Stadsdelen har bättre ekonomiska  förutsättningar än vad många tror visar undersökningar som har gjorts av byggbolag inför nybyggnationer i närheten. Det är snarare stadsdelens rykte som är det stora problemet. Ett rykte som många gånger inte stämmer med verkligheten.

Men det behöver göras en hel del både på både kort som lång sikt. På kort sikt behövs det en plats där de äldre ungdomarna kan vara. För många är inte Ungdomskaféet vid Skytteholms IP ett alternativ. Det behövs ett basutbud av service i stadsdelen som en bra livsmedelsbutik, snabbmatsrestaurant, tvätt/skrädderi, frisör, kiosk, postutlämning och  bra mötesplatser.

Det är även viktigt att området känns omhändertaget. Det behövs en bra snöröjning, gemensamma skötselplaner mellan de olika fastighetsägarna i området, de slitna idrottsytorna behöver rustas upp och det bör skapas naturliga gångstråk. Även förslag på stadsodling och solceller på tak kom upp under den gemensamma diskussionen.

På lång sikt såg alla för sig en förtätning av stadsdelen med ytterligare bostäder. Var förtätningen kan äga rum fanns det många förslag. Min egen uppfattning är att man särskilt skall titta på bebyggelsen vid själva Hagalundsgatan. En viktig sak är att förbättra förbindelserna till Solna station och många såg en en ny bebyggelse ner mot Solna station där en inomhusrulltrappa är en viktig del.

Jag tycker att det var en väldigt bra och givande  workshop under ledning av Boel Carlsson från ett Levande Hagalund. Alla försökte titta frammåt och det kom fram många konstruktiva idéer under eftermiddagen. Många av dessa går det  att arbeta vidare med. Det var också intressant at se att företrädarna för Föreningen Ett Levande Hagalund, boende och de politiska partierna, oavsett partifärg,  var rörande överens i de stora dragen om vad som behöver göras inför framtiden.

Min tanke är att vi inte alltför långt bort i tiden kan påbörja ett arbete med en förnyelse av stadsdelen. Ett sådant samarbete bör inledas med en bred dialog med de boende i Hagalund.

På bilden ovan syns bla Marianne Damström-Gereben(FP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Magnus Perrson(C), ledamot av stadsbyggnadsnämnden och Torsten Svenonius(M), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden och bakom Iponekameran bloggaren själv.

4 svar till “Hur utformar vi framtidens Hagalund?

  1. I dessa kommuner finns det ett egen politisk församlig och där många boende rätt väl känner till de styrande i sin kommun. Det finns alltså ett spännande motsatsförhållande i våra tätbebodda delar av landet för där bor det många men avståndet till de styrande är troligen större. Bevakningen av media av Hagalund är absolut begränsad, alltså jämfört med den mindre orten i Sverige. Men trots att vi befinner oss i skuggan rätt ofta finns det all anledning att vi som bor i stadsdelen jobbar lokalt med att skapa en bra anda, för det är något av en trend i städer jorden över att stadsdelarna försöker skapa sin egen karaktär och jobbar aktivt med att bli en spännande kugge av den större helhet som man tillhör.

  2. Ping: Folkpartiet har ett stort engagemang för Hagalund |

  3. Vilken bra blogg du har! Jag har lärt mig mer om Hagalund bara på de minutrar jag läst här än på det året jag har bott här. Blir väldigt sugen på att bli mer delaktig! En massa bra som görs och många bra tankar framåt! Blir ju stolt att bo i Hagalund ju! 🙂

  4. Ping: En utvecklingsstrategi för Hagalund skall arbetas fram. |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s