Solna är grönare än vad de flesta tror!

Näckrosparken

I förra  veckan lyssnade jag på vår nye stadsträdgårdsmästare i Solna, Lars Johansson, som i stadsbiblioteket talade om parker och natur i Solna.  Parkerna har många viktiga funktioner i en stad. De förbättrar hälsan, minskar stressen, stimulerar sinnena och höjer koncentrationsförmågan. Parkerna bidrar också till den biologiska mångfalden om de utformas rätt, omvandlar koldioxid till syre, renar stadsluften och har en temperaturreglerande roll. Detta är speciellt viktigt i städerna där trafik, asfalt och byggnaderna höjer temperaturerna. Men även socialt och ekonomiskt har parker och grönområden en stor betydelse. De fungerar som mötesplatser och ger alla en möjlighet att vara i naturen, ökar stadens attraktivitet och höjer värdet på intilliggande fastigheter. Det sistnämnde okänt för många.

Lars har gått igenom hur mycket parker och natur det finns i Solna. Totalt omfattar Solna 790 hektar park och natur. Det ger 110 kvm park och natur per person. Ser man bara till vad Solna stad förvaltar är det 335 hektar och det ger 48 kvm park och natur per Solnabo, vilket är högt i ett internationellt perspektiv. Köpenhamn har som mål 25 kvm per person och New York har 10.  I Solnas siffror är inte mark som tillhör privata fastighetsägare med. Även med den  bebyggelse som planeras  i Solna kommer över en tredjedel av Solna att vara grönt även i framtiden

När vi bygger nytt är parker och grönområden en viktig del. Förra året invigde vi två nya stadsdelsparker Fröfjärdsparken i Frösunda/Ritorp och Spegeldammsparken i Järvastaden. Vi har återinrättat stadsträdgårdsmästarbefattningen och gör även i år en rejäl satsning på upprustning av stadens parker och grönområden. En upprustning som så väl behövs. Och stadsträdgårdsmästaren har påbörjat att revidera grönplanen som antogs 1991 genom sk medborgardialoger.

Läs även mitt blogginlägg Människor vill bo nära naturen.

Bilden högst upp visar Näckrosparken i Råsunda.

På bilden nedan inviger JMs VD Johan Skoglund och jag Fröfjärdsparken förra hösten inför 500 personer.

13 svar till “Solna är grönare än vad de flesta tror!

 1. Inkluderar detta Hagaparken ?
  För i så fall blir det ju inte så mycket övrig park kvar så att säga . . .

  • Ja, det inkluderar Hagaparken. Svårt att säga att det är lite park kvar med tanke på Igelbäckens naturreservat, Ulriksdals slottsområdet, Tivoli, Huvudsta strand och till det en större mängd parker av olika storlek. Mvh Anders

 2. Sant, men denna ”tredjedel” är idag redan ”förbjuden zon” att bygga på. Och då blir det inte så mycket gröna ytor kvar om man vill förtäta och bygga mera ”stad” av Solna.

 3. Usch, nu var jag en sådan där bakåtsträvande konstig typ som bejakar det som varit och vill bevara något för framtiden. Usch Usch 😉

 4. Göran Häggebrant

  Synd bara att det gröna inte räcker ända till planen på ”Friends”.
  En göteborgare.

  • Göran! Jag tycker att gräset på Friends klarar sig ganska bra i förhållande till de fotbollsplaner jag ser på sportnytt och Fotbollskväll. Både mot Syrianska och Djurgården var planen helt okey men när det var Cupfinalen verkar den inte vara så bra. Något hade hänt. Mvh Anders

 5. Ping: Hur använder Solnaborna parker och grönområden? |

 6. Intressant att Råstasjön, den mest unika av våra parker inte nämns med ett ord. Men en fauna som snart kommer köras bort om raseriet med byggnationer ner mot vattnet kommer ske.

  Varför vill du till varje pris bygga runt Råstasjön, och ja, jag vet att ni fått minska mot det ni initialt ville göra, men. Kommer det kännas bra att få stämpeln på sig som den person som förstörde Råstasjön för kommande generationer för att några rika personer skulle få köpa sig bostäder?

  • L-O! Blogginlägget är inte tänkt att lyfta upp några enstaka områden i Solna utan beskriva att Solna är en mkt grön stad, som bla 100 stadsträdgårdsmästare noterade under sitt besök i Solna under dagarna tre. Och även om ÖP genomförs så kommer en tredjedel av Solna att vara grönt. Blogginlägget vill även visa på parker och grönområden har många positiva förtecken.

   Jag hoppas att du har noterat att Hagaparken har fått en fin utmärkelse. Läs mer.http://www.solna.se/sv/stadsbyggnad-trafik/nyheter-stadsbyggnad-trafik/hagaparken-har-vunnit-utmarkelsen-nordic-green-space-award/.

   När det gäller den fortsatta planeringen av området norr om Råstasjön så har du säkert läst om detta då du har varit inne på min blogg. Den följer ganska val den fördjupande ÖP från 2007 samt att det skall inrättas ett naturreservat och Sjövägen skall stängas av. Det tror jag kommer att bli bra. Mvh Anders

   • Hagaparken är skyddad, och till stor del under kungligt beskydd…. Jag räknar med att du har sett att Råstasjön blivit utsedd till WWF:s Pärla i Stockholms Län. Ser fram mot att du bloggar om det.

 7. Ping: Invigning av fårskulpturer i Järvastaden |

 8. Ping: Solnas nya grönplan går ut på remiss |

 9. Ping: Ny grönplan för Solna parker och naturområden |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s