Solna bäst att bo i enligt tidningen Fokus

Solna kammar hem flera fina placeringar i tidningen Fokus årliga ranking av kommunerna.

Här är det bäst att bo!

Här är det bäst att vara ung!

Och här är det näst bäst att ha familj!

Med hjälp av fyra kategorier och 43 variabler har allt, från pappaindex och sjöutsikt till bredbandstillgång och antalet idrottsföreningar, granskats. Det är åttonde året i rad som Fokus genomför denna rankning, och Solna ha kommit bra till även förr om åren. Läs mer i tidningen Fokus här.

Det är ett bra kvitto till alla som verkar i Solna: invånare, föreningar, näringsliv, personal i kommunen och till någon del även för oss politiker.

Det är särskilt roligt att Solna kommer som nummer ett när det gäller att vara ung. Den höga placeringen beror på våra idrottsföreningar, låg ungdomsarbetslöshet och fundamentala variabler och under att ha familj ligger vi näst bäst till i landet när det gäller fritidsgårdar. Det känns som ett bra kvitto på det arbete som folkpartiet gör inom kultur- och fritidsnämnden där vi har ordförandeposten genom Marianne Damström Gereben. Och det är folkpartiet inom Alliansen som är pådrivande i dessa frågor.

Det som kommer lite i skymundan i den här undersökningen är att vi kommer på plats 6 när det gäller kategori arbete. Före oss har vi bara välbärgade kommuner i nordost. Och inom kategorins variabler har vi landets bästa företagsklimat. Det visar att det inte finns någon motsättning mellan att vara företagsvänlig och vara i topp när det gäller att vara ung och ha familj. Det kanske tom finns ett samband.

Samtidigt står Solna inför många utmaningar. Vi har alltid siktat högt. Även om vi relativt andra kommuner har det bra, finns det mycket att jobba för att Solna ska fortsätta att vara bra. Vi har ett dilemma att hantera den kraftiga expansionen och samtidigt möta kravet på utbyggnad och kvalitet i välfärden.

Läs mer på Solna.se och I Folkpartiets Solna.

5 svar till “Solna bäst att bo i enligt tidningen Fokus

 1. Grattis men Ni skall nog ta undersökningen med en nypa salt. Solna saknar som bekant flera infrastrukturella satsningar såsom ex.vis en modern simhall. Jag rek. starkt att du läser mer om rankning på http://politologerna.wordpress.com/2013/05/16/vad-lar-vi-oss-egentligen-av-kommunrankningar/

 2. Hur slår detta ut på Solnaiter kontra nyinflyttade i Solna ?
  Nyinflyttade vet ju inte hur det var innan och vad som ändrats.
  – som ”gammal” Solnait är jag nyfiken . . .

  • Kenth! Förstår inte din fråga. Undersökningen utgår från hur det ser ut nu. Det är väl det viktiga. hur det såg ut för 30 år sedan har väl väldigt liten betydelse. Mvh Anders

 3. Frågan i sig är intressant ur den synpunkten att många idag inte Ens vet om att man bor i Solna, inte Stockholm. Blir väldigt olika svar antar jag.

 4. Finns trots allt hyfsat många ”Solnaiter” kvar i staden. Och all Er politik är inte allt för omtyckt bland oss ”infödda bakåtsträvare”.
  Något att ha i åtanke för både Er och oppositionen. Säger väll allt när en GAIS:are är Solnas tydligaste ( och bästa ? ) politiker. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s