Låt de Afghanska tolkarna få asyl i Sverige !

Det har blossat upp en politisk strid i Sverige om de Afghanska tolkarna, ett 30-tal personer, skall få asyl i Sverige. För mig är det glasklart att de skall få asyl. Så sent som i går kväll intervjuvades den kände Pakistanske författaren och kännaren av Afghanska förhållanden,  Ahmed Rashid i Agenda om tolkarnas situation. Rashid har enligt Agenda goda kontakter med såväl talibaner som den Afghanska regeringen. Han uttryckte stor förvåning över att tolkarna inte får asyl i Sverige då de ”ärofyllt tjänat den svenska armén”.

Med tanke på att utvecklingen i Afghanistan är mycket oviss när de utländska trupperna lämnar landet och det är mycket troligt att Talibanerna åter tar makten i stora delar av landet då många kännare av Afghanistan inte tror att den reguljära Armén kommer att kunna hålla stånd. Enligt Rashid är tolkarna särskilt utsatta för hot. Flera länder, b l a Norge, Frankrike och Kanada har därför möjliggjort att hotade tolkar kan få asyl i dessa länder.

På lång sikt hotar det Sveriges trovärdighet i internationella operationer och det kommer att bli svårt att rekrytera personal i framtiden. Vem vill arbeta för Sverige om man vet att vi överger dem när vi inte längre behöver deras tjänster.

Det åligger nu migrationsminister Tobias Billström(M)  och försvarsminister Karin Enström(M) att skapa en lösning som gör att  Sverige kan ge asyl till tolkarna. Det är en moralisk skyldighet men också en viktig signal till de personer som vars hjälp vi kan behöva i kommande internationella insatser från svensk sida.

One response to “Låt de Afghanska tolkarna få asyl i Sverige !

  1. Bra! Mycket viktig fråga som det är pinsamt att vi inte redan har löst. Däremot så handlar det om fler än bara tolkarna (t.ex. chaufförer m.fl. ) och att stödja dem som har arbetet för Sverige i Afghanistan handlar inte bara om att ge asyl. Det behövs en plan för alla men visst måste möjligheten att få söka asyl ingå i den planen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s