Solna genomför medborgardialoger inför arbetet med nya grönplanen

Hitta din nya bostad i Bergshamra

 

 

 

 

 

 

I går genomfördes den första av sex medborgardialoger inför arbetet med att ta fram en ny grönplan. Vi började i Bergshamra och kommer att genomföra ytterligare fem medborgardialoger i Hagalund, Huvudsta, Råsunda, Skytteholm och slutligen i Järva/Frösunda/Ulriksdal. Syftet är att kartlägga hur Solnaborna själva upplever och använder parker, naturområden, stränder, gator och torg.

Det var  50-60  personer som hade samlats i biblioteket i Bergshamra för att ge sin syn på hur Solnas och framför allt Bergshamra och Ulriksdals slottsområde kan utvecklas. Det var en intressant kväll. Bergshamraborna fick först sätta ut en blå prick var man bodde och därefter sätta upp små skyltar där de fick skriva vad man gjorde på den platsen. Kort sammanfattat visade skyltarna att man använder grönområden i Bergshamra och Ulriksdal frekvent och trots att det stora flertalet av besökarna bodde i norra Bergshamra så var Tivoli och södra Bergshamra ett populärt område för promenader och  långfärdsskridskor.

I den efterföljande diskussionen togs många frågor upp: cykelvägar, översvämmade markområden i södra Bergshamra, Bergshamra torg, Tivolis skötselplan, papperskorgar, borttagande av träd och sly, snöröjning för att nämna några av alla frågor som togs upp till diskussion.

Kvällens möte visade att det finns en hel del att göra i Bergshamra och särskilt fokus behöver läggas  på Bergshamra torg och Tivoli udde i det framtida arbetet.

Bakgrund: Solna stad kommer att ta fram en ny grönplan för Solna. Solnas nuvarande grönplan antogs av kommunfullmäktige i april 1991 och är i stort behov av uppdatering och omarbetning. Mycket har hänt i Solna sedan dess – lagen om nationalstadsparken antogs 1995, Igelbäckens naturreservat inrättades 2005 och grönstrukturen har förändrats då nya områden byggts. Parker och naturområden har både försvunnit, nyskapats och ändrat karaktär.

Det är vår nye stadsträdgårdsmästare Lars Johansson på stadsbyggnadsförvaltningen som har tagit initiativ till medborgardialogerna för att Solnaborna skall komma med tidigt i arbetet med den nya grönplanen. Ett bra och intressant arbetssätt som jag kommer att följa.

Läs mer om arbetet och när vi kommer till din stadsdel på Solna stads hemsida.

Läs även vad Bergshamra koloniträdgårdsförening skriver om mötet.

6 svar till “Solna genomför medborgardialoger inför arbetet med nya grönplanen

  1. Skriv gärna om revisionsrapporten för stadsbyggnadsförvaltningen. Rätt tung kritik. Vill gärna höra din syn.

  2. Helene Månström

    Vad Duktig Lars Johansson är, det behövdes en Stadsträdgårdsmästare i Solna, Anders. Bra gjort!

  3. Ping: Hur använder Solnaborna parker och grönområden? |

  4. Ping: Skall Bergshamravägen överdäckas? – en utvecklingsstrategi tas fram för stadsdelen |

  5. Ping: Solnas nya grönplan går ut på remiss |

  6. Ping: Ny grönplan för Solna parker och naturområden |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s