Upprustning av skolor och förskolor i Solna – vad händer?

Rusta Solnas skolor NU!

Många av Solnas skolor behöver rustas upp. Elever och lärare ska känna stolthet över sina arbetsplatser. I Solna är behoven av upprustningar stora. Det är anledningen till att Folkpartiet och Alliansen har bestämt att fokusera frågan och att lägga mer resurser på underhåll.

Mycket har hänt, och mycket händer på området. Under mandatperioden avsätts ungefär fördubblade medel för investeringar, renoveringar och underhåll på våra förskolor och skolor. Det är i linje med vad Folkpartiet gick till val på 2010. Men alla förväntningar kan inte infrias på en gång. Delvis har vi fått göra omprioriteringar under resans gång, alla planerade åtgärder har därmed inte genomförts.

Under 2012 gjorde staden investeringar i skolor/förskolor på 21,9 mkr och ägnade 29,7 mkr åt underhåll och renoveringar (driftskostnader). Stora och tunga kostnadsposter syns tyvärr inte direkt för elever och lärare, till exempel fönsterrenoveringar och byte av ventilation. De är icke desto mindre nödvändiga. På flera skolor har utbyte av golv och målning av väggar genomförts. Flera anpassningar för ökad tillgänglighet, till exempel ramper för rullstolsburna, har också gjorts. På förskolorna är det renoveringar av tak och köksrenoveringar som står för de största utgifterna.

Dessvärre är flera av de åtgärder som planerats för 2012 inte genomförda – därför att annat har prioriterats före. Det gäller bland annat renovering av toaletter samt ventilationsarbeten. Dessa kommer dock att fortsätta  under 2013. Stadsbyggnadsförvaltningen har också fått i uppgift att ta fram bra, långsiktiga och konkreta underhållsplaner . Det arbetet är igångsatt.

Elever, lärare och föräldrar har höga förväntningar på upprustningen. Samordningen och ansvarsfördelningen behöver bli bättre inom Solna stad, så att information blir korrekt. Där måste vi bli bättre.

Jag vågar påstå att Alliansen genomför vårt vallöfte om upprustning av lokaler och att vi vid årsskiftet 2014/2015 kommer att uppnå. Jag måste samtidigt konstatera att mycket återstår för att förbättra arbetsmiljön i våra skolor, och vi kommer inte att infria alla förhoppningar  bland elever, lärare och föräldrar. Min uppfattning är att upprustningen även under nästa mandatperiod måste uppgå till betydande belopp då upprustningsbehovet och det kontinuerliga slitaget är stort.

Läs Stadsbyggnadsförvaltningens redovisning till nämnden i januari här.

8 svar till “Upprustning av skolor och förskolor i Solna – vad händer?

 1. Jag noterar att du inte längre nämner 200 miljoner kronor. det är nämligen summan folkpartiet sagt sig ha fått igenom i alliansen att satsa på Solnas skolor under mandatperioden. Det slår man också fast i sin kampanj ”Rusta Solnas skolor”. Men när jag kollade med staden så fanns inga 200 miljoner i budget för att rusta Solnas skolor. Det löftet gäller alltså inte. Men tittar man närmare så är inte brustna löften det stora problemet. problemet är istället att alliansen under mandatperioden inte haft någon väl utarbetad plan för hur man ska rusta Solnas skolor.
  2011: för det här året fanns ingen plan för underhåll av våra skolor. Hur ska man kunna rusta skolor när man inte planerat vad som ska göras?
  2012: det här årt fanns en plan, men som Ekegren själv skriver så bidde det bara en tumme. Man gjorde hälften vad man lovat när det gäller att rusta Solnas skolor.
  2013: vi befinner oss nu snart i april och det finns fortfarande ingen underhållsplan för vad man ska göra i skolorna under 2013. Häpnadsväckande.
  Kampanjen ” Rusta Solnas skolor” känns mer och mer som en slogan utan innehåll. Anders Ekegren lovar att man ska genomföra det man lovat. Det var 200 miljoner. Pengar som inte finns.
  Vi är alla förlorare på det här. Nu får det vara slut på fagra ord och dimmridåer. Nu är det dags att gå från ord till handling. Och ni ska veta att ni ha stöd för att rusta våra skolor på riktigt.

  • Åsa! Att det inte står 200 miljoner kronor i budgeten är inte så konstigt då vi förhandlar om budgeten varje år men jag är ganska säker på att vi kommer att nå vårt mål på 200 miljoner under den här mandatperioden. Exempelvis har folkpartiet både 2011 och 2012 förhandlat fram ytterligare 14 miljoner extra för underhållsinsatser. Jag kan förstå att det för en utomstående är svårt att förstå en kommuns interna politiska budgetprocess.Vi nådde ju exempelvis en fjärdedel av de 200 miljoner under 2012. Den bekrivning att det blidde en tumme är inte korrekt. Det har gjorts mycket under året men som jag har skriver i inlägget har vi fått göra en del omprioriteringar. Folkpartiet har aldrig lovat att allt skall göras under de två första åren och vi har nästan två år kvar av den här mandatperioden. Mvh Anders

 2. Jag noterar att du inte längre nämner 200 miljoner kronor. Det är ju nämligen summan folkpartiet säger att alliansen kommer att satsa på Solnas skolor under mandatperioden. Det beloppet slår man också fast i sin kampanj ”Rusta Solnas skolor”.
  Men när jag frågade staden så fanns det inga 200 miljoner i budget för att rusta Solnas skolor. Anders Ekegren bekräftar indirekt att den summan inte längre gäller, att man kommer att bryta det löftet.
  Men tittar man närmare så är inte budgeten det enda problemet. Ett lika stort problem är att alliansen aldrig planerat för några 200 miljoner. Vissa år verkar de inte planerat alls.

  2011: för det här året fanns ingen plan för underhåll av våra skolor. Hur ska man kunna rusta skolor när man inte planerat vad som ska göras?
  2012: det här året fanns en plan, men som Ekegren själv skriver så bidde det en tumme. Man gjorde hälften vad man lovat när det gäller att rusta Solnas skolor.
  2013: vi befinner oss nu snart i april och det finns fortfarande ingen underhållsplan för vad man ska göra i skolorna under 2013. Häpnadsväckande. Men också sorgligt.
  Kampanjen ” Rusta Solnas skolor” känns mer och mer som en slogan utan innehåll. Anders Ekegren lovar att man ska genomföra det man lovat. Det var 200 miljoner.
  Vi är alla förlorare på det här. Nu får det vara slut på fagra ord och dimmridåer. Nu är det dags att gå från ord till handling. Och ni ska veta att ni ha stöd för att rusta våra skolor på riktigt.

 3. Du skriver att ni satsade 50 miljoner på att rusta skolor ifjol. Det stämmer inte. Beloppet avser skolor och dagis. 28 miljoner tycks vara vad man lagt på skolor.
  Det här tycks inte heller bara vara pengar för upprustning. Jag tycker iallafall inte att akut åtgärda fuktskador är att betrakta som upprustning. Ok. Vad var motsvarande summa 2011. Och om ni ska lyckas bättre än ifjol. Borde ni inte ha en plan för underhåll klar för i år nu?

 4. Bra att ni satsar och vill fortsätta att satsa på skolor och förskolor, mer en vad man kan säga om andra.

 5. Stella Johansson

  I Solna har ju barn till föräldralediga rätt till 30 timmar i förskolan, men i en majoritet av Sveriges kommuner så har barn rätt till de lagstadgade 15 timmarna. Vad kostar de här 30 timmarna egentligen skattebetalarna totalt? Jag har tidigare hört summor som 15 miljoner kr. Borde inte de pengarna istället gå till att minska barngrupperna och anställa mer personal , så att de barn som måste gå i förskola när föräldrarna arbetar får en dräglig miljö.

  Barn i sexårs går 15 timmar i veckan i skolan. En sjuåring går 25 timmar i veckan i skolan, men i Solna går små ett- tvååringar i ”skolan” 30 timmar, även när en förälder är ledig.

  Borde det inte vara färre timmar i skolan ju yngre barnet är?

  • Det finns alltså inte någon plan för att satsa 200 miljoner. Allt Anders Ekegren nu har att komma med är förhoppningar. Hoppas kan man alltid, men en viktig förklaring till att inget händer får man också om man läser den revision som gjort av Ekegrens förvaltning. Den ger svidande kritik och säger att man inte ens definierat begrepp som investeringar, underhåll och reparationer. Det förklarar väl varför åggärder för akuta fuktskador räknas in som upprustning. Revisionen säger också att det inte är någon ordning på hur åtgärder sedan redovisas vilket gör att det är svårt att följa upp. Hoppas kan man alltid, men ska det bli något är det dags att seriöst arbeta, planera och se till att saker blir gjorda.

  • Alena Vasserman

   Tanken med möjligheten för stora syskon till bebisarna att få gå till förskolan 30 timmar i vecka är att ge föräldern som tar hand om bebisen möjlighet dels få vara med det nya barnet ifred och dels att återhämta sig lite gran på dagen och kanske sova medan barnet sover eftersom bebisar sover så dåligt om nätterna så att föräldrarna får dras med stor sömnbrist under en lång tid. Det är inte lätt att ta hand om bebisen och hemmet och resten av familjen och även ge dem stora syskonen uppmärksamhet och underhållning och utmaningar som dem behöver i denna åldern. Stora syskon som går på dagis är vanligtvis 3-5 år gamla, mycket sociala och aktiva, och vill vara på dagis och leka med andra och delta i alla aktiviteter. 15 timmar är alldeles för lite. Om det är 3 timmar om dagen (som det är på många dagis) så hinner barnet knappt komma in i leken att det måste hem. Det vill dem oftast inte och förstår inte varför dem måste. Och man kan inte tala om någon vila för föräldern heller. 30 timmar räcker däremot. Så just pengarna till 30 timmar på dagis för stora syskon är mycket väl spenderade pengar som man inte ska snåla på. Jag själv är mamma till 3 små barn och har egen erfarenhet av saken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s