Thor Modéen hyllas med utställning, seminarier och film i Filmstaden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den legendariske skådespelaren Thor Modéen  hyllas under mars med en utställning och olika arrangemang i Filmstaden. Ni har möjlighet att återupptäcka 1930- och 40-talens komiska gigant. Filmstadens kultur lyfter fram den enastående skådespelaren som en gång blev dömd till böter för att ha burit en alldeles för rolig hatt. Nu hyllas han på Filmstaden Råsunda.

Modéen var inte bara den svenska filmfarsens frontfigur under 1930- och 40-talen utan gjorde även mängder av grammofoninspelningar med sketcher och monologer. Vid slutet av 1940-talet försvann han dock från alla scener och återupptäcktes inte förrän 20 år senare av en ny generation filmintresserade. Sedan dess har han behållit sin position som komisk gigant i den svenska filmhistorien.

Thor Modéen hyllas av Stiftelsen Filmstadens kultur i Solna i tre omgångar under mars månad. Den inleddes med vernissage den 1 mars och den 11 mars kan du höra hans dotter Margareta Perby berätta om hur det var att växa upp med en känd skådespelare. Den 18 mars kan du se hans film Augustas lilla felsteg. På plats finns då Thor Modéen-sällskapet som visar och presenterar filmen från 1933.

Som ordförande för Stiftelsen känns det väldigt bra att vi har möjlighet att på detta sätt lyfta fram det filmhistoriska arv som vi har i Solna. Och vi som besökte den mer än fullsatta vernissagen; filmentusiaster, närboende och filmkritiker kunde glädjas över den personliga utställningen med bilder från det Perbyska hemmet.

Stiftelsen Filmstadens kultur i Solna arbetar för att bevara det svenska filmhistoriska arvet. Filmstaden, Sveriges Hollywood, är den plats där Sveriges största filmstjärnor verkat. Här kan du gå i Greta Garbos fotspår, höra berättelser om Ingrid Bergman, Sickan Carlsson och se legenden Ingmar Bergmans filmer i hans egen gamla visningsbiograf Operan. Vi erbjuder guidningar, filmvisningar, musikkvällar, konferenser och ett 20-talskafé mitt i den svenska filmhistorien! Detta är bara en del av vår verksamhet. Vi arbetar även med skolbio, studiecirklar, animationskurser, Filmstadens dag och julmarknad i Filmstaden och regionalt filmarbete.
Läs mer på www.filmstadenskultur.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s