Världspremiär på Maria Lang deckare i Nora.

I går var jag som representant för Filmregion Stockholm-Mälaren på världspremiären i Nora på filmen Mördaren ljuger inte ensam som bygger på Maria Langs deckare. Med de tre kända skådespelarna Linus Wahlgren, Tuva Novotny och Ola Rapace i huvudrollerna.

Det var en stor dag för Noraborna. När jag kom några timmar innan premiären och gick runt i den lilla men väldigt vackra trästaden kände jag atmosfären. Maria Langs böcker i skyltfönstren och det talades om premiären med stor förväntan på gatan, kaféet och på stadshotellet. Och det blev en trevlig premiär på den gamla teaterbiografen Record Bio där många i publiken var klädda i 50-tals kläder.

Filmen är klart sevärd. Det känns verkligen som 50-tal och regissören har lyckats att göra pusseldeckaren intressant. Bäst av skådespelarna är utan tvekan Tuva Novotny i rollen som Puck Ekstedt men även Linus Wahlgren och Ola Rapace gör bra i från sig. Boken kom ut 1949 och måste varit kontroversiell då det finns en homosexuell relation i boken som är viktig för intrigen.

Filmregionen  har bla arbetat med att få fram investerare till filmen och de ytterligare fem filmer som utgår från Maria Langs böcker. Intressant är att den första filmen går upp på bio. De övriga fem kommer först ut på DVD för att sedan sändas i TV 4. Filmen har även sålts till utlandet.

Det finns stora förväntningar i Nora på de turismekonomiska effekterna av filmen. Många filmer, exempelvis,  Millenium, Wallanderfilmerna och Inga Lindströmfilmerna har lockat många turister till Stockholm, Ystad respektive Sörmland. Vilket har ökat antalet gästnätter och främjat besöksnäringen och det lokala näringslivet.

Nora har stora möjligheter att få en ökad turism på sikt. Den film som hade världspremiär i går är inspelad på en ö utan några bilder på Nora. De andra filmerna har däremot spelats in i Nora. Staden är redan i dag mycket sevärd. Trähus från 1700-talet och framåt. En mysig stadskärna med restauranter, butiker och kaféer och direkt närhet till Norasjön. Jag blev bara glad och lycklig över att vandra genom staden. Och hur härligt blir det inte att så småningom få vandra i Maria Langs fotspår. Nora är värt ett besök.

Filmerna produceras av Pampas Produktion AB i samproduktion med TV4-Gruppen och distribueras av AB Svensk Filmindustri.

Följande böcker filmatiseras:
· Mördaren ljuger inte ensam (1949)
· Kung Liljekonvalje av Dungen (från 1957)
· Inte fler mord (från 1951)
· Rosor, kyssar och döden (från 1953)
· Farliga drömmar (från 1958)
· Tragedi på en lantkyrkogård (från 1954)

Fakta om Maria Lang

Maria Lang föddes som Dagmar Maria Lange i Västerås 1914 och var en svensk författare, litteraturvetare och lektor. Hon var även aktiv samhällsdebattör och feminist. Lang var en av landets mest lästa och hyllade deckarförfattare och efter debuten med Mördaren ljuger inte ensam (1949) skrev hon ett 40-tal deckarromaner om kommissarie Christer Wijk, litteraturhistorikern Puck samt hennes fästman Einar Bure. De flesta av böckerna utspelar sig i den fiktiva staden Skoga, som är ett täcknamn för Nora där Lang själv bodde efter pensioneringen fram till sin död 1991.

Annonser

4 responses to “Världspremiär på Maria Lang deckare i Nora.

  1. Nora är toppen. Önskar att fler städer var som Nora.

  2. Hej Anders! Vad kul att du gillade både Nora och filmen! Synd att jag inte visste att du var här, då hade vi kunnat prata både film och politik en liten stund. Ja, Nora är en jättefin stad, både att besöka och bo i. Jag hoppas att du och flera fick mersmak så att vi får se er mer här i Nora, kanske redan i sommar? Det finns mycket mer än trästaden och Maria Lang att uppleva här!
    Birgitta Borg (fp)

  3. Det låter lovande! Jag ser fram emot att få se filmerna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s