Arkitekterna och politiken!

BildDen var frågor som diskuterades på  frukostseminariet  Välkommen till politiken på  arkitektkontoret White i går morse, mellan Maria Wetterstrand (MP), Anders Lönnberg (S) och mig.

Maria Wetterstrand började med att se  tillbaka till rekordårens tid på 1950-1970-talet då politiken hade en idé och vision om stadsplaneringen, som skulle göra livet bättre för människor. Då fanns ett samtal och en kraft att förändra, och politikerna var pådrivande. På 1980-talet trodde man att samhället var färdigbyggt, och sedan dess har politiken givit vika för ekonomer och marknadskrafter. I dag är inte politiken visionär. Maria uppmanade arkitekterna – liksom andra expertgrupper – att ta aktiv del i samhällsdebatten.

Anders Lönnberg, i dag bland annat landstingspolitiker med lång erfarenhet från ledande befattningar inom såväl offentlig som privat sektor och kollega till mig i styrelsen för Locum, lyfte fram att arkitekterna i än högre grad i framtiden måste vara verksamhetsutvecklare och förstå behoven hos de komplexa organisationer man ofta bygger för. ”Vi bygger inte hus utan funktioner”, slog han fast och tog Nya Karolinska Sjukhuset i Solna som ett exempel. Politik är ett sätt att lösa konflikter mellan olika intressen och det gäller att förstå de informella maktstruktur som finns.

Själv lyfte jag fram betydelsen av politiskt ledarskap och inte sällan mod för att få till stånd viktiga byggprojekt. Vi vet alla att Stockholmsregionen behöver många fler bostäder och arbetsplatser, och att många kommun(politiker) inte är beredda att ta fighten med media eller lokala opinioner. Vissa orkar inte ens börja. De som gillar ditt förslag är oftast tysta. De som är emot kan vara väldigt pådrivande och ha goda massmediala kontakter. Media gillar konflikt och motståndarna får stort inflytande.  De flesta projekt är ifrågasatta i början, men många vinner med tiden människors stöd om de är byggda med kvalitet, omsorg och med hänsyn till omgivningen. Ett bra exempel är Filmstaden i min hemkommen Solna som inledningsvis var väldigt kritiserat  men som i dag alla lyfter fram som ett lyckat exempel på förtätning av en stadsdel. Även de som var emot bebyggelsen i början anser att det blev väldigt bra till slut.

Vad är viktigt för att ett byggprojekt blir till en detaljplan och i slutändan nya hus.  Det är viktigt att arkitekten och byggherren gör ett bra grundarbete. Hur ofta blir inte ett projekt av eller kraftigt förändrat för att man missat att det ligger en stor vattenledning som kostar 40 miljoner kronor att flytta eller missat Brommas begränsande flyghöjder och alla som varit på ett samrådsmöte vet hur viktigt det är med solstudier och parkeringsutredningar.

Men det är också viktigt att det finns en politisk uppbackning och att politiken kan lyssna av opinion rätt. Det sista är svårt. De som gillar ditt förslag är tysta och håller med. De som ogillar argumenterar och skapar opinion.

Men politiken, arkitekter och byggare måste vara lyhörda. Värdefulla argument och synpunkter under samrådet måste beaktas och prestigen får inte hindra att förslag omarbetas rejält för att den detaljplan som till sist skall antas av kommunfullmäktige blir bra. Husen skall ju stå i 100 år.

Läs mer om Filmstaden i inlägget Omvandlingen av Filmstaden – ett lyckat exempel på  ny bebyggelse i kulturhistorisk miljö.

 

Annonser

3 responses to “Arkitekterna och politiken!

  1. Helt rätt Anders och en eloge till ditt mod – du gör det rätta. Ett problem som jag hoppas Yimby och andra organisationer kan hjälpa till att motverka är att folk tror att de vill ha något som de faktiskt inte vill ha (om man ser till deras ”uppenbarade preferenser”, dvs deras faktiska val av bostad). Folk tycker att det låter bra med stora gröna ytor mellan hus och separering mellan biltrafik och övrig trafik men egentligen vill de inte alls bo i sådana miljöer (miljonprogramsområden) om man ser till bostadspriserna och kötiderna, utan i extremt täta kvartersstadsmiljöer med integrerad trafik och butiker i bottenplan (Östermalm, innerstan generellt).

    Det finns fortfarande en nationell myt i Sverige om att städer bör efterlikna landsbygden så mycket som möjligt, och en stereotyp om att stad är dåligt. Som politiker kan du inte säga ”bygg tät stad”, då tror folk att du menar miljonprogram trots att miljonprogram är extremt gles icke-stad. Även du Anders gjorde ju något uttalande om att Solna inte ska bli som innerstan – varför inte då? För att pensionärnerna och nimbysarna kommer börjar gnälla? Jag tror att det var retoriskt smart av dig att säga så men jag undrar om du inte egentligen tycker som jag, dvs att Solna bör förtätas kraftigt utan att det går ut över parkerna.

    Folk måste börja göra kopplingen mellan trevliga miljöer och täthet och stadsmässighet, och modiga politiker samt civila organisationer hjälper människor att göra denna koppling. Mer stad! Tätare! Ibland högre! Mindre biltrafik! Färre köpcentrum (Mall of Scandinavia är det enda bygget som jag verkligen ifrågasätter, det är en katastrof för Solnas stadsmässighet) och mer centrumhandel! Så byggs en trevlig stadsmiljö.

    • Tror ganska få personer är emot förtätningar. Tvärtom. Förtäta där byggt och bevara och höj kvalitet på grönområden. Då krävs också att man satsar rejält på kollektivtrafik. Tänk ett och ett halvt blåkulla vid Råsta med så pass dåliga kommunikationer. Många bilar lär det bli.

    • Solnabo! Vad jag menar med att Solna inte skall bli som Stockholms innerstad är att jag tycker Stockholm gör tre misstag när de bygger nytt. Jag tycker att de glömmer bort de viktiga närparkerna, idrottsanläggningarna och förskolornas utemiljöer. Det är exempelvis jättesvårt för barn och ungdomar att idrott i Stockholms innerstad. Det är ett stort problem. Mvh Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s