Länets kommuner vill bygga studentbostäder!

I går träffades representanter från länets kommuner på en presidieträff som arrangerades av KSL:s miljö- och samhällsutvecklingsberedning om hur kommunerna i samverkan med staten, SSSB och bostadsbolagen kan få i gång byggandet av studentbostäder.  Det råder en akut brist på studentbostäder i regionen och studenternas egen organisation SSCO uppskattar att det finns en brist på 7000 studentbostäder. I dag är det två års kötid till en bostad.  Det är viktigt att få hit duktiga studenter för att länet skall kunna locka till sig välutbildad arbetskraft, duktiga forskare, klara kompetensförsörjningen och därigenom vara en attraktiv region för företag att etablera sig i.

SSCO:s representanter sa att i dag är studenterna beredda att åka långt från högskolan för att  få tag i en studentbostad. Genom Södertörns högskola, de medicinska utbildningarna som är placerade i anslutning till Karolinska i Huddinge och Campus Norrtälje finns det inte bara högskoleutbildningar i Stockholm/Solna utan även i andra delar av länet vilket gör att länets samtliga kommuner  blir intressanta för studentbostadsbyggande.

Det var därför glädjande att samtliga av de 17 kommuner som var närvarande på mötet var beredda att på olika sätt ta ansvar för att det byggs  studentbostäder i den egna kommun. I dag finns det studentbostäder i 10 kommuner i länet och därför kommer det i framtiden, i vart fall,  finnas studentbostäder i ytterligare 10 kommuner.

Länets kommuner kommer därför att ta sitt ansvar för att det byggs fler studentbostäder. Men det rådde även stor enighet kring att staten har ett stort ansvar för att få i gång byggandet genom att se över regelsystemet för studentbostäder, tillfälliga bygglov och få klarhet i järnvägsutbyggnaden av vissa sträckor som idag gör det svårt för en del kommuner att bygga i kollektivtrafiknära lägen.

studenbostad

Bilden visar att det finns 12.438 lägenheter fördelade på 10 kommuner i länet. Flesta lägenheter finns det i Stockholm, Solna och Huddinge med respektive 60 %, 20 % och 8 % av beståndet. Dvs 88 % av alla studentbostäderna finns i tre kommuner. I det perspektivet är givetvis viktigt att alla länets kommuner måste ta ett gemensamt för studentbostadsbyggandet. Om du har svårt för att se vad det står på bilden så klicka på den så blir den större. Bilden är framtagen av TRM, Stockholms läns landsting.

Läs även inläggen Bra initiativ Sten Nordin! Landstinget bör bygga studentbostäder och 200 nya studentbostäder i Huvudsta.

3 svar till “Länets kommuner vill bygga studentbostäder!

  1. Det är så oerhört mycket prat om det här, men så lite action. Jag tror att det djupt skadar Alliansen att man inte får till en lösning på denna akuta problematik. Det är lite som Borgs utspel mot bankerna som närmast blir parodiska när de aldrig följs av handling.

    Med det sagt så är det helt klart att du och Solna tar ansvar, men resten av länet sackar efter. Särskilt Huddinge undrar man ju vad de håller på med, de ligger nästan lika centralt som Solna men bygger ingenting. I blåshålet Flemingsberg ensamt borde man kunna bygga 100 000 lägenheter.

  2. Ping: Kommunfullmäktige antog detaljplanen för 200 nya studentbostäder i Huvudsta |

  3. Ping: Marknadshyror löser inte bristen på studentbostäder |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s