Vem äger vad runt Råstasjön?

Bild

Den senaste veckan har jag fått frågan från några Solnabor om vem som äger vad norr om Råstasjön. Det är flera fastighetsägare och förutom Solna stad är det Råsta mark AB, Sporthallen i Solna AB, Vasakronan, Jernhusen verkstäder och Råstahems Folkets Husförening. Råsta mark är ett delägt bolag där Solna stad äger 25 % av bolaget och Visio 75 %. Visio ägs gemensamt av PEAB och FABEGE.

Jag har här bara redovisat markägarna norr om Råstasjön då området söder om Råstasjön inte berörs av den här planen.

5 svar till “Vem äger vad runt Råstasjön?

 1. Skulle det underlätta byggandet att det är flera ägare ?
  Detta är totalt fel väg att gå och inte på långa vägar vad man pratade och diskuterade i nämnden när det planerades för Arenastaden, eller hur.

  • Kenth! Det som fanns med i den fördjupade översiktsplanen var en bebyggelse i nordvästra hörnet och i området vid betongsstationen. Men det är en korrekt bedömning att bebyggelsen i planförslaget är betydligt mer omfattande i det här förslaget. Att byggandet underlättas av flera ägare har jag inte påstått. I det här inlägget svarar jag bara på en fråga från flera Solnabor.

 2. Hur kan man överhuvudtaget föreslå en detaljplan som står i strid med en nyligen antagen fördjupad översiktsplan, kraftigt inkräktar på strandskyddet. och i ett området med stort natur- och friluftsvärde
  Vi har ett generellt strandskydd som gäller 100 m från vattenlinjen vid sjöar och vattendrag.

  • Bengt! Det finns flera anledningar till att förslaget ser ut som det gör. Redan vid beslut om samråd markerade partierna på olika sätt att det finns invändningar och funderingar kring förslaget. Även om det finns olika uppfattningar i själva sakfrågan mellan de olika partierna även inom Alliansen där folkpartiet är det parti som tydligast har markerat för att förslaget behöver omarbetas. Det är helt korrekt att det finns en generellt strandskydd som gäller 100 meter från vattnet. Det gäller dock, bla inte om marken redan är i anspråktagen för annat ändamål. Så var det vid Bällstaån där Sundbyberg har byggt alldeles intill vattnet. Nu anser jag i och för sig att vi inte skall göra detta och att hålla strandskyddslinjen är en bra utgångspunkt för den fortsatta diskussionen med tanke på de naturvärden som finns i området. Läs även mitt blogginlägg om https://andersekegren.wordpress.com/2013/01/22/detaljplaneforslaget-for-omradet-norr-om-rastasjon-behover-pa-flera-punkter-omarbetas/. Mvh Anders

 3. Ping: Det blir bebyggelse vid Råstasjön oavsett vem som vinner kommunalvalet i Solna |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s