Stockholms stad flyttar förvaltningar till ytterstaden. Staten flyttar myndigheter till innerstaden.

I förra veckan presenterade Alliansen i Stockholms stadshus ett förslag som innebär att ett antal kommunal myndigheter skulle flyttas ut från Stockholms innerstad till förorter som Skärholmen, Farsta, Bredäng, Tensta, Vällingby, Kista och Ulfsunda. Tanken är att se till att det blir fler arbetsplatser i ytterstaden men det innebär också att staden sparar pengar genom lägre hyror.

Det intressanta är att staten under lång tid gjort det motsatta, d v s flyttat kontor från bl a Solna till Stockholms innerstad. Exempel på detta är Domänverket/Assidomän som numera heter Sveaskog som flyttade från Bergshamra till Torsgatan 4 i Vasastaden. Arbetsmarknadsstyrelsen som tidigare hade sina lokaler på Sundbybergsvägen heter nu Arbetsförmedlingen och sitter på Hälsingegatan 38 i Vasastaden och Naturvårdsverket som tidigare låg i Solna Business Park har numera sina lokaler på Valhallavägen 195 på Östermalm. Undantaget är dock SÄPO som från olika adresser i Stockholm flyttar till Solna.

De privata företagen går åt andra hållet. Många företag som sitter centralt i Stockholms innerstad har flyttat till Solna eller Sundbyberg för att få bättre kontorslokaler, samla olika delar av företaget till en plats och få lägre hyror. Två storföretag som flyttat ut eller kommer att flytta ut är ÅF och Swedbank. Det finns skillnader i hyresnivåer i Solna men i stora drag kan man säga att ett företag/myndighet som flyttar från Stockholms innerstad till Solna får halva hyreskostnaden och effektivare lokaler. Och kommunikationerna står sig väl med Stockholms innerstad med tunnelbannor och pendeltåg, Sundbybergs station och närheten till Bromma och Arlanda. Flytta till Solna! Statens pengar kan användas bättre än att läggas på dyra lokaler.

Allianspartiernas debattartikel kan du läsa här.

Läs även mitt inlägg – Därför vill alla företag ha sina kontor i Solna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s