Bra initiativ Sten Nordin. Landstinget bör bygga studentbostäder på egen mark.

I dag uttalade sig moderaternas ledande politiker i Stockholms län, finansborgarrådet i Stockholm, Sten Nordin i DN, att landstinget kan bidra till att minska bristen på studentbostäder genom att upplåta landstingets mark för att bygga studentbostäder. Detta med anledning av att landstinget oroas av att det byggs för få studentbostäder.  (Artikeln finns inte på nätet när detta skrivs.)

Sten Nordin har helt rätt i sin analys. Landstinget har vare sig mandat eller beslutskraft att ta ansvar för bostadsbyggandet i länet. Men landstinget kan bidra på två sätt. Dels genom bra kollektivtrafik och dels genom att landstinget avsätter sin egen mark för att bygga studentbostäder. Och landstinget är en stor markägare och äger mark som det går att bygga studentbostäder på. Ett sådant läge är de delar av gamla Karolinska sjukhuset i Solna som frigörs när Nya Karolinska invigs. Även om jag anser att vissa delar av detta område även framgent bör användas för sjukvård. Både för den kliniska forskningens skull som för det ökade vårdbehovet som uppstår genom den snabba inflyttning som sker framförallt i Solna, Sundbyberg och Västra Stockholm, finns det möjligheter att landstinget via sitt fastighetsbolag Locum eller överlåter mark till SSCO, Stiftelsen Stockholms studentbostäder  för att bygga studentbostäder. Det finns säkert möjligheter att hitta fler områden för studentbostäder.

Jag skrev nyligen på bloggen att Solna stad planerar för ytterligare cirka 500-600 studentbostäder. Vi arbetar tillsammans med SSSB för att få fram ytterligare 200 lägenheter i Huvudsta. Solna stad planerar även i samarbete med fastighetsägaren Akademiska hus och HEBA fastigheter för 300-400 studentbostäder vid Fogdevreten i den blivande stadsdelen Hagastaden.

7 svar till “Bra initiativ Sten Nordin. Landstinget bör bygga studentbostäder på egen mark.

 1. Utmärkt! Jag håller med både dig och Sten. Man bör ta chansen att göra något bra då delar av gamla Karolinska blir tillgängligt för annan verksamhet.
  Jag antar att du känner till att det redan finns ett alldeles utmärkt förslag till hur man kan utveckla området vid Karolinska. Det är Vänsterpartiet i Solna, Stockholm och Stockholms län som låtit utarbeta ”Karolinastaden”. Titta på videofilmen i denna länk: http://solna.vansterpartiet.se/2012/10/29/vansterpartiet-presenterar-karolinastaden/
  M, FP och V är en ovanlig kombination. Men varför inte? Om man har samma mål.

  • Björn! Det stora problemet med Vänsterpartiets förslag är att de bara vill bygga hyresrätter. Det tycker jag är fel. I ett sådant stort område bör det finnas olika upplåtelseformer. Mvh Anders

   • Men annars är det bra tycker du? Då är det bara att sätta igång att bygga. I dag är ju problemet den stora bristen på små hyreslägenheter för ungdomar och studenter. Men bygger man den fysiska strukturen går det ju lätt att ändra fördelningen senare. Det har ju redan gjorts i stor skala då många hyresrätter blivit bostadsrätter.

   • Björn! Jag har inte gjort någon djupare analys av deras förslag. Min bedömning är att vi skall skapa en stadsdel med boende, sjukvård, och service i vid bemärkelse. Det skall bli en ”hel” stadsdel. Mvh Anders

 2. Ping: Länets kommuner vill bygga studentbostäder! |

 3. Ping: Marknadshyror löser inte bristen på studentbostäder |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s