Behövs det två arenor i Stockholmsregionen?

Friends Arena i Solna invigdes i oktober. Sommaren 2013 står Tele2-Arena vid Globlen färdig. Många ställer sig nu frågan om det behövs två nya arenor i Stockholmsområdet? Och det var temat på mitt föredrag som jag höll för Liberala seniorer i Stockholms län.

För det första är det viktigt att konstatera att det inte råder någon arenaboom i vår region som en del vill göra gällande. Det som i praktiken händer är att tre gamla och omoderna arenor (Stockholms stadion, Söderstadion och Råsunda fotbollsstadion) ersätts av två moderna arenor med möjligheter att ta emot en betydligt större publik och erbjuda helt andra möjligheter.

För det andra behöver de fyra fotbollslagen mer än en arena. På Tele2-Arena ska Hammarby och Djurgården herrar spela, och på Friends Arena ska AIK herrar och landslaget ha sin hemmaplan. Ingen arena hade klarat av att husera tre fotbollslag och ett landslag och samtidigt få plats med de lönsamma kultur- och företagseventen som är de stora intäktskällorna för arenorna.

För det tredje ska dessa båda arenor ses som en del av en satsning på att stärka hela Stockholmsregionen som evenemangs- och turiststad. Med detta tar Stockholmsregionen på allvar upp kampen med Göteborg om att vara Sveriges främsta evenemangsstad. Vi kommer kunna locka till oss arrangemang som vi aldrig tidigare gjort. Och det har redan gett resultat.  Arrangemang som fotbollslandskampen Sverige-England och Swedish House Maffia lockade 49.967 respektive 105.000 personer. Det lockade publik från utlandet och hela Sverige. Många hotell var fullbokade och restauranter i Råsunda, Solna Centrum och Frösunda fanns det knappast ett bord att uppbringa och många restauranter, gatukök och kiosker hade öppet flera timmar efter ordinarie stängningstid. Och taxinäringen hade ett osannolikt uppsving. Och även, Julgalan, som jag själv och några släktingar besökte i lördags hade lockat många besökare. Från scen sa de att vi var över 8000 gäster. Och då var det bara en av sex föreställningar: Jag ser ett ökat intresse av att etablera fler hotell i Solna, och då gärna på gångavstånd från Friends.

För det fjärde  råder det knappast något arenakrig mellan Friends Arena och Tele 2 Arena. Mycket talar för att det finns betydligt fler arrangemang som drar storpublik och redan efter en månad efter invigningen av Friends Arena har arenan visat att det inte bara är Madonna som säljer fulla hus. Det kommer nog att inträffa att det sker stora arrangemang på arenorna samma dag. Och det är  ur trafiksynpunkt bra att de ligger på båda sidorna av staden.

Så svaret är JA! Det behövs två arenor i vår region och detta kommer att vara ett lyft för Stockholmsregionen!

Fakta om Friends Arena

 • http://www.friendsarena.se
 • Nationalarena för fotboll
 • Hemmaplan för AIK herrar
 • Ägs av PEAB, Fabege, Sv Fotbollförbundet, Jernhusen, Solna stad
 • Publik: max 65 000 vid konserter, ca 50.300 vid fotboll.
 • Ligger i Arenastaden i Solna, en ny stadsdel som växer fram

Fakta om Tele2-Arenan

 • http://www.tele2arenan.se
 • Hemmaplan för Djurgården och Hammarby, herrar
 • Ägs av Stockholms stad
 • Publik: max 30 000
 • Ligger i Globen, ett  center för evenemang

3 svar till “Behövs det två arenor i Stockholmsregionen?

 1. Om det är så enormt bra så kunde de väl
  ha betalats med 100 % privata medel?
  Sen är ordet ”Friends” fel på det sättet att
  organisationen inte har en verksamhet som
  går att utvärdera. Man vet alltså inte om det
  fungerar. Märkligt.

 2. Att det är överfullt på alla restauranger eftersom matutbudet i Friends arena är uselt. Att taxinäringen tjänar mycket på trafikaoset och de dåliga kommunikationerna är ju verkligen inget positivt. Varför har man t.ex. inte gjort en gångväg norrifrån från Ulriksdals station också?

  • Anders! Det har aldrig varit tänkt Arenan skall kunna serva alla med mat förutom korv, drycker etc. Och jag tycker snarare att det bra att alla restauranter i Arenastaden, Råsunda, Frösunda och vid Solna Centrum och Solna station får ett uppsving. Och restauranterna nöjda med detta. I dagsläget är inte kommunikationerna fullt utbyggda av olika anledningar. Norra tunnelbaneuppgången kommer att öppnas till sommaren liksom tvärbanan till Solna Centrum och sommaren 2014 är den även framme vid Solna station. Men redan i dag finns det ett otal busslinjer som i och för sig måste informeras om bättre. Jag har själv varit på plats efter de flesta av evenemangen på Friends Arena för att ser hur trafiken fungerar. Det finns många saker som jag själv anser måste förbättras bland annat skyltning och orienteringstavlor och det behövs fler trafikvärdar vid arrangemangen och en del andra saker som att Råsta Strandväg måste användas mer än det görs i dag. Även taxitrafiken måste förbättras men där är friåkarna ett stort problem. Ingen vill åka med dem av ganska naturliga skäl och därför stoppar de upp trafikflöden. En särskild taxistation kommer att upprättas. Men den bild jag och även de som jobbar med dessa frågor har är att det har blivit bättre för varje gång. Med vänlig hälsning Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s