Ljusfesten lyste upp Brunnsviken i novembermörket

Hundratalet fackelbärare är på väg att ge sig i väg från Kafé Sjöstugan till Tivoli.

Det blev en helt fantastisk dag i ljusets tecken. November är enligt min uppfattning den tråkigaste och ruggigaste månaden på hela året. Kallt, mörkt och blött. Men det finns en dag i november som sedan fem år tillbaka blir till en av årets bästa dagar. Ljusfesten har utvecklats till en härlig upplevelse runt Brunnsviken som lockar tusentals personer  till sjön som vill uppleva ljuset från 1000-tals marschaller, facklor, eldar och lampor och njuta av sång, skådespel och uppträdanden.

Det är Haga-Brunnsvikens Vänner som i samarbete med föreningar, fastighetsägare, Solna och Stockholms stad och övriga sponsorer arrangerar dagen. Jag tillbringade eftermiddagen på Kafé Sjöstugan vid Norra Brunnsvikens strand i Bergshamra där besökarna fick njuta av en eldkonstnär, sång och av alla marschaller och eldar kring Brunnsviken. Det var en mäktig stämning som de 100-tals personer som mött upp fick njuta av när ljusan dag går mot mörker. Vid 17.30-tiden avgick ett fackeltåg på hundratalet personer från Kaféet till Tivoli brygga där besökarna kunde se på alla ljuskällor i de mellersta delarna av Brunnsviken.

Solna stad, stadsbyggnadsförvaltningens entreprenör  hade satt upp marschaller runt Brunnsviken från SAS-huset till fd Assidomänhuset och därefter sponsrade staden marschaller runt Brunnsviken (i och för sig på stadens mark)  i Södra Bergshamra som placerades ut av Kafé Sjöstugans Vänner, Bergshamra för alla och Scouterna.

Jag tycker att ljusfesten är ett mycket bra initiativ från Haga-Brunnsvikens vänner. Och den blir bara bättre från år till år. Den visar att man kan vistas  året runt i Brunnsviken och att även hösten har sina ljusa sidor. Brunnsviken med alla sina utflyktsmål, och området har mycket mer att visa än Hagaparken , är en klenod som är väl värd att visa för såväl Solnabor och Stockholmare som utländska besökare.

Jag ser fram emot nästa års Ljusfest med stor glädje men innan dess hoppas jag kunna åka långfärdsskridskor , vandra och paddla runt sjön. Och givetvis avnjuta det goda kaffet, bullarna och mackorna på Kafé Sjöstugan.

Akademiska Roddklubben och Brunnsvikens kanotklubb hjälpte till med att lysa upp sjön med sina roddbåtar, kajaker och canadensare.

Foto: Mats Petersson, Kafé Sjöstugan

11 svar till “Ljusfesten lyste upp Brunnsviken i novembermörket

 1. Ja, Anders, visst är det fint vid Brunnsviken! Och en lika lång och fin strand har Solna längs Edsviken – men inte lika tillgänglig. På Bergshamrapartiets blogg kan man följa med på en promenad från Ulriksdals slott, längs Edsviken, genom Ålkistan, till Brunnsviken, fram till Jakobsdal. Efter 11 avsnitt har vi nu kommit till Stocksundstorp. Följ den fortsatta vandringen på http://www.blogg.bergshamrapartiet.se.

 2. Iréne Bernhardsson

  Så underbart vackert och stämningsfullt det blev. Iréne

 3. Anders! Jag uppskattar dig som politiker. Du är nyfiken och tillgänglig. Hade vi bara haft samma åsikter hade jag röstat på dig, men nu är jag engagerad i ett annat parti. Välkommen till Bergshamra den 21 november!

 4. När det gäller Bergshamra pratas det mycket om förtätning. Finns det konkreta planer?

  • Tobias! Ja, det finns planer om att förtäta. Det gäller bla vid Kulan i Bergshamra centrum. Vi har även sagt till Brf Bergshamra att det finns möjligheter att förtäta på Ekorrstigen på deras mark om de så önskar. I olika sammanhang har det förts fram att det går att bygga på Forellen, dvs Telias byggnad på Björnstigen. Jag tycker det vore bra men Telia har inte velat lämna byggnaden. Mvh Anders

 5. Kulan och Telia låter utmärkt. Ekorrstigen är det vid pizzerian?

 6. Ping: Många tände på Ljusfesten | Haga Brunnsvikens vänner

 7. Ping: Många tände på Ljusfesten 2012 | Haga-Brunnsvikens vänner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s