Blir det någon simhall i Solna? JA – om Folkpartiet får bestämma

Solna behöver en ny simhall. Den gamla simhallen i Vasalund har tjänat Solnaborna väl i över 55 år men har inte tillräcklig kapacitet och är inte i tekniskt bra skick. Solna har dessutom en starkt växande befolkning där många barnfamiljer bor kvar eller flyttar till Solna. Att i det läget inte ha en modern simhall känns verkligen inte bra för en stad som har ambitionen att vara bland de främsta idrottsstäderna i Sverige.

Om Folkpartiet får bestämma så blir det en simhall. Jag kommer att verka för att vi snarast möjligt hittar en lösning som är långsiktigt ekonomiskt hållbar.

Läs gärna  mina tidigare inlägg Blir det någon ny simhall i Solna med utförlig beskrivning av kommunstyrelsens beslut och Ny simhall i Frösunda med beskrivning av projektet.

Läs även Peter Edholms nyligen skrivna blogginlägg om simhallen.

10 svar till “Blir det någon simhall i Solna? JA – om Folkpartiet får bestämma

 1. Hej Anders! Tack för ditt stöd avseende en ny simhall. Ditt nya inlägg lämnar dock mer frågor än svar. Jag har därför följdfrågor. 1. Vad vill Alliansen i Solna Stad avseende ny simhall? 2. Vad exakt menas med ”ekonomiskt försvarbart”? En ny simhall är ju en investering i mångmiljonklassen vilket andra kommuner med sämre ekonomiska förutsättningar anser sig kunna finansiera. Enbart renovering av två simhallar i Stockholm har ju kostat 500 MSEK. Solna måste därför vara beredda att avsätta en väsentlig och realistisk budget för detta viktiga strukturprojekt för Solnas medborgare. Mvh Jörgen

  • Jörgen! För folkpartiet är detta den viktigaste frågan när det gäller idrottsinvesteringar. Det är därför vi driver frågan hårt både mot allmänheten och inom Alliansen. Bla har jag en liten annons på sida två i veckans nummer av Mitti där jag lyfter fram en ny simhall. Det är ju knappast någon hemlighet att det är folkpartiet som inom Alliansen är det parti som hårdast driver idrottsfrågorna. För oss är idrott, fritid och kultur en del av kommunens kärnverksamhet. Och varför det är så vet vi båda två. Så är det inte för alla partier.

   Vad jag menar med ekonomiskt försvarbart är att den långsiktigt skall vara ekonomiskt hållbart. Det borde stå så istället. En investering i en simhall är en större investering än Solnas andel av Friends Arena och kommer givetvis ge stora driftskostnader varje år. Det är därför viktigt att vi gör rätt och att vi utnyttjar befintlig tomt på bästa sätt. Anbudsgivarna hade bla inte utnyttjat den byggrätt som finns på tomten. Mvh Anders

 2. En GAIS:are som driver idrottsfrågor bäst i AIK land, strongt . . .:-)

 3. det finns ju redan en kostnad för nuvarande simhall som dessutom riskerar öka pga ständiga reparationer-smart vore om man byggde en stor sak med 50-metersbanor för att få stora tävlingar? jag jobbade i eriksdalshallen under VM nyligen och jag kan avslöja att den håller inte måttet och börjar redan knaka i fogarna….

  • Sverker! Det vore bra att få information om varför du inte anser att Eriksdalshallen håller måttet och på vilket sätt den knakar i fogarna. Det var ju inte länge sedan den invigdes. Mvh Anders

 4. Något för Solna att studera: Optimalt badhus med OPS. Tyresö nya badhus upphandlades i konkurrenspräglad dialog, byggs i partnering och drivs i OPS-form. Tagehus AB äger anläggningen, som NCC/Anjobygg projektutvecklat och byggt, medan Tyresö kommun hyr den och Medley står för driften. Det är NCC Construction Sverige och dotterbolaget Anjobygg som bygger Tyresö Aquarena. Byggherre är Tagehus AB och arbetet utförs i så kallad OPS, offentlig-privat samverkan. Här innebär den bland annat att Tyresö kommun betalar en kostnad för badhuset och driften i 30 år. När kommunen började räkna på vad det skulle kosta att renovera den befintliga simhallen från 1972 kom man upp i kostnader på 80-90 miljoner kronor. Nu blev det ett nytt, modern äventyrsbad till en kostnad av 165 miljoner.

 5. Intressant läsning för simhallsintresserade i Solna. Sundbybergs stad satsar på ytterligare en simbassäng för att möta behoven hos den växande befolkningen. Sundbyberg kommer då ha två 25m inomhusbassänger (totalt 14 banor) på 40.000 innevånare. Solna har idag en 25m inomhus bassäng (5 banor) på 70.000 innevånare. Beslut om ny simhall saknas.

  http://www.sundbyberg.se/bygga-bo-miljo/stadsplanering-byggprojekt/aktuella-byggprojekt/simhallen-byggs-om.html

 6. Järfälla kommun är nästa kommun i Stockholm som fattar beslut om att framtidssäkra sitt behov av simbassäng de kommande åren. En 50m simbassäng som passar alla behov. En kommun som satsar på idrottanläggningar i enlighet med folkets behov och önskemål.
  http://www.jarfalla.se/nyheter/nyheter-innevarande-ar/2014-04-09-ny-simhall-i-jarfalla-2016.html

 7. Det är väl bara att öppna taket på Friends så har Solna världens största simbassäng.

 8. Ping: Det här vill jag göra de kommande åren för Solna |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s