Friends Arena och Arenastaden lyfter Solna och Stockholmsregionen

I dag (23 oktober) uppmärksammar såväl Dagens Industri som DN Stockholmsdelen Friends Arena och Arenastaden.  Jag har förmånen att intervjuvas i båda tidningarna. Det har varit en lång, och  ibland tuff resa, fram till lördagens invigning. Men resultatet är trevligt. Solna får Sveriges modernaste arena för idrott, kultur och event. Och Arenan har det senaste året lyckats dra till sig fotbollslandskaper, AIK (med Sveriges största fotbollspublik), SM-finalen i  bandy, häst- och speedwaytävlingar, Melodifestivalen och ett  antal  konserter som kommer att fylla Friends Arena till sista plats. Det har gått bättre att få hit stora evenemang än vad jag hade hoppats på.

Mycket kommer att skrivas om Arenan den här veckan med anledning av invigningen på lördag – Svenska ögonblick och spadtag för Mall of Scandinavia och de nya bostäderna i Solnas högsta bostadshus (21 våningar) . Det finns därför anledning att spinna vidare på vad Arenan och Arenastaden betyder för Solna, regionens utveckling och att hålla fart på konjunkturen i Sverige.

Den nya Arenastaden betyder mycket för Solna. Det blir en ny stadsdel med Friends Arena, Quality Hotell Friends med 400 rum och en banketthall med plats för 1800 personer, Mall of Scandinavia, kontor och bostäder. Nya kontorshyresgäster är bla Vattenfall, Carlsberg och Apoteket. Och den 9 december invigs pendeltågstrafiken till Arlanda och Uppsala med åtta turer i timmen i högtrafik. Fler företag är på väg att flytta in i Arenastaden och de två första höghusen har lockat många att teckna en lägenhet.

Men Arenastaden är också en motor för regionens utveckling. Friends Arena stärker Stockholmsregionen som destinationsort och ökar behovet av antalet hotellnätter och är ett lyft för besöksnäringen i länet. Det kommer att investeras flera miljarder varje år i Arenastaden de kommande åren. Området har förutsättningar att bli ett av Sveriges mest intressanta utvecklingsområden där det ligger som själva navet vid Solna station med närhet till Stockholms central och Sundbybergs station, Arlanda och Bromma, Universitetet, KTH och Karolinska och det högintressanta Life Scienceklustret i Stockholms och Solnas gemensamma stadsdel Hagastaden.

Europas ekonomi är skakig. Den börjar nu påverka även Sveriges grannar och därmed i förlängningen även Sverige. Som jag säger i Dagens industri har Arenastaden och all den aktivitet som finns i Solna möjlighet att fungera som en stötdämpare mot konjunkturfallet. Bara i Arenastaden jobbar det i dag tusentals personer med de olika byggprojekten. De kommer från stora delar av Mellansverige och även från utlandet. Bygg- och inredningsmaterial kommer från hela landet. Det är dags att återuppliva den gamla devisen och ge den ett annat innehåll – Går det bra för Solna går det bra för Sverige.

När detta blogginlägg publiceras finns ingen av artiklarna på nätet.

Läs mer om Friends Arena i inläggen Pendeltåg mellan Friends Arena och Arlanda,  Nu är Friends Arena snart klar för första evenemanget,  Den nya bostadshusen i Arenastaden blir Solnas högsta. 

13 svar till “Friends Arena och Arenastaden lyfter Solna och Stockholmsregionen

 1. Hur ska ni klara trafiken och framtida stadsmiljö ? 25.000 arbetsplatser i en av Sveriges minsta städer till ytan, en stad med kaosartad trafik situation utan någon igentlig vettig lösning på befintligt problem ? Varför mera kontor när vi vet vad detta skapar, varför ? ?

 2. Den allmänna uppfattningen tycks vara att Arenan kommer att gå med förlust eftersom det krävs en större mängd evenemang än vad som rimligtvis kan förväntas kunna anordnas. Vad tror du om detta?

  • Arne! Arena får hela tiden nya arrangemang. I dag kunde jag läsa i tidningarna att det blir en landskamp mellan Sverige och Argentina i vår. Mycket talar för att det blir fullsatt. På sikt är jag inte orolig för arenan. Däremot kommer det att vara extra kostnader nu i starten och innan alla bitar faller på plats i Arenastaden. Mvh Anders

   • Arne Evertsson

    Känner du till om kommunen gjort någon kalkyl som jämför med liknande arenor på andra platser?

   • Arne! Innan projektet påbörjades gjordes studier på många olika arenor i Europa i bla Holland, Tyskland och England och då särskilt på Amsterdam Arena som är den Arena i Europa som har stått lite som förebild. Därav har många viktiga slutsatser dragits som har påverkat bygget av arenan, exempelvis närheten till bra kollektivtrafik och att det måste vara liv och rörelse kring arenan. Mvh Anders

 3. Ping: Nu är Friends Arena snart klar för första evenemanget |

 4. Bra inlägg. Något att uppmärksamma är också att tack vare Mall of Scandinavia bygger SF Bio Sveriges största biografkomplex i Solna, med planerad premiär hösten 2015. Alla salonger kommer att motsvara framtidens krav på ljud och bild, bl a med 4K-projektorer med high frame-rate (högre filmhastighet för bättre bild), 3D och revolutionerande ljud för att kunna erbjuda de allra bästa biografupplevelserna. Grattis alla Solnabor!

  • Jag är barnsligt förtjust i både biografer och gallerior. Vi som bor i närheten får ytterligare en bra bio, förutom Filmstaden Råsunda och Kista. Sen är det en annan sak att SF Bio skulle må bra av konkurrens som alla företag.

 5. Läste handlingarna för måndagens kommunfullmäktige. Där fick kommunalråd Grankvist frågar om hur stor insikt kommunen har i arenans ekonomi och hur stora förluster den räknas få de närmaste tre åren. Oppositionen reagerade på att de fick negativa nyheter via media. Tyckte svaren var korta, ofullständiga och på gränsen till arroganta. Inte minst i jämförelse med de betydligt längre svar du gav i andra frågor där jag som utomstående kunde förstå och få kött på benen oavsett om jag delar din uppfattning eller ej. Jag tycker vi i kommunen har rätt till den typen av svar och inte kryptiska minimalistiska svar som bara skapar misstänksamhet och förstärker den kultur som belysts i tv under året som gått.

 6. Ping: Nya nationalarenan medför uppsving för restauranger | Frösundaliberalen

 7. Ping: Friends Arena medför uppsving för restaurangnäringen i Solna | I Folkpartiets Solna

 8. Ping: Nu binds Arenastaden och Frösunda ihop via Stjärntorget och ny bro |

 9. Ping: Mall of Scandinavia blev en succé |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s