Nu är Solnas nye stadsträdgårdsmästare på plats!

Parkerna är stadens lungor. Solnaborna älskar sina parker och nu  kommer en ny medarbetare. Sedan ett par veckor har Solna  en stadsträdgårds­mästare. Vi välkomnar Lars Johansson! 

–          I en stad som Solna som växer så snabbt kommer stadsträdgårdsmästaren bli en viktig länk för att skapa en vacker, trygg, hälsosam och säker stad med god arkitektur och sköna parker. Det är ingen liten utmaning. Vi lovade i valet att anställa en stadsträdgårdsmästare, och nu är tjänsten inrättad, säger Anders Ekegren, kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden (FP).

Lars Johansson kommer närmast från motsvarande uppdrag i Uppsala och vi får tag på honom mitt under pendlingen mellan Uppsala och Solna.

Intervju med Lars Johansson, som sedan slutet av september är Solnas stadsträdgårdsmästare.

Grattis till nya jobbet!

–          Tackar. Det här skall bli roligt. Det är en stor uppgift och det skall bli mycket spännande att ta sig an det här jobbet. Solna är väldigt speciellt med många olika typer av miljöer. Staden är inne i en fas där det händer väldigt mycket och många fysiska förändringar är på gång. I ett sådant läge är det inspirerande att kommunen valt att på detta sätt lyfta fram parkernas roll.

Ja, vad är parkernas roll tycker Du?

          Jag har ett väldigt socialt perspektiv på parkerna. För parkerna är till för människorna. Ibland säger jag att jag inte är intresserad av gräs och träd utan jag brinner för att skapa miljöer som gör att människorna vill komma ut i parkerna och känna närheten till natur och växter. Växterna blir ett medel att få ut människorna i parkerna.

–          Det är spännande för Solna har så många olika delar av så olika karaktär; ex. Bergshamra, Huvudsta, Hagalund och alla andra. Det behöver vi vara lyhörda för. Och så finns ju så mycket vattenkontakt med Mälaren, Brunnsviken, Råstasjön. Vilken bredd! Och på toppen av allt har vi ju slottsparkerna som är fantastiska pärlor.

–          Men låt oss komma ihåg vardagsgrönskan! Den är jätteviktig. Forskning visar på att närheten till park gör att man använder den mer och det bidrar starkt till trivsel, harmoni och hälsa. Här är det viktigt att lyssna in Solnabornas behov och önskemål.

Vad har politikerna gett dig för uppdrag? 

–          Det är många saker. Bland annat att jag skall vara med och upprätta en ny grönplan. Den gamla är från 1991 och behöver ses över. Jag skall se till att det finns ”grön kompetens” i alla planeringsärenden som är på G i Solna.

–          Dessutom vill vi ju skapa en dialog med medborgarna om parkerna och det gröna. Så jag skall väl vara både tjänstemannaansiktet utåt från kommunen samtidigt som jag skall vara en kanal från medborgarna inåt mot kommunen. Det är i sanning en spännande utmaning.

Vi Solnabor som älskar parker hälsar Lars välkommen och ett stort lycka till.

Det är ytterligare ett av Folkpartiets vallöften som alltså infriats. Att vi skulle anställa en stadsträdgårdsmästare var ett av våra viktigast vallöften

Vill du läsa mer om varför vi anställer en stadsträdgårdsmästare läs då inlägget Solna söker stadsträdgårdsmästare.

Detta inlägg är skrivit av Per Engström som sitter i tidningen Solnas redaktionsråd, folkpartiet liberalernas externa tidning som ges ut till Solnaborna.  Den 16 oktober  ges vår tidning ut som en bilaga i Mitti i. I tidningen  finns det en kortare variant av denna artikel.

9 svar till “Nu är Solnas nye stadsträdgårdsmästare på plats!

  1. Tjoho! Äntligen!!!!

  2. Välkommen! Jag hoppas att du kan göra något åt Frösundaleden som blivit 8-filig och helt utan grönska. Plantera träd i mittstråket av leden, och runtikring leden! Hitta på något fräscht till Ankdammsrondellen!
    snälla rara plantera träd som lungor i denna stad som är så sönderskuren av leder.

  3. då kanske han kan förklara varför stan hela tiden fäller stora vackra träd som varit friska av (den fula) stubben att döma? eller stympar, som tex pilen vid korsningen solnavägen-landsvägen? ekar är det så med att man slår bara av de torra grenarna, går inte in till den friska delen…”arboratör”-den nya sysselsättningsterapin?

  4. kan dert vara så illa att man vill inte ha nåra höstlöv att kratta för tydligen är solnamodellen att låta löven blåsa över till sumpan? dessutom stoppas gatuavloppen igen med stora översvämmningar som tex nyligen utanför puben east på solnavägen…

  5. Ping: Solna är grönare än vad de flesta tror! |

  6. Han blev inte långvarig, Varför då? Genomskådade han politiken??

    • Taragona! där har du fel. Hans sökte sig till Solna just därför att politiken i Solna har visat stort intresse för att lyfta upp de gröna frågorna- Han har erbjudits ett intressant jobb på lantbruksuniversitet som han efter lång betänketid tackade ja till. Mvh Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s