Filmgala Norr – en gala för unga filmare i Norrort!

FilmgalaNorr2012 - affisch

I helgen besökte jag Filmgala Norr som i år arrangerades av Solna stad i samverkan med Filmstadens Kultur. Och platsen var givetvis Filmstaden i Råsunda.

Filmgala Norr startade år 2008 på initiativ av Vallentuna kommun och Film Stockholm. Inom de aktivt deltagande kommunerna har filmskapandet och deltagandet i projektet ökat – mycket tack vare galan . Så även i Solna.

Det var en intressant dag. Välbesökt. I de tre biografsalongerna Annalisa, Nisse och Sickan visades det film hela eftermiddagen i fullsatta salonger. I den historiska Operan arrangerades olika seminarium och i foajén till SFs kontor informerade olika organisationer om sin verksamhet och det var möjligt att  delta på en casting.

Visionen med Filmgala Norr är att främja och öka filmskapandet bland barn och unga i de deltagande norrortskommunerna. I konceptet ingår satsningar på filmpedagogisk verksamhet, seminarium och workshops under året. Galan ses som en motiverande faktor och en härlig final för filmskapandet i kommunerna. I år fick  Filmgala Norr in drygt 60 bidrag från de 9 deltagande kommunerna: Sollentuna, Vallentuna, Upplands-bro, Järfälla, Norrtälje, Sundbyberg, Österåker, Danderyd och Solna. De bidrag som kom  in var kvalitetsmässigt bättre än föregående år, så samarbetet ger resultat.

Galan arrangeras den andra helgen i oktober.  Anmälan sker till någon av de fyra viktklasser som är: Lättviktsklassen (0-12 år), Mellanviktsklassen (13-16 år), Tungviktsklassen (17-20 år) och den öppna klassen (20år+ och i den här klassen behöver man inte bo i någon av norrortskommunerna.)
Filmgala norr har en egen hemsida: www.filmgalanorr.se

Galan kostar inget för besökarna  och var  öppen för alla att komma och titta på. Det var många bra  filmer som i år tävlade om fina priser, bland annat Teknikcheckar, Filmfestivalpass och Filmbasens teknikstöd värt 25 000 kr!  Jag tittade på sex olika filmer och i de högre klasserna håller de en hög standard. Vinnarna är utsedda av en stjärnjury bestående av Johanna Gårdare, producent på SVT, Per Ericsson från Svenska Filminstitutet och filmskribenten Johanna Koljonen. Delar av juryn  var på plats för att sköta prisutdelningen.

Här ser vi alla pristagarna poserande utanför portvaktsstugan i Råsunda.

För Solnas del gick det bra. Gula Villan i Råsunda tog hem 1:a och 2:a priset i lättvikt (0-12 år) och fick även barnjuryns pris. Vad månde det bliva av dessa barn.

Filmgala Norr bekostas av de medverkande kommunerna samt av landstingets kulturnämnd som via Ung Aktiv Kultur har gett ett ekonomiskt stöd på 131.000 kronor. Ett stöd som är mycket värdefullt för att det skall bli ett bra arrangemang.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s