Detaljplaner finns för fler bostäder men byggbolagen vågar inte bygga

 Dagens nummer av tidningen Byggindustrin uppmärksammar att det finns gott om planlagd mark i kommunerna men att byggprojekten inte startar bland annat på den annalkande lågkonjunkturen. Den gör att byggföretagen tänker sig noga för innan nya bostadsprojekt påbörjas. Och bostadsbyggandet minskar kraftigt. Det är knappast kommunerna som bär ansvar för detta.

Mina kolleger i Göteborg, Malmö och jag intervjuvas i tidningen. I Göteborg finns det 7500 byggrätter och i Malmö 7000 byggrätter i lagakraftvunna detaljplaner som kan påbörjas direkt efter att bygglov beviljats, dvs vilken månad som helst.  Även i Solna skulle fler bostäder kunna byggas. Det finns lagakraftvunna detaljplaner i Ingenting, Arenastaden, Ulriksdal och Järvastaden som skulle kunna påbörjas om byggherren vill detta. Men den gryende lågkonjunkturen känns även av i Solna och byggföretagen tänker sig noga för innan de påbörjar ett nytt projekt. Ingen vill hamna i den situation som uppstod efter Lehman Brotherkrisen hösten 2008 då knappast några nyproducerade såldes under ett halvår i Solna. Ja, tom tecknade lägenheter återlämnades till byggherrarna.

Att priserna på nyproducerat står och stampar eller tom sjunker innebär att projekt som var lönsamma för ett år sedan i dag kan visa sig olönsamma innebär att de inte kommer att påbörjas i nuläget. Sådana exempel finns runt omkring i landet. Byggföretagen jagar i dag projekt i A-lagen och är det inte A-läge så blir det ingen byggstart. Det tror jag kommer att innebära att bostadsprojekt utanför Stockholm, Solna, Sundbyberg, Nacka och andra kommuner som direkt gränsar till huvudstaden inte kommer att genomföras om det inte är väldigt bra projekt. Och så är det i ännu högre utsträckning ute i landet.

Mycket av den politiska retoriken i dag går ut på att det är kommunerna som är orsaken till att det inte byggs. Inom kommunsektorn skall vi givetvis ta vårt ansvar för att skapa så effektiva processer som möjligt för att bygga fler bostäder. Men i dagsläget beror det låga bostadsbyggandet knappast på kommunerna utan på att byggföretagen inte tror på att det finns avsättning för lägenheterna. Regeringen har ju dessutom lagt lök på laxen när de införde krav på att alla som köper en bostad skall ha en egen insats på 15 %.  Det innebär att om du köper en lägenhet på 2 miljoner skall du ha ett eget kapital på 300.000 kronor. Det hade varit bättre om  det varit krav på amortering i stället. Den här åtgärden slår hårdast mot de nytillträdande på bostadsmarknaden, dvs  ungdomar i 20-35 års åldern och som dessutom är de som är aktivast på bostadsmarknaden. I dagsläget hade det varit bäst att ta bort det kravet för att ge fler möjlighet att efterfråga en lägenhet.

Här kan du läsa om artiklarna i tidningen Byggindustrin. Kommunalråd: Det finns planer som kan öka byggtakten   och Många byggrätter men få byggstarter.

2 svar till “Detaljplaner finns för fler bostäder men byggbolagen vågar inte bygga

  1. Ping: Sju åtgärder för att öka bostadsbyggandet i Sverige. |

  2. Ping: Intentionsavtal mellan stat, kommuner och byggare i tillväxtområden kan få fart på bostadsbyggandet. |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s