Entreprenadavtal tecknat för nya Ulriksdalsskolan

Solna stad har idag tecknat avtal med PEAB, som blir den entreprenör som kommer att bygga ny skola och sporthall i Ulriksdal.  Första spadtaget tas under hösten och byggnaderna ska stå klara till höstterminen 2014.

Ulriksdalsskolan blir en modern skola för elever från förskola till årskurs 9. Den kommer att drivas i kommunal regi och beräknas ha plats för 900 elever och 130 personer i personalstyrkan. Bland annat utrustas skolan med moderna labbsalar. Det kommer också att finnas skolmatsal med tillagningskök. Sporthallen kommer att samutnyttjas av skolan och föreningsverksamhet.

Det är glädjande att vi idag tecknat avtal med PEAB om att bygga en ny skola och en sporthall i Ulriksdal. För många boende i de norra stadsdelarna är detta en mycket efterlängtad skola. Att byggnaderna dessutom är miljöklassade och att det blir en sporthall som även kan användas av idrottslivet utanför skoltid känns som en extra krydda.

Skolan och sporthallen ligger i nya Ulriksdal, som är en helt ny stadsdel i norra Solna. Byggnaderna ligger på den, i detaljplaneärendet, benämnda skoltomten (kv. Åskådaren). Det är nära att ta sig till skolan från de närliggande områdena Ritorp, Bagartorp, Frösunda och Järvastaden. Ulriksdals station samt busslinjer finns i närheten och går direkt till bland annat Solna station, Järvastaden och Bergshamra.

Byggnaderna är miljöklassade. I det här fallet enligt certifieringssystemet Miljöbyggnad. Systemet är byggt för svenska förhållanden och bedöms vara ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att klassa byggnader. Systemet tittar på indikatorer som energi, innemiljö och byggnadsmaterial. Sammanlagt får byggnaden betyget Silver i en skala Brons-Silver-Guld.

9 svar till “Entreprenadavtal tecknat för nya Ulriksdalsskolan

 1. ”Äntligen!” Då hoppas jag att staden börjar planera för den nya skolan i Järvastaden, och att ett beslut om ”att vara eller inte vara” kommer om Bagartorpskolan. Personligen tror jag inte på renovering eller nybyggnation för Bagartorpskolan. Jag tror istället på en ny skola i Järvastaden (gärna som en fristående skola). Detaljplanen är klar, så det är ”bara” att bjuda in entreprenörer och utförare för den skolan, kanske ett samarbete med Överjärva? Med en ny skola i Ulriksdal och en ny i Järvastaden kan marken där Bagartorpskolan företrädesvis bebyggas med studentbostäder och en ny modern fritidsgård för norra Solna.

 2. Det här blir kanon! Roligt med en ny skola och att kommunen verkligen satsar på bra lokaler möjligheter till idrottshall etc. Min enda fråga är om det finns någon kalkyl vad det här betyder för till exempel Bergshamraskolan. Den här skolan ligger så nära att många elever från Bergshamra säkert kommer lockas hit. Det är en bra möjlighet, men också ett hot mot elevunderlaget på skolan som jag som sagt påpekat är sliten.
  Finns det några tankar kring detta? vad kan göras för att stärka bergshamraskolans atttraktionskraft?
  Men i övrigt, ser det väldigt fint ut!

  • Tobias! Det är helt rätt som du skriver att det finns en risk att elever i Bergshamra vill gå i den nya skolan i stället för Bergshamraskolan. Det är därför viktigt att skolan måste se till att bedriva en så bra verksamhet som möjligt så att Bergshamraskolan blir en attraktiv skola. Konkurrensen finns och många har inför högstadiet vissa år valt Mörbyskolan i stället. Det är en varningssignal

   Bergshamraskolan har dock tidigare visat sig kunna locka till sig elever utanför Bergshamra. En bra idrottsprofil skulle ju vara möjlig med tanke på att Bergshamra IP erbjuder många möjligheter. Mvh Anders

 3. Finns det ritningar över hur/var den kommer att placeras exakt?

  • Camilla! Jag försökte kopiera in en översiktsbild över Ulriksdals men det fungerade inte. Skolan kommer att ligga söder om den nuvarande huvudvägen genom Ulriksdal, mellan den nybyggda Galoppvägen och Ulriksdals station. Om du vill se ritningar är det lämpligast att du kontaktar bygglovsavdelningen på stadsbyggnadsförvaltningen.

 4. Ping: Bra att den Nya Ulriksdalsskolan blir en kommunal skola | Frösundaliberalen

 5. Hej!

  När kommer det att byggas en ny skola i Järvastaden?
  Du skrev att det är nära att ta sig till Skolan i nya Ulriksdal från Järvastaden men det stämmer inte. Vi som bor i norra delen av Järvastaden är långt att gå till nya Ulriksdal, speciellt med barnens fot tar det minst 40 min att gå!
  I detaljplan för kv. Grönlingen står det klart att skolan skall byggas men det finns ingen plan för när?

  Mvh

 6. Ping: Ulriksdalsskolan blir klar i snabb takt. Skolstart i augusti |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s