Hagalundstrappan är inte Solnas motsvarighet till Spanska trappan

Hagalundstrappan har under lång tid varit uppe till diskussion. Mina partikamrater i folkpartiet som bor i Hagalund, boende, besökare som jag träffade på Haglundsdagen i augusti, ett Levande Hagalund har tagit upp frågan med mig. Vid senaste kommunfullmäktige besvarade jag även en interpellation om trappan från Giorgios Kontorinis(S).

Trappan är inte i dåligt skick. Trappan är  är däremot brant och  den byggd för länge sedan med helt andra krav på tillgänglighet, vilket får till följd att den är svår att gå i för personer med barnvagn och i praktiken omöjlig att använda för personer med rollator.

Jag har därför gett förvaltningen i uppdrag att se över möjligheterna att utforma passagen på ett mer tillgänglighetsanpassat sätt och vad det skulle innebära i form av kostnader och eventuellt  behov av ianspråktagande av annans mark. Flera olika alternativ kan bli aktuella. Detta skall sedan redovisas med förslag på beslut för stadsbyggnadsnämnden under hösten. Jag vill redan nu säga att det inte kommer att bli lätt att hitta en bra lösning men vi skall uttömma alla möjligheter som finns för att hitta en bra lösning.

Jag har också fått ta emot synpunkter på att trappan inte sköts tillräckligt bra på vintern. Problemet är framför allt när det är ömsom blidväder och ömsom minusgrader. Då blir det stora mängder is i trappan som måste hackas bort. Med tanke på att det är svårt att nå Solna station från Hagalundsområdet och trappan vid Fyrgränd är den viktigaste vägen för de boende kommer vi i vinter särskilt se  till att trappan sköts på ett bra sätt.

På sikt hoppas jag att vi kan bygga igen det öppna spårområdet vid Solna station med byggnader. I samband med detta borde en inomhuslösning med rulltrappa skapas. Det är den långsiktigt bästa lösningen.

Bilden ovan är tagen för två veckor sedan när stadsbyggnadschefen Ingrid Gyllfors och jag tittade närmare på den berömda trappan för att se vad som kan göras för att förbättra tillgängligheten.

Annonser

16 responses to “Hagalundstrappan är inte Solnas motsvarighet till Spanska trappan

 1. Jaa, bygg igen dom öppna ytorna med ännu mera kontor så vi får ännu mera trafik och måste göra Armegatan, Huvudstagatan, Ankdammsgatan – Jaa, göra hela Solna sexfilig så att vi kan bygga ännu mera kontor ovanpå dom ”få” vi redan har. Heja Solna

 2. p.s. hade inget mad trappan att göra direkt, men indirekt d.s.

 3. Svårt att förstå din paralell mellan Spanska trappan och trappan i Hagalund. Jag går i trappan dagligen, känner de sneda stegen, ser stenarna som är på glid och som gör att trappstegen ömsom är breda ömsom smala. Jag ser mängden människor som tar sig upp och ner för trappan, en del med stor brådska för att hinna till bussar eller pendeltåg. Har svårt att förstå varför herr ordförande i stadsbyggnadsnämnden inte vill ”fixa” till trappan så att den blir lite stabilare före vintern. En ny mer tillgänglig trappa tar tid att bygga det förstår vi oxå men det hindrar väl inte att man sköter och håller den befintliga trappan i något så när säkert skick!!

  • Trappstina! Jag var och tittade på trappan så sent som för två veckor sedan och det var inte några som helst problem med trappan som sådan. Problemet är ju som jag skriver i inlägget att trappan är för brant och inte motsvarar dagens krav på tillgånglighet. Detta skall vi se om vi kan göra något åt. Under vissa vintrar har staden fått ta emot en hel del synpunkter på att trappan är för dåligt sandad etc. Detta kommer vi särskilt att bevaka den här vintern så att den blir så bra som möjligt. Mvh Anders

 4. Ja du Kenth, det var bra att du hade hagalundsperspektiv i ditt svar! Annars tycker inte vi hagalundare att det var en dag försent att initiera arbetet med att lösa framkommligheten till och från Hagalund. Trappan har varit ett diskussionsämne under många år… Glad ändock att du Anders tar tag i det nu.

 5. Håller helt med trappstina nedan. Varför sån stor brevillighdt att bygga i Solna när det passar och sånt enormt motstånd mot en liten trappa?
  Självklart är det inte lika vinstgivande att satsa på sociala saker när det rör pensionärer o invandrare.
  Därför finns det ej FP medlemmar boende i Blåkulla längre.
  fd. numera oberoende socialliberal

  • Ludde! Du är ju väldigt engagerad i den här frågan. Då är det väl bra att vi tar tag i frågan och försöker se om vi kan få till en bra lösning för er som bor i Hagalund eller dess närhet. Mvh Anders

 6. Ja du Anders, du och jag ser nog inte samma trappa. Så sent som idag e m gick jag i trappan och räknade då till 9 trappsteg som släppt från sitt fäste i olika hög grad. En del av dessa steg ”ekar” och tippar till och med lite när man kliver på dem. Stegen har glidit ut över varandra så att det blir olika breda/smala steg och en del av dem sluttar nedåt. Gör som sist – räta upp stegen och kasta in lite cement så att den står sig över vintern, det kan väl inte vara hela värden… Någon tjusig ”spansk trappa” kräver vi inte – bara en trappa som är något så när funktionell och säker…

  • Trappstina! (Boel Carlsson) Jag besökte Hagalundstrappan för en timme sedan. Visst finns det trappsteg som släppt från sina fästen och det skall vi givetvis laga. Men det är knappast så att det av den anledning är svårt att gå i trapporna. Jag frågade en del personer som jag träffade i trappan och ingen, förutom de som hade barnvagn, tyckte det var svårt att gå i trappan. Några äldre personer tyckte att det var tufft att gå i trappan då det är många trappsteg. Det stora problemet är att trappan är brant och givetvis tuff att gå i om man svårt att gå eller har barnvagn och omöjlig att gå i med rullator. Det är därför vi skall se om det går att hitta andra lösningar. Mvh Anders

 7. Jag är så tacksam för att du tar dig tid att undersöka trappan så noggrant personligen och ännu mer tacksam om det nu blir så att ni ”lagar upp” trappan i tid till vintern. Men med all respekt för den tid du lägger ner så tror jag ändå att jag går där oftare än du och därmed har mer erfarenhet av om det är svårt eller inte att gå där när trappstegen ligger löst och är olika breda. Men att tänka framåt och inte bara här och nu är ett handikapp som jag levt med i hela mitt liv och det är därför som jag oroar mig när jag tänker på vintern och mörkret och trappans skick. Ser fram emot att den blir tillfixad.

 8. Hej Anders vill passa på att önska dig trevliga och avkopplande helger men ber också att få skicka med en uppdaterad lägesbeskrivning ang Solnas spanska trappa och blåa kullen. Vi fick ju en ovanligt snörik vinter och det har medfört vissa problem särskilt med busstrafiken p g a dålig snöröjning och svår framkomlighet i Haga Norra området. Idag på juldagen t ex så var trappan inte minutiöst skött som tidigare sagts, men det är kanske så att det bara gäller vardagar mellan vissa klockslag. Lite otur att det råkar sammanfalla med att närtrafiksbussen inte går på helgdagar (buss 952) och att buss 513 inte åkte upp till hagalundsgatan utan vände vid kolonnvägen för att det inte går att komma fram p g a dålig snöröjning. Inte för att SL informerar om detta på något sätt nere i Solna Centrum eller när man kliver på bussen utan det får man själv försöka komma ihåg att fråga chauffören om. Eftersom bussarna i bland kommit upp på Hagalundsgatan fast det stått att de inte ska komma på SLs informationstavla så vet ju inte alla hur/vad de ska tro om bussarna går eller inte. Lite lotteri om man vill tolka det snällt. Mer bekymmersamt för dem som inte kan ta sig ner för den halkiga trappan och alltså saknar möjlighet att ta sig från Hagalund. Framkomligheten på gångvägar och trotoarer är ju inte så vidare heller. Vi som bor här har ju på olika sätt försökt tala om för både SL och Solna kommun politiker såväl som tjänstemän hur det skulle gå om man inte vidtog särskilda mått och steg inför vintern…och nu är vi där. Inte kul att bli sannspådd. Kan bara vädja till dig att försöka bli mer lyhörd och inte uppfatta allt som kommer från andra än vänner av alliansen i solna som ren illvillja och skär lögn…Jag månar faktiskt bara om de som är mina grannar och som inte alltid kan komma till tals själva. hälsar trapp-stinan Boel Carlsson

  • Trappstina (Boel Carlsson)! När det gäller SLs sätt att hantera buss 513 är jag lika upprörd som du. När jag kom hem åkte jag upp till Hagalund i lördags vid två tillfällen och det fanns inga som helst framkomlighetsproblem. Inga felplarkerade bilar och det var bra skottat(det är de skäl som andra medborgare fått som svar från SL varför man inte kör). SL kör med stora bussar och de sa tidigare att de skulle köra med mindre bussar vilket väl varit lämpligt om man tyckte att det var framkomlighetsproblem. Även informationen var lite si och så. På hemsidan fick man information om att bussen inte gick men det är ju inte alla som läser den innan man går till bussen. Så när jag var körde runt i lördags stod folk och väntade på bussen förgäves. Jag tänker ta upp dessa frågor med SL. I dag verkar trafiken åter vara i gång.

   När det gäller Hagalundstrappan så har stadsbyggnadsnämnden beslutat att vi skall bygga om den. Det tar minst en månad att göra detta så det kommer att ske när det är möjligt att göra detta med hänsyn till tvärbanebygget.

   Du tar även upp snöröjningsproblematiken. Jag var inte i Solna över jul men förstår att det måste ha snöat en hel del. Du har säkert helt rätt att det vissa dagar inte har varit snöröjt på bästa sätt men de dagar jag har passerat trappan har det sätt bra ut. Mvh Anders

   • Tack för att du tar dig tid att beskåda området och våra kommunikationsproblem. Jag tror att det finns en del att göra när det gäller kommunikation mellan Solna kommun, snöröjningsentreprenörerna, SL som ansvarar för information och klagomål och Arriva som kör bussarna och deras information till trafikledning och chaufförer. Hoppas du vill kolla upp vilka rutiner som gäller så att det fungerar. Vi lär ju inte få någon mer långhelg av det slag som vi har haft (när Närtrafikbussarna inte kör på fyra-fem dagar och buss 513 hattar fram och tillbaks och när informationen och snörjningen inte fungerar). Vi lär ju dock få mer snö säkert innan vintern är slut och då är den dubbelsidiga parkeringen uppe i Haga Norra området ett klart problem. Att bilarna kan parkera på bägge sidor av gatan gör att gatan vid snötillförsel av större omfattning inte blir framkomlig för bussarna. där kan ju solna kommun gripa in och se till att man bara får parkera på ena sidan gatan och sedan följa upp med lite tillsyn. Någon (kommunen?) har trätt plastpåsar över trafikskyltarna som anger enkelriktning och parkering tillåten på slottsvägen men det är det ju ingen som verkar bry sig om… borde kanske också kollas upp…. När det gäller trappan så är det ju så att den kan bara användas av oss som fortfarande är något så när raska (tills vi också faller och bryter oss) så den har jag liksom gett upp hoppet om…. men det gäller ju möjligheterna för de som har svårt att ta sig fram i vanliga fall som är det viktigaste… d v s att bussarna går upp på Hagalundsgatan även vid dåligt väderläge eller när trafiken är tät…. så jag hoppas att din energi räcker till för lite kontakter med SL, snöröjningsentreprenörer och tjänstemän i kommunhuset – förhoppningsvis lyssnar de mer på dig än en vanlig medborgare (även om vi säger samma sak..) Gott nytt Hagalundsår till oss alla önskar Trapp-Stinan

 9. Alldeles riktigt det du skriver Boel, I söndas vid 14-tiden var bussen 22 minuter försenad och vände vid Kolonnvägen????På förmiddagen hade den gått ända upp till Hagalund. Bussföraren ryckte på axlarna och sa att den skulle vända vid Kolonnvägen och gav mig 15 minuter extra på mitt pensionärshäfte.??? Vad jag nu skulle ha den kvarten till. Trottoaren från Kolonnvägen upp till Hagalund var mer eller mindre glashal på sina ställen.. Men även när bussen går upp till Hagalund så verkar det som den går de tider SL vill och vänder var SL för ögonblicket har lust till. I dag var jag också i Solna C och skulle ta bussen 13.35 den kom 14.37???? Vi ringde SL information efter en halvtimmes väntan där visste man ingenting?? Vi kunde ta tunnelbanan till Näckrosen och buss 515 till Solna Station. Vi var cirka 40 personer som väntade..
  Det blir rått och kallt och stå och vänta så där. Får man behandla människor så? På något sätt känns det kränkande att man gör så med Hagalunds innevånare. Till saken hör också att vi såg minst 25 bussar som kom och gick till alla olika destinationer. Bäste herr Ekegren ryt till åt SL,.
  May

  • May!

   Jag förstår att du är upprörd. Nedanstående mail skickade jag till Arriva idag som kör trafiken till Hagalund.

   Jag var själv uppe i Hagalund i lördags och det var inga som helst problem med framkomligheten. Inga felparkerade bilar och snöröjningen var det inga problem med. Så ni får ha ett bra svar till varför ni inte körde under så många dagar. SL har ju dessutom själva föreslaget att det kan köras med mindre bussar.

   Jag har även fått ta emot många synpunkter på bristande information. Ingen information på hållplatser att busstrafiken är inställd vilket har gjort att människor har stått vid busshållplatserna och väntat helt i onödan. På bussarna har det inte getts information om att bussen inte kör på Hagalundsgatan utan de har de resande fått hålla koll på själva.

   Med tanke på att Hagalundsgatan delvis är så avstäng i dag på grund av tvärbanebygget är 513 och 952 lite av en livsnerv för väldigt många människor. Det är därför oerhört viktigt att 513 fungerar.

   Med vänlig hälsning
   Anders Ekegren
   Stadsbyggnadsnämndens ordförande i Solna

 10. Tack Anders för att du tog dig tid att skriva till Arriva!
  Förhoppningsvis så fäster de större vikt vid ditt undertecknade brev än vad de hittills gjort på de insända klagomålen från oss ”vanliga” Hagalundare.
  Någon måste ju ta ansvar för att det blivit så tokigt trots att vi här på kullen försökt påverka, larma och givit förslag till lösningar i god tid innan vintern stod för dörren. En god fortsättning på det nya kommunikationsåret tillönskas av Trapp-stinan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s