Nya karriärvägar för lärare införs

Lärarna är de viktigaste resurserna i skolan. Riktigt skickliga lärare behövs för att utveckla skolan. De behövs i klassrummen. Och de ska ha bra betalt för sitt jobb.

Därför är det alldeles utmärkt att regeringen nu inför karriärtjänster för lärare. Satsningen innebär ett rejält kliv framåt för ökade karriärvägar för undervisande lärare, med lönelyft kring 5 000 kronor för förstelärare och 10 000 kr för lektorer.

Folkpartiet i Stockholms län kommer att prioritera att karriärtjänsterna verkligen går till de lärare som utvecklar skolan och lyfter eleverna. Hur tjänsterna ser ut är upp till varje kommun, men viktigast är att skolorna och rektorerna får modet att börja belöna de lärare som gör skillnad för elevernas kunskapsutveckling.

I FP Solna har vi tidigare skrivit så här om saken:

Satsningen på lärarna måste fortsätta. Kontinuerliga och ökade fortbildningsinsatser i enlighet med lärarnas behov och önskemål är viktiga. Utvärderingen av lärarna ska utvecklas. Lärarnas pedagogiska roll ska stärkas och de ska ha goda befordringsmöjligheter. Vi vill att fem lektorstjänster med forskningsanknytning för disputerade lärare införs vid Solna gymnasium.

Såhär har utbildningsminister Jan Björklund tänkt sig att tjänsterna skall se ut. Sedan lär det ute i kommunerna se lite olika ut i praktiken.

Staten anslår upp till 880 miljoner om året i statsbidrag till huvudmän som inrättar dessa tjänster. Ungefär 10 000 lärare ska på så vis kunna göra karriär inom sitt yrke – ca 10 procent av alla lärare med pedagogisk högskoleexamen. Reformen gäller grundskolan, gymnasiet och motsvarande skolformer. Staten beräknar att avsätta totalt ca 2,3 miljarder för 2013-2016 för karriärreformen.

Att lyfta läraryrket är ett nationellt intresse, därför går staten in och bidrar till finansieringen. Statsbidrag utgår med högst 85 000 kronor per år för en förstelärare och högst 170 000 per år för en lektor. Medlen får endast användas till lön och sociala avgifter. Det motsvarar 5 000 kr per månad i löneökning för en förstelärare och 10 000 kr per månad för en lektor som arbetar heltid.

De två nya karriärsteg för lärare som införs är:

• Lektor; personer med lägst licentiatexamen i ett ämne eller ämnesdidaktik ska kunna bli lektorer. Lektorer ska utöver undervisning kunna sprida ämneskunskaper till andra lärare eller bedriva forskning som gynnar undervisningen.

• Förstelärare; yrkesskickliga lärare som i allt väsentligt ska fortsätta undervisa, men också ska kunna coacha kollegor, vara examensansvariga, huvudlärare i ett ämne eller ansvara för lärarstuderande.

Ett snabbspår för dem som har en examen på forskarnivå ska skapas, så att personer med erfarenhet från undervisning på ett lärosäte kan få lärarexamen på ett år i stället för två och ett halvt.

De första lektorerna och förstelärarna ska kunna anställas till hösten 2013 och reformen ska och vara fullt utbyggd 2016.

Bloggande kolleger  kommunalrådet Helene Odenljung i Göteborg,  skolborgarrådet Lotta Edholm i Stockholm, kommunalrådet Malin Danielsson i Huddinge.

Annonser

3 responses to “Nya karriärvägar för lärare införs

  1. Läser i senaste numret av Mitt i att ni nu ska satsa på skolan. PÅ Bergshamraskolan har vi startat en namninsamling som fått in några 100 namn på några dagar för att barnens skolgård (4-9) ska rustas upp. Den betstår i stort sett bara av sten, asfalt och två gungor. Som en flicka i fyran sa ”det finns inte ens någonstans där jag kan hjula.” Det här är också något elever och föräldrar påpekat år efter år. Kom gärna förbi och titta.
    För inte ska det se ut så här?(finns bild på länken nedan)
    http://www.skrivunder.com/bergshamraskolan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s