Ektorget i nya stadsdelen Ingenting fick Solna stads stadsmiljöpris 2012

I år gick stadsmiljöpriset till Skanska och Vasakronan samt Andersson Jönsson Landskapsarkitekter för gestaltningen av Ektorget i den nya stadsdelen Ingenting. Jag anser att utformningen av Ektorget är ett utmärkt sätt att skapa ett samband mellan områdets vackra ekar, byggnaderna inom SBL som är byggnadnadsminne och de nya husen som skall byggas. Torget är utformat på ett lekfullt men stilfullt sätt som påminner om porlande vatten. Att Skanska och Vasakronan gör denna satsning som en av de första åtgärderna i området visar att byggherrarna redan i ett tidigt skede visar omtanke om den nya stadsdelen Ingenting

Om pelousen i Ingenting är områdets lunga så blir Ektorget områdets hjärta. Det nya torget har uppförts vid sidan av de gamla ekarna intill byggnadsminnet Statens Bakteriologiska Laboratorium. Torget blir det samlande rummet för gammalt och nytt, natur och stad, människor och trafik. Ytskiktet på mark är utfört i gatsten och betongplattor i olika kulörer. Mönsterbildningen för tankarna till porlande vatten. Stödmuren som markerar gränsen mellan park och gaturummet har tillika en böljande form. Den lockar till att slå sig ner och kisa en stund mot solen. Platsen är omsorgsfullt och lekfullt utfört med genuina material och väl vald möblering.

 

Motivering till priset:

Torget med sin lekfulla och omsorgsfulla utformning, där böljande murar och stenbeläggningens mönster på marken för tankarna till porlande vatten, är ett fint exempel på hur man lyckats ta tillvara områdets naturliga förutsättningar. Det nya torget samspelar med de befintliga ekarnas mäktiga stammar och skuggande trädkronor ger en rumslighet och stadsmässighet som skickligt balanseras mot byggnadsminne och nybyggnadsområde.

Byggherre:  SKANSKA och Vasakronan

Arkitekt:  Andersson Jönsson Landskapsarkitekter AB, Jenny Svensson och Stina Elonsson

Övriga nominerade till stadsmiljöpriset var stadsradhusen i Ulriksdal (Måldomaren 1) och ekonomibyggnaderna i Sörentorp, (Ulriksdal 2:7).

Vad  är stadsmiljöpriset.

Sedan 1998 delar stadsbyggnads­nämnden varje år ut ett pris för en byggnad eller anlägg­ning som på ett bestående sätt har för­skönat stadsbilden eller landskaps­bilden.

Mottagare av Solna stadsmiljö­pris skall vara en person, företag, organisation etc som på ett betydelse­fullt sätt har medverkat till byggnadens konst­närliga kvali­tet eller estetiska effekt.

Bilden är tagen vid prisutdelningen på Solnadagen. Bilden visar från vänster

Planarkitekt Karolina Gustavsson, Solna stad

Stadsbyggnadschef Ingrid Gyllfors, Solna stad

Affärsutvecklingschef Anna Galli, Skanska Fastigheter Stockholm AB

Arkitekt Stina Elonsson, Andersson Jönsson Landskapsarkitekter

Projektchef Louis Sellgren, Vasakronan AB

och jag själv Anders Ekegren, stadsbyggnadsnämndens ordförande

Läs mer om tidigare vinnare av stadsmiljöpriset.

 

2 svar till “Ektorget i nya stadsdelen Ingenting fick Solna stads stadsmiljöpris 2012

  1. Hej! Kul med nybyggnad. Men det är dåligt underhåll på många andra ställen i Huvudsta. Trasiga bänkar, gatlyktor, och cykelvägar. Vad gör ni för att komma till rätta med det?

    • Henrik! Jodå! Det finns en hel del att göra i förbättringsväg. Vi har gjort en hel del under sommaren men mycket återstår. Vi kommer att att försöka göra ytterligare saker under året. Många tar upp de saker som du räknar upp bänkar, gång och cykelbanor. Och det tycker jag känns rätt. Vi har under året ökat anslagen och vi kommer förhoppningsvis kunna öka de ytterligare de kommande åren. Mvh Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s