Ny stadsdelspark – Spegeldammsparken invigd i Järvastaden

I går invigde jag ännu en park i Solna. Det var den andra parken på fyra dagar som jag invigde. Det var den nya stadsdelsparken i Järvastaden – Spegeldammsparken. En mycket spännande park som kommer att bli en stor tillgång för alla boende i Järvastaden. Den består i praktiken av tre delar. Det var den första delen med det böljande landskapet som jag invigde i går. När parken är  fullt utbyggd kommer den att bli över en ha stor.

Spegeldammsparken  består av tre separata men inbördes kopplade delar. Varje del utvecklar sin specifika karaktär och skapar tillsammans en funktionell helhet. Delarna utgörs av naturmarks- parken, torget och parken. De tre stadsrummen är i sin tur kopplade till sina respektive gaturum. Inspirationstema för utformningen har varit ”Den romantiska landskapsparken” och det är en sådan park i modern tappning de skapat.

Tanken bakom parken är bla den ska vara ett socialt och grönt rum för alla åldrar och årstider. Den bör fungera både som en informell mötesplats och utflyktsmål, det ska finnas plats för lek, spel, picknick, olika aktiviteter samt plats för stillhet och ro.

Jag tycker att Nivå landskapsarkitektur i samarbete med Järvastaden AB har skapat en mycket intressant första del av parken. De har skapat ett böljande landskap, placerat in vatten – en spegeldamm – och flera ”lusthus” som kan skydda mot såväl regn som heta solstrålar. De små kullarna lockade genast alla barn till att slänga sig i gräset och rulla runt och till vintern kommer de att bli små backar som lockar till aktivitet när snön kommer.

En eloge till Järvastaden AB att  de redan nu färdigställer parken trots att många bostäder ännu inte är byggda i närheten. På samma sätt var det med Mulle Meckparken i södra delen av Järvastaden. I många projekt är det parken som slutförs som sista projekt. Men så är det inte i Järvastaden.

När parkens alla tre delar är klara kommer stadsdelens tre delar att innehålla  både klassiska delar från en stadspark med vackra paradplanteringar, grusade promenadstråk, praktfulla träd samt mer moderna tillägg i form av lek-skulpturer, vattenkonst med mera. Det ska finnas en öppen generös gräsyta samt gärna mer kuperade rumsbildande delar.

I stadens planering för nya stadsdelar har parken en viktig funktion att fylla. Parken ger bättre luft, utjämnar temperaturer och är bra för välbefinnandet. Den blir ofta en viktig mötespunkt för alla åldrar. När vi bygger nya stadsdelar måste parken och andra gröna ytor  få sin centrala funktion. Utan en stadsdelspark, närpark eller tillgång  andra gröna ytor blir en stadsdel inte en hel stadsdel.

Järvastaden har nära till naturen. Sedan flera år tillbaka finns Mulle Meckparken och Igelbäckens naturreservat med bla Överjärva gård och fina promenadstråk. Genom stadsdelen går även ett stort skogsbeklätt grönstråk.

Det är inte så konstigt att Järvastaden har blivit populärt med tanke på dess centrala läge i regionen, nära till naturen och att det upplevs som barnvänligt

Läs mer om den andra invigningen som skedde den 1 september 2013 av Aline Magnussons fårskulpturer här.

8 svar till “Ny stadsdelspark – Spegeldammsparken invigd i Järvastaden

 1. Jag bor i Ritorp, i ett hus som vätter mot den nya delen. Snart kommer grävskoporna att köras ner i jorden och de sista fyra husen ska byggas.

  SBN/2011:1320
  Projektet har lavvikelser från detaljplan. Husen är högre och längre än vad man först kom överens om. Dessutom tar de av mark som ej är deras. Synpunkter gäller främst placering och höjd.
  Avvikelserna bedöms inte vara av betydande olägenhet och motverkar inte planens syfte.
  Arkitekten ger följande beskrivning av projektet: ”Kvarteret består av fyra stycken lamellhus som ges av detaljplanen. Kvarteret blir en länk mellan det ” gamla och det nya” – Ritorp och Frösunda. Husen är i sitt utförande nya och moderna likt de nya intilliggande kvarteren (som är under uppförande) men med sin lamellform och höjd likt husen i det äldre intilliggande bostadsområdet.

  Tycker fortfarande att deras förslag rimmar illa mot den vision du säger att Solna har. Ni värnar om grönområden, luftig miljö och tillgång för alla, pyttsan!
  Dessa murar som sätts upp runt den nya byggnationen medför att den gamla delen får vika sig. Det blir en tydlig ram mellan de ”nya” och de ”gamla” .
  Hade varit snyggar om husen varit lägre på den här sidan. Ett naturligt avslut finns ju redan vid ån som det ser ut nu?!

  Jag kan inte tror att någon av herrarna på Solna stad som godkänt bygglovet, har sett vilken liten yta de har att spela på.

  • Camilla! Jag delar inte din uppfattning om husens placering och höjd. Husens höjd är lägre än i det nya Frösundaområdet och ansluter därför i höjd väl till den befintliga bebyggelsen i Ritorp. Vi har nyligen invigt den första delen av Fröfjärdsparken som kommer att bli en viktig lunga i Norra Frösunda/Ritorp. Jag var själv med på invigningen och jag talade med många människor som var mycket positiva till detta och de var ju dessutom flera hundratals personer som var där. Under hösten 2013 kommer den kompletterande delen av parken, en lekplats, stå klar.

   Det är ju ingen överraskning att det skulle bli nya hus i detta område. De fanns ju redan med i den fördjupade översiktsplanen som presenterades i början av 1990-talet och fanns även med när vi antog detaljplanen för Norra Frösunda 2009. Mvh Anders

 2. När jag flyttade in -88 så fanns en stor fotbollsplan där. Den lät ni växa igen för det skulle byggas där. Det tog 24 år, så barnen har ju växt upp för länge sedan, utan fotbollsplan. Vi blev hänvisade till Bagartorp.
  Ja byggnationen är inte någon överraskning i sig. Det jag blir så förvånad över är att du talar dig varmt om grönska, luftigt omgivning, träffpunkt för alla åldrar mmm, inte ser att det även behövs här?
  Hur många barn kommer att leka vid en å? Vi har redan stoppat flera yngre barn som varit på väg ner i ån för att hämta sina bollar som rullat ner där.
  Och att sedan tycka att det är ok att bygga en mur runt kommande etapp, det etablerar ju ingen mjuk övergång från gammalt till nytt precis.
  De du pratade med på invigningen, hur många av dem bodde i gamla Ritorp?
  Klart att det är snyggt, det håller jag med om, men är det funktionellt för alla åldrar, för vi vill väl att det ska vinnas människor här i alla åldrar?
  Tack för en bra blogg föresten.

  • Camilla! Det var bara första delen vi invigde. Det kommer en ytterligare del som kommer att vara klar hösten 2013 och det är själva lekdelen som jag tror har stora förutsättningar att bli bra. De olika parkdelarna har lite olika roller att spela, från ren naturpark till lekplats. Så sammantaget tror jag att området kommer att bli uppskattat. 1988 hade jag en ganska perifer roll i politiken så jag har ingen minnesbild av den fotbollsplanen. Det fanns dock en fotbollsplan inne på det gamla militära området som var i bruk ganska länge. Vi har skapat två mini-pitcher i området, dels en i Södra Ritorp och dels en vid Kullens förskola. Den vid Ritorp var ju mycket större tidigare men gjordes mindre efter alla klagomål från boende i Ritorp

   Jag träffade i alla fall fem personer på invigningen som jag vet bor i Ritorp och de var alla nöjda med med Fröfjärdsparken.
   Mvh Anders

 3. Ping: Solna är grönare än vad de flesta tror! |

 4. Ping: Ny, spännande temalekplats invigd i Solnas stadspark – Skytteholm |

 5. Ping: Invigning av fårskulpturer i Järvastaden |

 6. Ping: Första spadtaget för kv Liljekonvaljen i Järvastaden |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s