Helix – en ny modern byggnad för rättspsykiatrin i Huddinge

Illustration på Helix, ny anläggning för rättspsykiatri i Flemingsberg.

I veckan besökte jag tillsammans med representanter för Locums styrelse och tjänstemän den nya anläggningen för  rättspsykiatri i Flemmingsberg, Huddinge. En på många sätt imponerande byggnad.  Helix som anläggningen heter, blir en av de modernaste i landet, såväl avseende vårdmiljö som personalens arbetsmiljö och byggs på uppdrag av Stockholms läns sjukvårdsområde/psykiatrin och statliga Rättsmedicinalverket. Här kommer att finnas 92 vård- och utredningsplatser, därtill en öppenvårdsmottagning. Genom den nya anläggningen skapar man lokaler med hög säkerhet, eliminerar dagens överbeläggningar och ger möjligheter till en framtida expansion.

Anläggningen är strategiskt placerad. Ingen insyn, naturskönt och närheten till Karolinska sjukhuset och dess möjligheter till akutvård.

Illustration på vårdavdelning i den nya anläggningen för Rättspsykiatri i Flemingsberg.

Det är lätt att bli imponerad av hela anläggningen. Det finns ett mycket starkt säkerhetstänkande. Säkerheten är på samma nivå som ett fängelse.  Och det ser man tydligt på den översta bilden i mitt inlägg. Men när vi gick runt på avdelningarna fick jag och många med mig ett helt annat intryck. Även om det givetvis finns ett utvecklat säkerhetstänkande även där så ger avdelningarna ett helt annat intryck. Med vackra och harmoniska färgkombinationer, träslag och rymd ger avdelningarna snarare intryck av  hemmiljö.  Det finns även goda möjligheter att vistas utomhus inom området.

De som skall vårdas vid den rättspsykiatriska anläggningen är personer som är överlämnade till rättspsykiatrisk  vård eller sitter i fängelse och behöver psykiatrisk vård. Vissa av dem kommer att tillbringa mycket lång tid på anläggningen. Även personer som begår brott och vars psykiska tillstånd utreds vistas här.

Byggnaden kommer att klassificeras enligt Miljöklassning av byggnader. Det som dessutom känns bra är att samverkansentreprenaden med NCC Construktion på 540 miljoner kronor lär hålla sin budget. Även tidsplanen håller   och inflyttning kommer  att ske i slutet av året.

Tillägg 13-03-15. I dag presenterade tidningen Byggindustrin att Helix blivit årets bygge.

Så här lyder motiveringen till utmärkelsen: 
”För ett komplicerat och omfattande byggprojekt med rigorösa krav på säkerhetssystem både i utförandefasen och under byggnadens drift tilldelas Helix tidningen Byggindustrins utmärkelse Årets Bygge 2013. Projektet har satt samverkan mellan samtliga medverkande parter i centrum redan från början.

Locums mest omfattande byggprojekt hittills innehåller många av de inslag som tävlingsjuryn är övertygad om kommer att utmärka de bästa framtidsprojekten, inslag som samtidigt förmår att fokusera på samverkan, på teknikutveckling, på kvalitetstänkande och på praktisk kunskapsåterföring.

Helix är ett väl genomfört projekt som förutom sin fysiska utformning också tillför ett stort kunskapskapital i samtliga medverkande företag.”

Läs mer om utmärkelsen på tidningen Byggindustrins hemsida och Locums hemsida.

Läs mer om Helix på Locums hemsida och i en artikel i Locums kundtidning Rum.

Läs också Birgitta Rydbergs blogg och Anna Starbrinks blogg med anledning av invigningen av Helix.

Annonser

7 responses to “Helix – en ny modern byggnad för rättspsykiatrin i Huddinge

 1. Pingback: Nya rättspsykiatrin i Flemingsberg invigd | Rydbergs recept – för liberal landstingspolitik Birgitta Rydbergs blogg

 2. Pingback: Nya rättspsykiatrin invigd | Anna Starbrink

 3. OPTI-94 EN ORGANISATION FÖR PSYKPATIENTER. ORGANIsatörerna om HELIX- tycker att det ska byggas om till hotell och museum

 4. Hej . Ja har en liten eller stor fråga.. Hur mycket exakt av dom 540miljonerna gick till konsten på Helix. Sen vill ja bara fråga om vad du tror om vad dom intagna på helix tycker om konsten…? Ja tror inte det finns någon av dom som en tänker på att den finns där ,, för det är nog där för personalens skull ,som allt annat ni satat 540 miljoner på ett nytt fängelse. Tänk om dom miljornerna gått till öpenpsykiatrin…Det skulle värkligen varit något vi psykisk sjuka behöver, inte ett fängelse. ps Jag går själv på öppenpsyk på helix ,,, och jag får klaoustofobi av den överdrivna säke
  rheten.

  • Sottos! Jag har kollat upp detta. Den konstnärliga utsmyckningen gick på 6,5 miljoner kronor vilket motsvarar ungefär 1 procent av den totala kostnaden för Helix. Mvh Anders

 5. varför ine fråga dom boende själva ?

 6. sottos kelekidis

  det har ja gjort vid flera tillfallen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s