Fröfjärdsparken är den nya stadsdelsparken i Norra Frösunda/Ritorp

I går invigde Johan Skoglund, VD för JM och jag den nya stadsdelsparken i Frösunda inför ca 500 förväntansfulla boende i närområdet, Fröfjärdsparken som ligger i Norra Frösunda på gränsen till Södra Ritorp. Den kommer att bli en gemensam stadsdelspark för den norra delen av den nya stadsdelen Frösunda och den äldre stadsdelen Ritorp. En park som förenar två stadsdelar.

Det är JM som har byggt den nya stadsdelsparken i enlighet med överenskommelsen mellan JM och staden när bolaget förvärvade marken och gällande detaljplan. Parken är ett bra exempel på hur staden vill bygga in grönska i våra nya stadsdelar. Närparker är viktiga för välbefinnandet.

En bärande tanke för parken var att den kulverterade Råstaån skulle friläggas och gå i öppen dager. Detta förbättrar vattenkvaliten i såväl ån som  i Brunnsviken och är ett bra exempel på hur det går att ta hand om dagvattnet.

Parken skall vara en grön oas i Solna med slingrande vattendrag,  gångstråk, sittplatser, lekplats och planteringar.

Även fåglarna tycks gilla ån. När jag var här i tisdags kväll hade redan några änder hittat hit och möjligtvis kommer detta att bli en ny fågellokal mellan Brunnsviken och Råstasjön. Och gäddorna har också hittat hit.

Det är lätt att förledas bygga på varje liten plätt i bostadskrisens Storstockholm där antalet nyinflyttade vida överstiger antalet nybyggda lägenheter. Men parken, det gröna har viktiga funktioner. Den ger staden bättre luft, utjämnar temperaturer, och människor blir gladare av att ha natur och grönska i närheten av bostaden. Och här kan en stadsdelspark spela en stor roll.

Parker har ett ekonomiskt värde. Forskning visar att människor är beredda att betala mer för sin bostad om den ligger i anslutning till en park.

Det kommer även att byggas en lekplats. Den kommer att stå klar hösten 2013 och kommer att ligga norr om Råstaån i ett område som i dag är inhägnat. Temat för lekplatsen är vatten. En båt och en liten bro bland strandliknande vegetation ska inspirera till temat. Här kommer det att finnas röda och svarta vinbär, smultron och rabarber. Tuvrör för att få strandkänsla samt mejram, oregano och timjan. De är tåliga, doftar, har lång blomning och är ätbara.

Lekplatsen kommer att ha en gungställning för mindre barn, gungdjur, sandlåda, en kompisgunga samt en klätterställning med rutsch och balansredskap.

Parken har fått ett namn. Stadsbyggnadsnämnden har beslutat att den skall heta Fröfjärdsparken. Och vad är då Fröfjärden. Fröfjärden var en del av Östersjön. Resterna av Fröfjärden är i dag Lötsjön, Råstasjön och Brunnsviken. Och området där Fröfjärdsparken nu ligger band ihop Östersjön med Mälaren så sent som under tidig medeltid. Och det gick att via båt transportera sig från Värtan till Bällsta och vidare in i Mälaren. På den tiden som Solna var en ö – Solnön.

Det är min förhoppning att Fröfjärdsparken blir en mötesplats för alla som bor i närheten.

5 svar till “Fröfjärdsparken är den nya stadsdelsparken i Norra Frösunda/Ritorp

  1. Kul med en ny park och lekplats. Vi på Barnleken.se kommer gärna och besöker den när den är klar. Temat Vatten låter intressant.

  2. Bra med nya parker och att fåglar och gäddor gillar det, men var får hundarna vara? Varför är inte hundrastgårdar med i Solnas planering när nya stadsdelar byggs?

  3. Anders! Du har rätt i att vi borde bli bättre på att ta med byggandet av Hundrastgårdar när vi planerar nya stadsdelar. Mvh Anders

  4. Ping: Solna är grönare än vad de flesta tror! |

  5. Ping: Ny, spännande temalekplats invigd i Solnas stadspark – Skytteholm |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s