Stort intresse för svensk litteratur i Danmark

I förra veckan besökte jag staden Faaborg på Fyns sydvästra hörn. En liten gemytlig stad med något över 7000 invånare. Som sig bör har staden en bokhandel. Jag stegade in i bokhandel för att köpa fem vykort och post-itlappar. Regnet skvalade ner utanför och jag passade då på att se vilka böcker som bokhandeln sålde. Utbudet var totalt inte stort men till min stora förvåning så var urvalet av svenska böcker mycket stort. Jag räknade till 22 (jag kan givetvis missat några)  svenska vuxénförfattare och många var representerade med flera titlar som Jan Guillou, Håkan Nesser och Stieg Larsson och det fanns bara ett fåtal norska författare representerade, inga finländska och Sverige låg i paritet med danska och amerikanska författare.

Givetvis var det många krimalförfattare (i vid bemärkelse) som Marie Jungstedt, Camilla Läckberg, Åsa Larsson, Jan Gulliou, Leif G W Person, Arne Dahl, Lars Kepler, Stieg Larsson, Liza Marklund, Håkan Nesser, Hjort/Rosenfeldt, Viveca Sten, Karin Alvtegen, Håkan Östlundh, Johan Theorin och Kristina Ohlsson men även författare som Johan Jonasson, Selma Lagerlöf, Linda Olsson, Emma Hamberg, Jan Wallentin och Steve Sem Sandberg. Även hos andra handlare på Fyn var utbudet stort även om jag inte ägnade mig åt att exakt räkna varje svensk författare.

Jag blev mäkta imponerad och kunde inte låta bli att fråga de två expediterna om detta stora utbud av svenska författare. Frågan hade de säkert inte fått förut för de såg mycket förvånade ut. De svarade att det finns ett stort intresse för svensk kriminallitteratur i Danmark. Men det kan inte vare hela svaret. Många författare är ju inte specialiserade  på kriminallitteratur och Guillou och Leif GW Persson var representerade med både kriminal-, historisk- och annan litteratur.

Möjligtvis kom jag svaret närmare några dagar senare i Odense på en barbecuefest hos några släktingars bekanta. De sa att miljöerna är så lika danska miljöer att böckerna känns så hemtama och realistiska för oss danskar.

Om detta är en korrekt analys kan jag inte avgöra. Men det ligger nog en hel del i resonemanget. Tyskar är ju också väldigt intresserade av svenska litteratur, ett Sverige som de gillar att besöka och har ett speciellt förhållande till. När  jag har varit i Holland finns det många svenska författare representerade även  ien  vanlig motsvarighet till våra pressbyråkiosker. Vid järnvägsstation i Haag hittade jag för två år sedan  bl a Stieg Larsson, Henning Mankell, Liza Marklund och Astrid Lindgren.

Det är imponerande att svensk litteratur uppmärksammas utomlands i så stor utsträckning. Gå in i en svensk bokhandel och se hur många författare som inte är svensk, brittisk eller amerikan. Utbudet är inte stort.

Och det är inte givet att en svensk film blir succé i ett annat land. Undantag finns som Milleniumfilmerna. Men i litteraturens värld verkar det vara annorlunda.

Är det någon som har en bra teori varför svensk litteratur är så populär utomlands så skriv gärna en kommentar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s