Grattis Malmö – men ett underligt beslut

Ironiskt nog nåddes jag av beskedet att SVT valt Malmö som värdstad för Eurovision Song Contest 2013 när jag i förmiddags var på Malmö station. Jag vill framföra mina gratulationer till Malmö och Öresundsregionen.
 
Och samtidigt uttrycka min förvåning över SVT:s beslut. Friends Arena i Solna är Nordens modernaste arena, och hade varit som klippt och skuren för evenemanget.
 
Malmö Arena med sina cirka 12 500 sittplatser tar inte ens en fjärdedel av Friends Arenas uppemot 65 000 sittplatser. SVT vill ha en mer ”intim känsla” säger man, men missar därmed möjligheten att skapa den folkfest med mycket stor publik – uppemot totalt 200 000 gäster – som Friends Arena kunnat erbjuda för båda semifinalerna och finalen. Därmed går Sverige miste om en stor grupp potentiella utländska turister, motsvarande hundratals miljoner i intäkter.
 
Det är svårt att frigöra sig från tanken att regionalpolitiska hänsyn har fått styra. Nu är det är snarare Öresundsregionen med Köpenhamn som huvudstad som lär gynnas av beslutet. De jobb som skapas, i hög grad för ungdomar, kommer nu att gå till Köpenhamn. Om finalerna istället förlagts till Friends Arena i Solna hade det varit en stor möjlighet för Stockholmsregionen, och därmed Sverige, att positionera sig. Vi hade kunnat visa oss som ett spännande turistmål, med goda evenemangsmöjligheter under den period då Sverige är som vackrast.
 
Jag gratulerar Malmö och hoppas att evenemanget ska bli så lyckat och succéartat som möjligt! 
 
Media

17 responses to “Grattis Malmö – men ett underligt beslut

 1. Jag bara undrar varför jobben kommer gå till Köpenhamn? Vi har faktiskt ungdomar i Malmö. Men du kanske trodde att Stockholm var ensam i Sverige om att ha ungdomar?

  /Annette

  • Anette! Givetvis har ni många ungdomar i Malmö också. Problemet är att med Malmöregionens begränsade hotellkapacitet kommer många besökare att bo och äta i Köpenhamn. Det stora problemet är att
   Sverige tappar 150.000 besökare pga Malmös arena är så liten och därigenom tappar Sverige 100 talsmiljoner i turistintäkter. Har vi råd med detta? Med vänliga hälsningar Anders

   • Vilket nonsens, vi kan ju bara tappa antalet besökare som det är färre i friends arena just p.g.a det, för din kännedom så erbjöd Friends arena bara 35 000 platser och Malmö arena 15 000 platser så det skiljer bara 20 000 platser och inga 150 000 platser p.g.a att arenan är mindre.

    Men vi vet ju hur politiker gillar att trixa med siffror.

   • Gurra! Dina uppgifter är direkt felaktiga. Vid den här typen av arrangemang kan Friends Arena ta 65.000 och enligt Malmö Arenas hemsida kan de ta upp till 15.500 besökare vid konserter beroende på hur scenen placeras. Det kan ju innebära att de båda arenorna inte kan ta emot max antalet besökare om tv ställer vissa krav på teknisk utrustning – men det gäller i så fall båda arenorna – som få minska antalet besökare. Så det är knappast vi politiker som räknar fel. Med vänlig hälsning Anders Ekegren

 2. Snarare grattis Danmark och Köpenhamn!
  Sannolikt kommer större delen av turisterna istället bo i Köpenhamn pga hotellbrist och att det finns mer sevärdheter att titta på där. Noterar också SVT uttalande om att finalen ska bli en ”familjefest”. Ursäkta mig, men för vilka familjer då? Nä, tacka vet jag SHM, som i november fyller Friends Arena, tre gånger! Nu fick inte Solna finalen i Eurovision Song Contest, tråkigt men nu släpper vi det och vi ser framåt istället.

 3. Du verkar i så fall vara precis lika regionalpolitisk och det är ju precis vad ditt yrke går ut på: ”Om finalerna istället förlagts till Friends Arena i Solna hade det varit en stor möjlighet för Stockholmsregionen, och därmed Sverige, att positionera sig”.
  Då säger jag: I och med att Malmö får ESC så är det en stor möjlighet för Malmö och Malmöregionen och därmed Sverige, att positionera sig. Vad är skillnaden? Jo, det som är bra för Sverige nu är att man äntligen visar omvärlden att Sverige har ännu mer än Stockholm att erbjuda. Många välbehövliga jobb kommer skapas för ungdomar i Malmö och de jobb som skapas i Köpenhamn är även tillgängliga för ungdomar i Malmö.
  Istället för att en turist enbart åker till Sthlm så kanske fler kommer välja BÅDE Sthlm och Malmö/Skåne i framtiden, fler upptäcker att även detta är ett spännande turistmål. Eller ett företag som inte kan tänka sig Sverige om Sthlm är det enda alternativet-det finns t.ex. huvudkontor som valt att flytta från Köpenhamn till Malmö. Det som är bra för öresundsregionen är bra för Sverige. Jag gillar Sthlm men hoppas att ni där uppe lite oftare kan lyfta blicken och att allt inte kan placeras i Sthlm. Sthlm har tillräckligt med myndigheter och huvudkontor t.ex.

  Friends Arena har väl redan ishockey-VM inbokat? och lär precis som Malmö Arena få flera stora evenemang framöver.

  • Jens! Det är på Globen som ishockey-VM går – inte på Friends Arena. Ni vi har arrangerat Song Contest de andra gångerna har Sverige alltid sätt till att det sker på Sveriges största och modernaste arena, oavsett om det har varit Scandinavium i Göteborg eller Globen i Stockholm. Så blir det inte i det här fallet.

   Då det är en final och två semifinaler så tappar Sverige ungefär 150.000 tusen besökare och stora turistintäkter. Visst skall olika delar av landet arrangera stora arrangemang men rätt arrangemang skall arrangeras på rätt arena. Och så är det inte i det här fallet. Med vänliga hälsningar Anders

 4. Hördu är du inte extremt inskränkt och trångsynt nu, dessutom dålig förlorare. Nästan lite barnsligt. Det är väl knappast starka egenskaper för en politiker. Malmö och Sverige behöver inte bråk och avundsjuka. Låt oss vara positiva och tillsammans stärka Sverige där både Malmö, Sthlm och Solna är viktiga delar. Dessutom är du slarvig med fakta.
  1. Arean i sthlm tar 35.000 för denna typ av arrangemang, arean i Malmö 15.500. Det är alltså en faktor 2 och inte 4.
  2. Malmö är 70 mil närmare Europa och 15 minuter från Skandinaviens största flygplats. Det betyder tveklöst fler europeiska besökare; många kan köra bil dit och de som flyger har ett par timmar kortare resa, inklusive transfer. Många europeer gitter inte åka ända upp till sthlm. Allstå fler exportinkomster till Sverige. Hotell finns det gott om i regionen på den svenska sidan, inte bara i Malmö. Köpenhamn bidrar starkt till Öresundsregionens attraktivitet och det är väl bra att det kan spilla över på Malmö och Sverige. Köpenhamn är betydligt mer attraktivt än Sthlm. Skulle arrangemanget vara i sthlm så hade det blivit ett väldigt lokalt arrangemang för stockholmare. Nu kan det bli en riktig europeisk folkfest. Här har Sverige verkligen chansen att visa upp sig. Var får du det ifrån att det skulle bli 150.000 färre gäster? Och varför skulle inte svenka ungdomar få jobb? Märkliga uttalanden.
  3. ”Regionalpolitiskt” säger du. Det är väl bra i så fall. Sthlm är Sveriges huvudstad och bör rimligen dela med sig. Hur mycket ”regionalpolitiskt” stöd får inte sthlm? Sthlm är oehört subventionerat av svenska folket. Finns hur många exempel som helst, ta kronprinsessans bröllop senast.
  4. Våren kommer mycket tidigare till södra skåne och sverige kan verkligen visa upp sin bästa sida från Malmö
  5. Det här blir ett bra sätt att visa upp nordiskt samarbete

  • Sven! 1. Som jag skrev i svaret till Gurra så är det helt felaktiga uppgifter att Friends Arena bara tar 25.000 som du skrev i ditt sista inlägg eller 35.000 i ditt första inlägg. Förhållandet mellan Arenorna är tom mer än 1:4 då Friends Arena tar 65.000 vid sådana arrangemang och enligt Malmö Arenas egen hemsida kan Arenan ta upp till 15.500 beroende på scenens placering. Sedan kan ju detta förändras pga Svt krav men detta talar iså fall ändå mer för Friends arena då SVTs krav på procentuell yta inte är större för Friends Arena än för Malmö Arena.

   2. Med tanke på att det är frågan om en final och två semifinaler blir förhållandet 195.000 mot 46.500 så det blir nästan 150.000 färre platser. Det innebär stora förlorade intäkter till Sverige. Jag har själv varit utställare på Kommekmässan och känner till bristen på hotellrum i Malmöområdet så mycket av intäkterna kommer att gå till Danmark i stället.

   När det väl upptäckts att efter det att media och de tävlande länderna fått sina platser kommer det att bara finnas några tusentals platser att fördela till allmänheten kommer det att bli en stor offentlig debatt om detta. När arrangemangen genomfördes i Baku, Moskva och Tyskland genomfördes de i stora Arenor. Varför skall vi genomföra ett familjearrangemang i Sverige och vad menar Eva Hamilton med detta. Storbildsskärm på något torg. Och hur roligt är detta om det regnar och är kallt.

   3. Du har fel om hur det ekonomiska stödet fördelas i Sverige. Det är i praktiken ett antal kommuner i Stockholms län som betalar in pengar till skatteutjämningssystemet. Bara lilla Solna med 70.000 innevånare betalar in över 700 miljoner kronor pr år till systemet. Jag kan inte nu under sommaren se vad Malmö får men Malmö är en mycket stor bidragsmottagare i systemet.

   4. Jag har under hela min livstid varit en stor anhängare av nordiskt samarbete. Men det skall då ske på lika villkor. En gemensam ansökan om att få arrangera fotbolls-EM vore väldigt bra. Och då skulle det bli matcher i såväl Köpenhamn, Malmö, Stockholm som Solna.

   5. Beslutet om att förlägga European Song Contest till Malmö visar att Sverige inte har förstått hur viktigt det är att förlägga rätt arrangemang på rätt Arena och beslutet innebär att Sverige som land kommer att förlora hundratals miljoner i intäkter som genom skatteutjämningssystemet och stora intäkter för staten kommer hela Sverige till godo. När skall Sverige förstå turismens stora betydelse. Med vänlig hälsning Anders

   • Sven Svensson

    Anders,
    1. Uppgifterna om 25.000 eller 35.000 kommer från SVT och står givetvis inte på hemsidan för FA. Några 65.000 är det i vilket fall inte frågan om. Oavsett vilket så är inte detta poängen. I ett så centralistiskt land som Sverige kommer huvudstaden alltid att få mest resurser för att bygga arenor. Detta kan inte innebära att alla nationella arrangemang ska ligga där.
    2. Ju fler arrangemang som läggs i Malmö, ju fler hotell kommer att byggas. Detta är alltså ett problem som löser sig på sikt om Sthlm kan släppa ifrån sig mer. Om Köpenhamn tjänar på detta så är det ju bara bra. Andra gånger tjänar Malmö på det. Det är det som kallas nordiskt samarbete – i praktiken. Det är något annat än när politiker står och säger att ”de är för nordiskt samarbete”. Sthlm ligger långt från Danmark och Europa och det märks i ointresset men här får man faktiskt försöka att ha lite öppnare sinne.
    3. När det gäller ”regional politiskt stöd”. Även om du är lokalpolitiker så får du väl ändå försöka ta på dig stora hatten. I sthlm ligger överlägset flest myndigheter och statliga institutioner. Här finns riksdag, regering, kungahus etc. Kom ihåg hysterin kring kungliga bröllop och barn, detta är ett rent stöd för Sthlm. Enbart regeringskansliet har visst ca 5000 anställda. Ta detta som exempel. Räkna ca 1 MSEK per person. Det ger 5 miljarder SEK i stöd till Sthlm, pengar som till största delen kommer från övriga landet (en bråkdel går tillbaka i form av statlig skatt). Dessa personer köper konsulttjänster, handlar och konsumerar samt betalar kommunalskatt och landstingskatt, givetvis i Sthlm vilket skapar än fler jobb och inkomster. Bara dessa 5000 personer, som är en bråkdel av alla statliga jobb i Sthlm, genererar kanske bortåt 10 miljarder SEK i stöd till Sthlm. Bara Dramaten får över 400 statliga miljoner per år. Räkna in alla ytterligare fördelar sthlm har som huvudstad med automatisk ”huvudstadsturism”, både privat och i form av konferenser, placering av huvudkontor etc, etc. så inser man snabbt att det så kallade skatteutjämningssystemet enbart handlar om nålpengar i jämförelse. Här är det verkligen dags för en offentlig debatt.
    4. Nordiskt samarbete igen. Malmö och Köpenhamn är idag som en stad. Det inser man nog inte uppe i sthlm. Det som är bra för Köpenhamn är bra för Malmö och därmed Sverige samt vice versa. Gör det här till något positivt istället. Många Köpenhamnare har redan surnat till över sthlm-politikernas snåla inställning att varje skattekrona ska gå till Sverige (läs Sthlm). Inte minst i kombination med den absurt, hysteriska ”Capital of Scandinavia” slogan. Bjud in Köpenhamn och försök får danskar ännu mer intresserade av, och positiva till Sverige. Tänk om inställningen vore: ”Nu ska vi tillsammans locka Europeer till Öresundsregionen och på sikt till övriga Sverige och Danmark”. Öresundsregionen ligger 70 mil närmare Europa än sthlm och det behöver framhållas. Sverige är inte enbart ett land långt upp i norr. Här borde regeringen hjälpa till för att underlätta integrationen och inte försvåra den. Men det gör man inte för man tänker snävt på sthlm. Man är så ängsliga att inte sthlm i varje läge ska dra fördelar. Tänk samarbete istället. Det som är bra för Malmö är bra för Sverige också. Om det går bra för Malmö så behövs det dessutom mindre skatteutjämning. Försök vara lite visionär.
    5. ”Rätt arrangemang på rätt arena”. Ja, där är vi nog överens. Men det gäller som sagt att tänka lite visionärt och framhålla andra delar av Sverige än sthlm. Och ärligt talat, nog blir det lite väl mycket storbrorsmenatlitet när du säger att ”intäkter som genom skatteutjämningssystemet och stora intäkter för staten kommer hela Sverige till godo”. Med andra ord menar du att sthlm ska få hela kakan för att sedan sprida lite smulor till övriga landet. Sverige har i många år varit extremt centralistiskt, av någon anledning mycker mer än andra länder. ESC13 är ett utmärkt tillfälle att börja bryta upp detta till fördel för hela Sverige. Så det vore nog bra för HELA Sverige om sthlms politiker, och hela mediamaffian, nu slutar sura och istället hjälper till att göra detta till en framgång för Malmö, Öresund, Köpenhamn och Sverige, inklusive Solna och sthlm. Detta istället för att hela tiden försöka hitta nackdelar med Malmö och fördelar med Sthlm. Sätt på dig Malmö-skor och ägna energin åt hur vi kan göra detta till något riktigt bra för Malmö och därmed hela Sverige.
    Med bästa hälsningar Sven

 5. Jonas Lundqvist

  Regionalpolitiska hänsyn? Skulle inte Malmö kunna kvala in på egna meriter? Nu slipper i alla fall besökarna en del solnaiters arrogans och självgodhet.

  • Jonas! I det här fallet har Malmö inte kvalat in på egna meriter. Det är mycket som talar för att det inte varit någon konkurrens då flera indikationer visar på att SvT redan från början velat ha en liten arena och att de bara bjöd in Friends Arena för att få ner priset och så bra villkor som möjligt i Malmö. Den frågan kommer jag att återkomma till i andra sammanhang. Med vänlig hälsning Anders Ekegren

 6. Hamilton tittar antagligen snävt på vad som är bra för SVT och inte på vad som är bra för landet. Malmö har sannolikt kommit med ett mycket förmånligt pris som bete för SVT. Det har man köpt och struntat i Sveriges intressen. Friends Arena är den första stora internationella arenan i Sverige och är givetvis som klippt och skuren för detta unika arrangemang.
  I ett nationellt perspektiv har Hamilton gjort ett stort och kostsamt misstag.

 7. Enligt senaste uppgifter visar det sig att Solna arenan enbart tar 25.000 besökare för denna typ av arrangemang. Viktigt att hålla sig till fakta och göra ärliga jämförelser. Eftersom hela landets befolkning betalar för SVT (men sthlm får nästan alla inkomster) så är det mer än rimligt att ha sådana arrangemang i olika delar av landet. Det får nog stockholmarna helt enkelt vänja sig vid att svenska folket kräver. Dessutom är nog detta val det bästa för Sverige. De flesta turister väljer att besöka landets huvudstad helt enkelt för att det är huvudstad. Stockholm betraktas som en liten, grön och vacker exotisk huvudstad nära midnattssolen. På detta sätt kan vi visa upp att Sverige även har en del i den spännande Öresundsregionen som ligger väldigt nära Europa och för miljontals europeer ligger det på bekvämt bil- eller tågavstånd. Snart kommer bron mellan Tyskland och Danmark och med den även snab riktigt snabbtåg till Köpenhamn vilket gör regionen ännu
  mer tillgänglig. Det kan säkert även spilla över intresse på sthlm och övriga Sverige. Så detta kan mycket väl vara det bästa beslutet för hela Sverige. Låt oss nu tillsammans göra detta till årets europeiska folkfest

  • Ett inlägg som inleds med ett så grovt sifferfel förtjänar inte att läsas i sin helhet. Argument, ja tack. Lögner, nej tack.

   • Roger! Jag vet inte vilka siffror du åsyftar men de siffror som jag har angett i mitt blogginlägg är kontrollerade och helt korrekta. Sedan finns det siffror i en del kommentarer som är helt gripna ur luften. Med vänlig hälsning Anders Ekegren

 8. Pingback: Nu är Friends Arena snart klar för första evenemanget |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s