Tidernas målkung på Råsunda ger namn åt ny gata

Bild på Garvis från AIK Fotboll

Garvis Carlssons gata blir en av två nya gator när Råsunda fotbollstadion ger plats åt nya bostadskvarter och kontorsbyggnader i centrala Solna. Henry ”Garvis” Carlsson är än idag den spelare som har gjort flest mål på Råsunda med 60 allsvenska mål och åtta landslagsmål.

Beslutet fattades av Stadsbyggnadsnämnden i förra veckan.

Råsunda fotbollstadion tjänar sitt sista år som nationalarena för fotboll och hemmaplan för AIK. I området, kallat kvarteret Lagern, kommer bostäder och kontor att byggas på den plats där Råsunda stadion idag står. Dessa förändringar medför också att två nya gator fått sitt namn. Namnen följer fotbollstemat i området, där Bollgatan och Målgatan redan finns.

Garvis Carlssons gata kommer att gå mellan bostadskvarteret och kontorskvarteret i söder, där den östra läktaren idag står. Mellan de två blivande bostadskvarteren går en ny gata. Den får namnet Mittfältsgatan och kommer att gå tvärs över den nuvarande fotbollsplanen.

Det känns hedrande att kunna uppkalla en gata efter en av AIK:s mest framträdande spelare genom tiderna. Olympisk guldmedaljör, fotbollsproffs och den spelare som har gjort flest mål på Råsunda fotbollsstadion genom tiderna.

Garvis Carlsson spelade i AIK 1939-1949 och gjorde sammanlagt 192 allsvenska matcher med 97 mål. Han ingick i truppen som 1948 vann OS-guld i London. Efter avslutad spelarkarriär var Garvis även tränare för AIK:s A-lag i två sejourer (1956–57 och 1965–66). AIK presenterar Garvis som en av föreningens allra största spelare.

Bilden ovan visar fyra AIK:are hyllas för sina olympiska guldmedaljer 1948. Från vänster Putte Kock (UK och lagledare), Henry ”Garvis” Carlsson, Sune ”Mona-Lisa” Andersson och Börje Leander på Råsunda 22 augusti. Bild från AIK Fotboll.

Mer läsning om stadsbyggnadsnämndens beslut för namngivningen finns i stadens diarium och om detaljplanen för kvarteret Lagern på solna.se.Skiss över kvarteret Lagern

Annonser

5 responses to “Tidernas målkung på Råsunda ger namn åt ny gata

 1. Blir det inget minnestorg, minnesplakett, minne över huvud taget att Råsunda legat här i 100 år ? Vi snackar om en av Sveriges mest anrika arenor, en av världens mest anrika arenor inom fotbollens historia. Ingenting ? ? ? ? ? ?

 2. Kenth! Visst kommer fotbollshistorien i övrigt att manifesteras på olika sätt i området. Men vi är inte där. Har du några bra idéer så tar vi tacksamt emot dessa

 3. 1. Varför riva hela ”gamla” Råsunda, spar en del för museum m.m.
  2. Då ni inte kommer spara något av ”gamla” Råsunda, gör detta i nya delen som blir kvar.
  3. Utgå från Råsunda i ett ”museum, inte AIK eller landslaget. Dom kommer på köpet så att säga. t.om. Djurgårder har tagit SM Guld här. Pele starta sin karriär här m.m. Gör modeller av Råsunda byggnadsutveckling m.m.
  4. Gör ett AIK ”museum” i aknytning till detta, det är dom värda.
  5. Gör en skyddsvall mot tvärbanan i glas eller dyligt där ”skuggan” av Råsunda syns framför dessa onödiga kontor m.m.
  Kan fortsätta i all evinnerlighet, upp till ER att VÅGA
  Är gärna med i någon grupp eller dylikt för att spinna vidare på detta. Det måste vi göra. Annars har vi ingen skam kvar alls som Solnaiter.

 4. Debatten kring Korv Ingavar för några år sedan höll på att skälpa Solna Centrum och stadshuset, nästan .-), Detta är något större, inte bara i Sverige, lär vad man skriver utanför våra gränser om detta också.

 5. En väldigt enkel sak är att byta plats på kv. Klacken och kv. Liraren.
  Inte på kvarteren i sig naturligtvis, utan på namnen.

  Kv. Klacken får då en dubbel betydelse, dels som i klackspark men även som i klacken som i decenier stått på Norra Ståplats och som är respekterad inte bara i Sverige utan i stora delar av norra Europa.

  Personligen ville jag ha namnet ”Kv. Kravall”, men det är bara att glömma antar jag.

  I övrigt så är det planerade området väldigt fantasilöst känns det som. Man hade med vettig och genomtänkt arkitektur och stadsplanering kunnat vårdat Råsundas minne på ett enastående, världsunikt sätt. Nu blir det mest ett tråkigare Hammarby Sjöstad att dömma av de bilder som finns. Och att ett område är som HS är ingen komplimang, det vet väl alla som har besökt skolådsarkitekturens förlovade sovstad HS efter kl. 8 på kvällen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s