Kapellet vid Överjärva Gård har byggnadsminnesförklarats

Härom veckan beslutade Länsstyrelsen att byggnadsminnesförklara kapellet. Det anser jag är ett mycket bra beslut. Kapellet är en unik  byggnad inte bara för Solna utan för hela Sverige med tanke på sin speciella utformning, historia och dess koppling till Överjärva Gård som är Solnas enda agrara miljö som är bevarad i sin helhet. Såväl den dåvarande byggnadsnämnden som kommunstyrelsen har under ärendets gång tillstyrkt att kapellet skall få ett rättsligt skydd.

Kapellet tillkom omkring 1870 i en för tiden typisk schweizerstil med karaktärisktisk träpanel, träornamentik, hög grund och kraftigt utskjutande tak.

Byggnaden uppfördes ursprungligen som vinterträdgård, troligen av armeniern Ohan Demirgian som kom till Sverige från Egypten. Han utnämndes av Karl XV till stallmästare och umgick i kungens innersta krets. Kapellet har senare använts bland annat som missionshus och konstnärsateljé.

Interiör från kapellet. Foto Karin Svanström.

Byggnadsminnesförklaringen innebär att kapellet inte får rivas eller förändras. Det ska vårdas och underhållas med traditionella material och metoder så att det kulturhistoriska värdet inte minskar.

Vill du läsa mer om kapellet, dess historia och bakgrunden till beslutet , finns det ytterligare information på länsstyrelsens och Solna stads hemsidor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s