Solna bygger flest lägenheter per invånare i Stockholms län

En rapport från Länsstyrelsen visar att Solna stad är den kommun i länet som i särklass har byggt mest bostäder sedan 2000, dvs 91 lägenheter per 1000 invånare, vilket är dubbelt mot länssnittet och en bra bit i från de kommuner som kommer 2 0ch 3 i länet, Sigtuna  och Vallentuna med 78 respektive 72 bostäder per 1000 innevånare. Det visar att Solna har tagit ett stort ansvar för bostadsbyggandet och att vi också varit mycket effektiva i vårt sätt att arbeta. Det visar sig bla att vi i jämförelse med kommuner som har lika goda förutsättningar som vi, dvs Sundbyberg, Nacka, Stockholm och Sollentuna har ett betydligt mer omfattande bostadsbyggande. Se grafen nedan.

Det finns även de kommande åren ett stort behov av fler bostäder i regionen. Vi vill bygga fler bostäder även i Solna men det är viktigt att staten bidrar med en utbyggd infrastruktur och goda ekonomiska förutsättningar för snabbväxande kommuner .

Förra året påbörjades 8.000 nya bostäder i länet , 500 färre än året innan. För att möta Stockholms befolkningsökning och bygga bort den bostadsbrist som redan råder skulle cirka 20 000 nya bostäder behöva byggas varje år, enligt länsstyrelsen. Min bedömning är att nybyggnadsbehovet är betydligt större än så.

En fråga som jag har lyft vid flera tillfällen är att det är kostsamt att vara en snabbväxande kommun. Det krävs stora investeringar i förskolor, skolor, fritidsanläggningar och investeringar i infrastruktur. Investeringar som inte skatteutjämningssystemet tar hänsyn till. Staten borde därför ge varje kommun en byggbonus  på 200.000 kronor för varje nyproducerad lägenhet. Det skulle få fart på bostadsbyggandet och ge kommuner som Solna och andra snabbväxande kommuner möjlighet att bygga bostäder i en fortsatt hög takt. I dag är det snarare som så att dessa kommuner av kommunalekonomiska skäl borde dra ner på bostadsbyggandet. Det vore inte bra för Stockholmsregionens utveckling.

3 svar till “Solna bygger flest lägenheter per invånare i Stockholms län

  1. Bra inlägg och ett bra förslag, Anders. Personligen tycker jag att Solna ska titta på fler OPS-lösningar (Offentlig-Privat-Samverkan) vad gäller viktig infrastruktur och andra anläggningar som ny simhall t.ex. Alla fyra stora byggbolag har sina huvudkontor i Solna, så det finns säkert ett stort intresse både från dem och staden att genomföra OPS-projekt. Sedan måste staten ta ett större ansvar. Jag hoppas mycket på regeringens kommande infrastrukturproposition i höst. Hänsyn måste tas till kommuner som vill växa, så som Solna vill. Vi kan i Sverige år 2012 genomföra det, tack vare god hushållning med våra gemensamma resurser. Men jag tror att Anders Borg måste öppna statens plånbok i höstens budget.

  2. Kristian F: Solna stad har redan en pågående OPS avseende ny simhall. Det verkar inte direkt vara ett mirakelmedel. Upphandlingen har pågått över ett år utan synbart resultat. För oss i föreningslivet är det mycket frusterande att OPS bl.a. innebär sekretess. Ingen insyn eller påverkan i den för oss livsviktiga frågan om ny simhall och val av lösning.

  3. Anders,

    jag hoppas att Solna stad ser till att det byggs tillräckligt med P-platser till de nya lägenheterna. Glöm inte heller att be om byggbonus för dem också, det är ett bättre alternativ än straffskatten för boendeparkering.

    Mvh, Mikael

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s