I veckan har jag tillsammans med mina allianskolleger presenterat förslaget till Solnas stads planeringsförutsättningar för 2013. Det är kommunstyrelsen som därmed ger nämnderna direktiv inför budget och verksamhetsplanering för nästa år. Den slutliga budgeten tas först i november av kommunfullmäktige.
Förslaget är i huvudsak bra. Vi har från Folkpartiets sida fått de övriga partiernas stöd för flera viktiga satsningar. Det gäller dels att fortsätta upprustningen av skolor, förskolor, parker och grönområden. I ramarna lägger vi en riktad satsning 14 miljoner kronor för upprustning inom Barn- utbildningsnämndens område och 7 miljoner på parker och grönområden utöver de ordinarie ramarna. Detta är väldigt viktiga satsningar då vi har ett stort eftersatt underhåll. På investeringsbudgeten gör vi även en riktad satsning på fem miljoner för att höja IT-standarden inom Barn- och utbildningsnämnden. För folkpartiet har det även varit viktigt att Omsorgsnämnden får goda ekonomiska resurser liksom Kultur- och fritidsnämnden. Kultur, idrott och ungdomars fritid är för oss centrala områden även om det inte ligger inom en kommuns obligatoriska områden. På initiativ från folkpartiet kommer vi även att frysa de kommunala arvodena för 2013 i 2012 års nivå. Tanken är att kommunalskatten skall ligga kvar på oförändrad nivå, dvs 17,12 kronor per intjänade 100 kronor.
Det gäller att tänka långsiktigt. Vi har inom Alliansen börjat med att se över våra långsiktiga mål för olika delar av kommunens verksamhet. Dessa behöver ses över, förnyas och bli mer strategiska. Och jag tror att det är särskilt viktigt att ställa dessa mål i relation till vår långsiktiga ekonomiska utveckling. Hur mycket orkar staden växa om vi vill ha kvar oförändrad skatt och hög nivå på välfärdstjänsterna.
Det har varit intensiva förhandlingar mellan partierna. Det är det i någon mening varje år. Men i år har jag upplevt att det varit svårare att komma överens än tidigare. Det beror på att Solna stad står inför ett vägval inför framtiden.
Det finns några saker som jag tycker är särskilt angeläget att fundera över inför framtiden och som jag tror Solnaborna känner angelägna:
- Folkpartiet anser att Solna ska vara en stad för alla. Här ska välfärden vara stark. Den borgerliga politik som M, FP och Kd drivit sedan 1998 har varit mycket framgångsrik (Centerpartiet tillkom 2010) . Poltiken har på många sätt varit ett föredöme för många borgerligt styrda kommuner. Solna har en högre effektivitet än många alla andra kommuner i Sverige. Vi har haft en mycket låg kostnadsutveckling de senaste 10 åren. Det är det som möjliggör att vi både har landets lägsta kommunalskatt OCH kan hålla en hög kvalitet i välfärdstjänsterna. Jag vill att det ska fortsätta att vara så. Kommunen är inget företag. Den goda ekonomin är inte ett mål i sig, utan ett medel. Jag är stolt över vår Kulturskola, vårt idrottsliv och den starka ställning Solna har byggt upp inom äldreomsorgen. Det är bra att Solna skolor blir allt bättre. Jag vill att vi ska fortsätta att vara ett föredöme som bidrar till att utveckla och stärka svensk välfärd. De lagstadgade kraven på välfärdstjänsterna är ett golv för vad kommunen ska leverera – inte ett tak.
2. Det kostar att växa. Solnas expansion – vi har under de tio senaste åren tillhört de kommuner som har ökat sin befolkning mest procentuellt i förhållande till vår befolkning. Vi har verkligen vuxit snabbt. Det har varit möjligt ekonomiskt för att vi under ett par decennier var en kommun som minskade sin befolkning från 60.000 till 48.000 personer pga färre personer per lägenheter och under perioden 1975-1985 byggdes det väldigt få bostäder. Det innebar bland annat att vi hade mycket lokaler för exempelvis skolor och förskolor som inte nyttjades fullt ut. Netto har det därför varit en vinst för staden att befolkningen har ökat så snabbt. Nu står vi inför ett skifte. Vi behöver höja investeringarna de närmaste tio åren avsevärt då vi nu bygger helt nya bostadsområden som kräver nya skolor, förskolor, fritidsanläggningar och investeringar i infrastruktur. Jag vill att Solna ska fortsätta att växa och utvecklas. På det sättet kan Solna bli en tätare och bättre stad att bo i, och det är viktigt för hela regionens och landets utveckling och tillväxt. Samtidigt måste vi ställa oss frågan om solnaborna är villiga att betala för den här expansionen med minskad kommunal service och välfärd. På sikt går inte ekvationen ihop att både ha en bred välfärd, Sveriges i särklass lägsta kommunalskatt och dessutom bygga för en växande stad. Anders Gustâv brukade uttrycka det: ”Det går så länge det går”. Och det har det gjort länge men nu står vi inför ett val de kommande åren. Skattehöjningar, standarsänkningar i välfärden eller ett minskat bostadsbyggande. Det går inte att göra tre saker samtidigt.
3. Alliansen behöver förnyas och utvecklas. Man kan inte nog understryka alliansens betydelse för det historiska maktskiftet 2006 i riksdagen och landstinget och att vi återvann förtroendet 2010. I Solna har borgerligheten styrt sedan 1998. Och vi hoppas vinna valet även 2014. Folkpartiet är en självklar del av den borgerlighet som förhoppningsvis både i Solna och stora delar av Stockholms län, i landstinget och i riksdagen får fortsatt förtroende. Men ska vi förtjäna väljarnas stöd måste våra idéer och våra budskap fortsätta att utvecklas.
Vi skall inte tro att vi kan vinna val på gamla meriter. Politiken måste hela tiden förnyas och vi måste lyssna in medborgarnas åsikter. Visst är en låg kommunalskatt bra. Det gillar många Solnabor. Väldigt ofta får jag dock synpunkter från Solnabor, från många som uppskattar Alliansen, att vi måste sätta större fokus på kvalitetsfrågorna. Vad vi ger Solnaborna för service och vilken standard den har. De synpunkterna tror jag vi skall ta på stort allvar och jobba mycket med de kommande två åren. Det är nog det som avgör valet i Solna.
Ödmjukt, progressivt och mycket bra inlägg. Det klart att Alliansen måste diskutera hur välfärden ska kunna finansieras – även om ett alternativen är höjd kommunalskatt. I det sammanhanget är höjd kvalité tillsammans med höjd skatt viktigt att kommunicera och förklara. Bra.
Ping: (fp) värnar om Solna stads så kallade ”frivilliga åtaganden” | Frösundaliberalen
Jag har också funderat. Och skrivit om detta på min blogg. http://wp.me/p15qqZ-61
Anders,
”Det kostar att växa” säger du, men var hämtar du fakta till det påståendet? ”På sikt går inte ekvationen ihop att både ha en bred välfärd, Sveriges i särklass lägsta kommunalskatt och dessutom bygga för en växande stad.” – var finns fakta till det påståendet?
Självfallet måste en kommun som växer bygga ut kommunens service i takt med befolkningsökningen, men det finns väl ingen kommun som inte klarar det idag? Det är ett lyxproblem, då de flesta kommuner inte har en aning om hur de skall växa och istället kämpar med en åldrande befolkning vars söner och döttrar flyttar till t ex Stockholm. Solna har den stora turen att vara omringat av ett växande Stockholm och kommer att öka sina intäkter i samband med inflyttningen.
Du vill väl inte påstå att inflyttning är dåligt för Solna ur ett ekonomiskt perspektiv? När du dessutom smyghöjer den inte mer i särklass lägsta kommunalskatten med en straffskatt för bilägande Solnabor så kan det snart vara slut med lyxproblemet inflyttning.
Vill du förtjäna mitt stöd igen, så är det där du skall börja, f n har jag andra planer för valet 2014.
Mvh, Mikael
Mikael! Det grundar sig på kommunens prognos för de kommande åren och Sveriges Kommuners och landstings syn på god hushållning. Under lång tid har vi haft det bra när vi expanderat i Solna. Vi hade redan skolor och förskolor och många gånger kunde vi bygga på egen mark. Din egen stadsdel Frösunda är ett bra exempel. Vi köpte marken billigt från militären och sålde den betydligt dyrare till NCC och JM. Den gamla militärskolan blev Alfaskolan. En bra affär totalt sätt även om antalet barn blev betydligt fler än vad vi beräknade och därav fler skolor och förskolor. Nu är vi en annan sits. Vi växer snabbt, får stora investeringskostnader som inte skatteutjämningssystemet tar hänsyn till och i många fall är vi inte markägare, exempelvis Järvastaden.
Det är de stora investeringskostnaderna som är det stora problem. Alla kommuner som växer snabbt har detta problem oavsett det är Solna, Nacka, Uppsala, Lund eller Kungsbacka. Mvh Anders
Anders, kommunens affär må ha varit bra, men hur gick det med Frösundabornas affär? Det är kommunens sak att stipulera antalet P-platser vid nybyggnation och i Frösunda blev det ett miserabelt resultat för skattebetalarna.
Och nu vill kommunen straffa Frösundaborna för det, med en chockhöjning av priset för boendeparkering. Känns det rättvist och bra?
Att du dessutom gnäller över lyxproblemet inflyttning är inget annat än patetiskt. Hur många kommuner utöver de fem nämnda har detta ”problem”? Lär er räkna och låna pengar i tid så slipper ni höja kommunalskatten för byggnationer.
Och…om man nu tror det man kan se i TV, använd er av riktiga byggfirmor och kolla att de levererar det som beställts så går det nog bättre i framtiden.
Mvh, Mikael
Mikael! Du är inte den förste som vill ha fler livsmedelsbutiker i Frösunda. Det var från början väldigt svårt att få NCC att bygga lokaler för butiker etc. Deras argument var att bostadsrättsöreningarna inte vill ha butiker för det kan vara svårt att hyra ut. Det var heller ingen kedja som ville etablera sig från första början då kundunderlaget var för litet men så småningom etablera Vi en butik. Jag delar Frösundabornas önskemål om en livsmedelsbutik till och större konkurrens. Oftast vill en matvaruaffär ha minst 5000 boende och i Frösudna bor det inte 10.000 personer än. Det kommer att bli livsmedelsbutiker i Arenastaden och vid Ulriksdals station och från och till har hört av sig intressenter som vill etablera sig i Frösunda eller dess närhet. Vi får se hur detta utvecklas. Mvh Anders
Det viktiga är inte att trycka upp klistermärket där det står att man ska rusta Solnas skolor. Det viktiga är inte att låta trycka upp broschyrer där man lovar sånt man inte kan hålla. Det viktiga är att gå från ord till handling. Anders Ekegren är ansvarig för det arbetet, men tycks inte få annat än klistermärket och broschyrer ur händerna.
Tobias! Det är inte som så att vi inte har gjort mycket för att rusta upp Solnas skolor. Vi har under året lagt ner de pengar som vi skulle göra vid den här tidpunkten på året. Vi har däremot fått omprioritera till akuta åtgärder och beställningar från skolorna inför terminsstart. Även om du inte tror det har dessutom Uppdrag granskning tagit åtskilliga veckor för delar av personalen att ta fram och kontrollera fakturor en gång till.
Jag vill dessutom passa på att tacka dig och kvinnan vid din sida för att ni uppträdde som ni gjorde på Bergshamrapartiets möte i veckan. Genom att hela tiden påtala att ni vill tala skola när 90 % av publiken hade ett helt annat fokus. Att avbryta mig och andra talare och inte låta oss tala till punkt gjorde mig och Alliansen en stor tjänst. Mycket oproffsigt från er sida och det gynnade inte precis vänsterpartiet.
Jag är dock tacksam för dina vänliga ord om upprustningen av Bergshamra IP. Mvh Anders