Staten borde införa en byggbonus till kommuner som bygger

Bostadsbyggandet i Sverige är lågt. Det byggs alldeles för lite bostäder i förhållande till behovet. Detta gäller särskilt i storstadsområdena och i de snabbväxande universitetsstäderna. Det finns flera orsaker till detta. En orsak som ofta inte nämns i debatten är att det är kostsamt att vara en snabbväxande kommun. När stora bostadsområden byggs krävs det nya skolor, förskolor, idrotts- och fritidsanläggningar och en omfattande infrastruktur i vägar, parker och VA-anläggningar. Detta tar inte skatteutjämningssystemet hänsyn till utan en snabbväxande kommun får det allt tuffare att få ekonomin att gå i hop. Visst ökar skatteintäkterna men utgifterna per innevånare blir större och slutnotan blir negativ. En snabbväxande kommun står till sist inför ett val. Höja skatten, sänka standarden på den kommunala servicen eller slå av på takten i bostadsbyggandet. Min egen kommun, Solna, står inför det valet i dag.

Staten vill inte kännas vid  problemet. Jag har vid flera tillfällen, i debattartiklar,  på seminarier och till den statliga bostadsutredaren för Stockholms län, Sören Häggroth, framfört att att staten borde införa en byggbonus på 200.000 kronor per nybyggd lägenhet i de kommuner som bygger. Och han gillade idéen och tog med den i sin slutrapport till regeringen. Pengarna skulle tillfalla kommunen som skall investera pengarna i nya skolor, infrastruktur mm. Införs bonusen finns det inga ekonomiska incitament för kommunerna att säga nej till bostadsbyggande. Bonusen skulle givetvis gälla generellt i landet och alla kommuner som bygger skulle få ta del av pengarna oavsett det gäller Pajala, Åre, Strömstad, Kungsbacka, Lund, Trosa eller Solna.

Nu är det upp till regeringen att bestämma om en byggbonus skall införas. Jag har förstått att socialdepartementet, som handlägger bostadsfrågorna i regeringen, i vartfall funderar på frågan. Men även om bostadsminister Stefan Attefall (KD) vill införa en byggbonus finns det stor risk för att riksbokhållaren Anders Borg (M) stoppar förslaget. Nu är det dags för regeringen att i handling visa att de är beredda att ta ansvar för att få fart på bostadsbyggandet. Det räcker inte med generösare regler för andrahandsuthyrning.

6 svar till “Staten borde införa en byggbonus till kommuner som bygger

 1. Lycka till, kanon idé tycker jag. Men då kan ju inte M sänka skatten, kanske ! ? 🙂

 2. Hej!

  Apropå byggen: Hur går det med lånecyklar för sommaren? Har för dåliga platser anvisats intressenterna? Eller är det intressenterna som inte är intresserade längre?

  /Lånecykellängtande invånare

  • Tobias!
   Clear Channel som driver lånecykelsystemet i Stockholm och på Lidingö har i ett första skede lämnat in bygglov för lånecykelstationer på fem platser i Solna. Det är Solna Centrum (2), Västra Skogen (2) och vid Ekelundsbron mellan Karlbergs slott och Pampas Marina. Fler ansökningar om bygglov lär inkomma. Det behövs några kompletteringar av ansökningar för att bygglov skall kunna beviljas. Deras startsträcka för att sedan få upp stationerna är kort. Så du skall inte behöva vänta så lång tid till. Mvh Anders

 3. Anders,

  byggbonus är en fantastisk idé. Solna borde få en rejäl byggbonus för att bygga P-platser och garage, då kunde vi bilägande skattebetalare slippa straffskatten på 3.000 SEK netto per person och år som ni kallar för P-avgiftshöjningen.

  Mvh, Mikael

 4. Bra förslag.

 5. Ping: Dra ned på Solnas byggande |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s