Uppföljning av Uppdrag gransknings reportage – vad har staden gjort ?

För ett par veckor sedan gjorde Uppdrag granskning ett reportage om Solna, vilket jag dagen efter kommenterade i ett blogginlägg. Reportaget pekade på  brister i vår förvaltning som vi nu ska rätta till. Det gäller bla faktura- och kreditkontroll samt  upphandling av entreprenörer

Det finns ingen anledning att förringa de problem som programmet lyfte fram, även om det rörde sig om relativt små belopp är det helt avgörande för vår verksamhet och för förtroendet för den att vi har relevanta regelverk som följs. Vi ska heller inte överdriva problemen. Inga oegentligheter har upptäckts i den granskning som hittills skett, i meningen att något brottsligt förekommit eller att någon haft personlig vinning på det hela. Solna stad har fått mängder av frågor och kommentarer från intresserade och engagerade medborgare. Ett stort antal tjänstemän har varit tillgängliga och svarat på alla frågor. Från stadens sida har vi valt att ha en så öppen hållning som möjligt. Jag intervjuvades av Uppdrag granskning förra fredagen.

Jag har personligen fått ett flertal e-post, telefonsamtal och frågor från personer som jag mött på stan de här veckorna. Reaktionerna har varit blandade: alltifrån ilska och upprördhet till välvilliga klappar på axeln som stöd i en turbulent situation.

Jag vill rikta ett stort tack till er alla som har hört av sig med era frågor och funderingar! Jag hoppas att vi både kunnat räta ut ett och annat frågetecken och visat att vi tar situationen på fullaste allvar.

Med anledning av de brister som framkom i programmet har vi fattat ett antal beslut:

1. Kommunstyrelsen har beslutat att tillsätta en extern utredare, en revisor, för att göra en egen, självständig granskning av situationen. Förhoppningsvis kan den utredningen komplettera den bild som den interna utredningen har givit, och därmed vara ett kraftfullt verktyg för att vidta åtgärder för framtiden. Utredningen skall bla titta på följande ”

Under hösten 2011 gjordes en omorganisation av stadsbyggnadsförvaltningen i Solna. Den tekniska verksamheten på förvaltningen delades upp i två avdelningar med varsin chef för att kunna möta de särskilda behoven inom fastighetsförvaltnings- och stadsmiljöområdet. Det inrättades också två funktioner, varav en funktion kommer att ansvara för stora projekt och exploateringsfrågor och en kommer att fokusera på styrning av och stöd till förvaltningen. Utgångspunkten för funktionen för styrning och stöd är att stärka styrning och uppföljning inom förvaltningens verksamhetsområden och däribland av bl a entreprenörer. En ny förvaltningschef har också rekryterats, som tillrädde i mars i 2012.   Jag tycker det är bra att kommunstyrelsen har tagit det här initiativet att tillsätta en extern utredare och detta har mottagits positivt av de Solnabor som jag talat med.

För att klarlägga om dessa organisationsförändringar är tillräckliga, eller om det finns andra strukturella problem som behöver åtgärdas, föreslås att stadsledningsförvaltningen får i uppdrag att genomföra en extern granskning av stadsbyggnadsförvaltningen. I uppdraget ingår att särskilt undersöka förvaltningens hantering av entreprenörer och fakturor. Om det visar sig styrdokument, rutiner eller system med anknytning till dessa frågor har svagheter, som berör andra delar av stadens organisation (ekonomisystem, attestreglemente med tillhörande anvisningar, värdegrundsarbete m m), ska det också påtalas med förslag till åtgärder.

2. Stadsbyggnadsnämnden fattade vid sitt sammanträde den 18 april, ett flertal beslut,  bla att göra en översyn av förvaltningens dokumenthanteringsplan för att säkerhetsställa god transparans och spårbarhet.

Vidare har staden sedan tidigare fattat flera beslut för att stärka upp stadens organisation, verksamhet och kontroll. Dessa åtgärder är:

3. I september 2011 fattade Stadsbyggnadsnämnden beslut om en ny organisation för Stadsbyggnadsförvaltningen. Syftet med den nya organisationen är att stärka ledning, styrning och uppföljning.  Bl a en särskild fastighetsavdelning inrättades med en  externt rekryterad chef.

4. I januari 2012 gav kommunstyrelsens arbetsutskott Stadsledningsförvaltningen i uppdrag att genomföra en översyn och revidering av riktlinjer för representation, uppvaktningar, avtackningar samt bisysslor och mutbrott.

5. I april 2012 gav kommunstyrelsen Stadsledningsförvaltningen i uppdrag att genomföra en översyn av stadens upphandlingsorganisation.

6. I november 2011 fattade kommunfullmäktige beslut om ett uppdrag till Stadsledningsförvaltningen att vidareutveckla stadens arbetsgivarstrategi och värdegrundsarbete.

 Uppdrag granskning kommer att göra ett uppföljande reportage som sänds inom kort. I det programmet har jag intervjuats. Det är svårt att på förhand veta hur programmet kommer att bli, så jag vågar inte hoppas på att jag personligen framställs särskilt fördelaktigt. Jag hoppas dock bidra till att visa att Solna stads politiker värdesätter öppenhet och vill svara på kritik.

Mer om detta och andra frågor kan du läsa framöver på min blogg. Du är också alltid välkommen att höra av dig direkt till mig med frågor och funderingar!

10 svar till “Uppföljning av Uppdrag gransknings reportage – vad har staden gjort ?

 1. Ping: Uppföljning av SVT Granskning i Solna | Frösundaliberalen

 2. Anders,

  Det är bra att du ställde upp i den här intervjun! Jag bloggar om saken här: http://wp.me/p15qqZ-5H

  Peter

 3. Magnus Lindgren

  Hej Anders ..
  Magnus LIndgren här, och jag skickade dig ett brev via bloggen för någon vecka sedan, svaren var långt ifrån dom jag hade hoppats på att få men nu till några följdfrågor.
  Jag tycker det är bra att du tar tjuren i hornen och ställer upp på en intervju med UG, men jag tycker att det är fruktansvärt fegt och oansvarigt då dina kollegor inom stadsdelsförvaltningen vägrar svara på frågor, både dom anställda och politiskt valda.
  Dessutom ser det väldigt fegt ut att den människa som avslöjade hela fusket, socialdemokraten Martin , inte är välkommen , utan det kan bli tal om jäv…mot vem kan det bli jävande..
  Det känns lite grann som om jag bevittnar ett brott , ser förövaren, ringer polisen och blir sedan utfryst från polisutredningen för jag är för insatt..
  I detta fall är det väl frågande om ett stort bedrageri, och fruktansvärt oansvar med andras pengar, dvs, Solnas alla skattebetalare…
  Det är väl vi som har bekostat hela kalaset…
  Som jag sade senast, jag försöker uppfostra mina barn till att inte bli tjuvar och inte ta något som inte tillhör dom, men vad skall jag svara när dom har sett programet i skolan och diskuterat dess innehåll, vem är då den verkligen tjuven…
  Dessutom så kommer en fråga till, och det är bara en stilla undran nu när hela Solna är en stor byggplats, vägarna är igenkorkade i under morgon- och kvällstid , västra vägen är avstängd, vi som bor här har ett elände, och då som pricken över i:et kommer beskedet om 24-timmars parkeringsavgifter.
  Det känns som om ansvariga i Solna har någon rätt att bespotta oss som bor här i ansiktet.
  Jag skulle önska att få lite mer klara svar denna gång och inte bara ett ”vi-skall-se-över-våra-rutiner” svar.
  Vänligen Magnus

  • Magnus! Det att förvaltningen inte vill svara på frågor stämmer inte. Två Intervjuvades ju i själva programmet och Uppdrag granskning ger inte en korrekt bild av vad som har hänt. Du kan läsa mer på http://www.Solna.se om hur det förhöll sig.

   Eliasson är jävig i den här situationen på flera grunder. Jag tänker i ett blogginlägg under kommande vecka utveckla detta ytterligare och komma med ytterliga information som inte publicerats tidigare.

   Som jag skriver i blogginlägget så har det funnits brister i förvaltningens sätt att hantera vissa frågor. Men ingenting i vår interna undersökningen visar att vi förlorat några pengar förutom en dörr på 5.800 kronor. Vi låter nu även göra en extern undersökning.

   Du tar upp problemen med vägtrafiken. De härrör från framförallt två projekt. Byggandet av tvärspårvägen och Norra Länken. Det är ofrånkomligt att två så stora projekt inte skulle påverka trafiksituationen i Solna. Men båda projekten innebär stora fördelar för Solna på sikt.

   När det gäller parkeringsavgifterna har jag skrivit om varför vi gör detta på bloggen i februari. Sök på parkeringsavgifter så hittar du detta.
   ed vänlig hälsning Anders

 4. Hej,
  Jag orkar inte sätta mig in i detaljerna utan går mest på ”rubrikerna”, det är inte bra rykte nu efter Arena-skandalen. Det bör inte komma upp något mer ekonomiskt fiffel inom Solna styret den närmsta tiden i alla fall. Då hamnar Solna på Sveriges karta som ”mutkommunen”. Johanna Graf uttryckte sig tidigare att mut-fifflet skulle fortsätta även efter Salminen avgång så länge sittande politiska styre finns kvar. Givetvis en politisk känga som hon drog till med främst för hon hade chansen, men man börjar ändå fundera lite på om hon känner personerna i kommunhuset mer än man trott trots allt. Så nu bör det vara slut så inte hon får helt rätt i sitt påstående.

  Tack för ordet!

 5. ”Du tar upp problemen med vägtrafiken. De härrör från framförallt två projekt. Byggandet av tvärspårvägen och Norra Länken.” Sanning med en liten tvist, eller hur ! ? Trafikproblememt är gammal historia i Solna, är själv född och uppvuxen här. Förr var det alla trafikljusen som drog ner trafiktempot nu är det alla stora byggen, ja visst är det så. Men vi har också ”byggt” in oss själva i en återvändsgränd med alla kontor. Blir svårt att vända tarfiken till något ”bra” igen, eller hur ?

  • Kenth! Det är korrekt att trafiken under lång tid varit ett problem för Solna. De två byggen jag nämnder påverkar trafiken i hög grad och framförallt tvåbanebygget och därmed viktiga vägar som Frösundaleden och Solnaleden. När tvärbanan är klar blir det mycket smidigare att ta sig till Sundbyberg och Stockholm kollektivt vilket säkert kommer att öka det kollektiva resandet. Även Norra Länken gör att trafiken som i dag väljer Bergshamraleden och Uppsalavägen kommer att åka via Norra Länken. Sedan kommer vi alltid att ha genomfartstrafik genom Solna. Den första fortfarande synliga vägen mellan Stockholm och Uppsala finns forfarande kvar och den är från tidig medeltid. Jag tror att huvudvägen mellan Uppsala och Stockholm även framgent kommer att gå igenom Solna. Mvh Anders

 6. Kenth Lundblad

  Sant som du säger.
  Solna ligger där det ligger och kommer alltid vara en genomfartsled.
  Inget nytt där ! ?
  Problemet idag är att vi byggt för mycket trafik alstrande arbetsplatser.
  Vi skapar egen trafik tillväxt och större problem för trafiken flödet inom Solna. Detta utöver växande genomfartstrafik, titta ut från Stadshuset i rusningstrafik någon gång. Titta på Frösundaleden och Solnavägen, dom problemen fanns innan Tvärbanan och lär inte försvinna.
  – alla kan inte åka SL

 7. Ping: Visst är Martin Eliasson(S) jävig! |

 8. Ping: Mina synpunkter på kvällens Uppdrag granskning om Solna |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s