Råsunda Hundgrupp vill ha en hundrastgård i Näckrosparken

I dag hade jag besök av Råsunda Hundgrupp.  I Solna finns det flera hundrastgårdar. De finns i Hagalund, Huvudsta, Bergshamra och i Skytteholm. Råsunda Hundgrupp vill att Solna stad anlägger en hundrastgård i Råsunda som är stadens befolkningsmässigt största stadsdel och där det bor 676 hundar som är registrerade hos jordbruksverket. Det finns ingen hundrastgård i stadsdelen. De närmaste finns vid Solnahallen och vid Sjövägen i Sundbyberg.

Hundgruppen  har gått runt i stadsdelen och anser att fotbollsplanen(grusplanen) i Näckrosparken skulle vara en bra plats för en hundrastgård. Den ligger lite avsides, är tillräckligt stor för att kunna delas in i två avdelningar om man så vill. Ett staket finns redan och det som behöver kompletteras är grindar. Den är handikappanpassad genom de gångvägar som redan är byggda. De skulle gärna se bänkar, bord, regnskydd och lite olika lekredskap för hundar som redan finns i hundrastgården i Hagalund.

Vi får önskmål om hundrastgårdar då och då in till staden. För något år sedan var det boende i Ritorpsområdet som önskade en hundrastgård i de nordvästra delarna av staden.

Vi kommer nu att titta på Hundgruppens förslag och se om det är den bästa placeringen i stadsdelen och också se vad det skulle kosta att bygga om fotbollsplanen till en hundrastgård.  Därefter får vi ta ställning till förslaget.

Bilden ovan visar Margareta Walter  och  Per Jäderblom som överlämnar de 920 inlämnade namnunderskrifterna för att Råsunda skall få en hundrastgård. Fotograf var Helene Månström, också från Hundgruppen.

Tillägg 2012-08-13. Förslaget att förlägga en hundrastgård på fotbollsplanen i Näckrosparken mottogs inte positivt av boende och förskolorna i området. Förslaget är därför inte längre aktuellt utan Solna stad och Råsunda Hundgrupp får därför se om det finnas andra områden i Råsunda där det är möjligt att placera en hundrastgård. Har du idéer om möjlig placering så får du gärna höra av dig till mig.

Tillägg 2013-02-03. Stadsträdgårdsmästaren Lars Johansson och jag har tillsammans med Råsunda Hundgrupp tittat på andra lägen för en hundrastgård i Råsunda och vi har i alla fall hittat två möjliga lägen. Vi kommer att börja med en av platserna och kommer att informera de boende i området så att de kan  få  lämna sina synpunkter. Tanken är att kunna bygga den nya hundrastgården under senvåren.

Tillägg 2013-04-08. Nu är det klart med den nya hundrastgården. Den kommer att ligga mellan Krönet (Giraffparken), Erik Sandbergs gata och Källbacken i ett område som redan i dag används av många hundägare. Arbetena kommer att påbörjas när tjälen gått ur jorden. Läs mer om detta på http://www.solna.se/stadsbyggnad.

Tillägg 2013-06-30. Läs mer om den nya hundrastgården. https://andersekegren.wordpress.com/2013/06/30/ny-hundrastgard-i-rasunda/.

Annonser

31 responses to “Råsunda Hundgrupp vill ha en hundrastgård i Näckrosparken

 1. Tack Anders för ett mycket trevligt och givande möte!
  Per Jäderblom

 2. Jag säger som Per Jäderholm, ett stort TACK Anders, för ett mycket trevligt möt och bra möte, en trevlig och minnesvärd erfarenhet!
  Mvh
  Helene Månström

 3. ”För något år sedan var det boende i Ritorpsområdet som önskade en hundrastgård i de nordvästra delarna av staden”

  Vi på Ritorp väntar fortfarande på en hundpark i området! Det är tydligen ett växande behov av hundparker i flera delar av Solna.

 4. Jag bor i Ritorp och har nyligen skrivit till Solna kommun om behovet av hundrastgård inom gångavstånd men inte fått något svar. Det finns en nergången fotbollsplan som lätt skulle kunna göras om till hundrastgård. Det enda som behövs är att sätta upp stängsel på en sida och två grindar.

 5. Som Anders skriver, det har varit förfrågning om en hundrastgård i Ritorpsområdet – det är det dom -Solna Stad beskriver och då bemöter lainy77 i svar.

  Solna Stad bearbetar att få in alla befolkningsmängder in i stadplaneringen för allas behov och säkerhet. Det man bör som Solna invånare förstå att behov ändras iom stadsplanering och man måste då omprioritera. Invånare i Råsunda stadsdel (som är den största i Solna Kommun) har det blivit ytterligare begränsat för ett rekreationsområde pga Arenabygget samt Järvastaden, har då ett större behov i nuläget att det möjliggör det som eftersträvas av Jordbruksverket: Djurhållning skall möjliggöras till djurens naturliga ursprung och mötesplatser, så långt det är möjlijgt.

  Jag förstår dilemmat i alla Stadsdelar, men……..man MÅSTE se behovet där det i Nu läget är större!

  Alla i Kommunen önskar mer kollektivtrafik, därav en mer AKUT situation än någon annan stadsdel än Råsunda önskas, – där, lär vi ligga då i lä under byggandet i 3 år- mer bilar och köer, trafik än vanligt – jepp, men………låt oss då få våra fyr-fotadjur möjlighet till SÄKER och för andras SÄKERHET en micromal möjlighet – vi vill oxå här! Eller ska man behöva selektera när man ska bo i Solna? Bli INTE gammal, be inte barnen flytta, gör Dig inte av med bilen – då är man inte önskvärd i Solna Stad…………………

  Man kan vända och fundera i all evighet, för evigheten har vi inte någonsin översikt i :-)))

  • Helene, jag förstår faktiskt inte allt du skriver här.. Jag stödjer också att det ska anläggas en hundrastgård i Råsunda. Däremot så kan jag inte se att hundarna där har större behov än de i Ritorp som ligger ännu längre från närmsta rastgård och där de boende har bett om en rastgård i flera år.

 6. solnabloggarn

  Det finns många parkeringsplatser som skulle fungera utmärkt som hundrastgård. Redan asfalterat och lätt att plocka upp skiten!

 7. Det blev ett lite rörigt inlägg, såg det försent, hittade ingen stans att redigera i efterhand – ursäkta mig där! Det är bra att Politikerna i Solna förstår dilemmat om Hundrastgårdar inom Kommunen, hoppas det kommer med i detaljplanerna i fortsättningen av nya byggnationer av bostäder! Olyckligvis så ”försvann” ju ett av dom inlämnade dokumenten från Råsundas Hundägare förra året som lämnades in, önskan har funnits häromkring i många år oxå 🙂 Och ju fler bostäder som byggs här i centrala Råsunda så är behovet jättestort nu, men Du har helt rätt att det är lika stort behov för Alla hundar att kunna få den rastningsmöjligheten – oavsett vart man bor!

  Anders, Du får mer än gärna skicka oss information om hur det ligger till och vad som händer ang vårt Medborgarförslag, hittade att det fått ett Diarie-nr nu på Solnas Hemsida SBN/2012:549. Kunde dock inte läsa dokumenten på hemsidan?

  Mvh
  Helene

 8. Hej,
  Vi är många i Filmstaden som tycker att det vore jättesynd att bygga om grusplanen i Narkrosparken till hundrastgård. Jag leker där med mina barn flera gånger varje veckan tillsammans med andra familjer. Vi har också en förening ”Filmstaden United” som spelar fotboll på planen varje veckan. Istället för en hundrastgård så tycker vi att planen ska städas och rustas upp med minst nya mål och finare grus.
  Tack,
  Tim

  Tim Baker

  • Tim! Det finns många olika önskemål i Solna om hur olika områden skall användas. Vi får ta med dina synpunkter i den fortsatta planeringen av att ta fram ett bra område för en hundrastgård. Jag vet också att det finns intresse av fler mindre fotbollsplaner lite här och var i Solna. Mvh Anders

 9. Det finns en namnlista man kan skriva på om man vill motsätta sig förslaget att göra om bollplanen i Näckrosparken.
  http://www.namnlista.se/bevara-bollplanen-i-nackrosparken/

 10. Jag förstår att det finns önskemål att få en hundrastgård även i Råsundaområdet, men är emot att placera den på fotbollsplan vid Näckrosparken är ingen bra idé.

  Den planen används flera gånger i veckan av barnen på Näckrosens förskola.

  Jag kan tycka att ha en rastgård så nära en förskola eller park inte är lämpligt. Att ha massa hundar runt förskolan känns inte tryggt. Även om de ska vara kopplade så vet vi att alla inte är det och man inte kan lita på alla ägare.

  Mitt förslag är i så fall att ta fotbollsplanen på Råstavägen/Uppfartsvägen och göra om den till en rastgård istället.

 11. Wow, endast ett par dagar med en namnlista _mot_ hundrastgården och vi är uppe i 71 stycken från folk som _bor_ i Råsunda! Hundgruppen ligger kvar på 280 sedan ett bra tag, och har varit uppe sedan april, och bemärk: Flertalet av de som skriver på kommer INTE från Solna! Vad har de att säga om hur vi ska ha det? Googla själv några av personerna och ni kommer upptäcka att de inte bor här. Vilket värde har en namnlista egentligen om inte det är från folk i området?

  • Hej Margareta (med flera). Jag heter Per Jäderblom och har lämnat in detta medborgarförslag om hundrastgård. Du/Ni får gärna kontakta mig så vi kan komma fram till en lösning som passar oss alla. Mitt telnnr. och adress finns på Eniro. MVH Per Jäderblom

 12. Jag tycker det borde finnas en hundrastgård som man kan gå till i råsunda då jag bor där och själv har hund. Det skulle ju inte skada med att ha en hundrastgård då det bor många hundägare i området, tvärtom skulle bli uppskattat av många.

 13. I Täby har de nyss öppnats ett nytt hundbad. Något som Solna borde ta efter.
  http://strandhundarna.blogspot.co.uk/2012/06/ronningesjons-nya-hundbad-invigd.html

 14. Hundar och barn tycker om att leka. Låt dem leka tillsammans. Min hund växte upp vid en förskola och älskar barn… Varför är Ni så rädda? Se möjligheter i stället för problem.

 15. Hej alla som har kommenterat. Jag har gjort följande tillägg på bloggen. Det kan vara bra för alla att veta detta som har kommenterat. Tillägg 2012-08-13:
  Förslaget att förlägga en hundrastgård på fotbollsplanen i Näckrosparken mottogs inte positivt av boende och förskolorna i området. Förslaget är därför inte längre aktuellt utan Solna stad och Råsunda Hundgrupp får därför se om det finnas andra områden i Råsunda där det är möjligt att placera en hundrastgård. Har du idéer om möjlig placering så får du gärna höra av dig till mig.

  • Synd. Förstår inte varför det ska vara ett problem om det ligger nära en förskola. Både barnen och hundarna är ju bakom stängsel och barn brukar tycka det är jätteroligt att titta på när hundarna leker.

   Vad händer för övrigt med förslaget om att anlägga en hundrastgård på den överväxta fotbollsplanen i norra Ritorp? Den ligger inte nära någon förskola.

  • Helene Månström

   Jag skriver som Anders S, varför skulle det vara ett problem med hundgård i Näckrosparken med stängsel? Och som det påstås här i trådarna och på ”motståndarlistan” att planen nyttjas hela tiden är ju INTE sant, jag bor ju här och har haft hund och 3 barn här i området i 27år, jag vet att den inte nyttjas!

   Nästa påstående som uttalas av ex föreståndaren på dagiset, att det skulle bli farligare för barnen och att det skulle bli mer hundpooh av en rastgård…. Det kan bara dementeras och hänvisas till Skytteholms rastgård, där är det mindre pooh runt lekplatsen och parken än på något annat ställe. Plus att det går ca 100-talet hundar IGENOM parkleken varje dag och att det inte händer barn/föräldrar något pga det, utan att just hundarna har möjlighet att få springa av sig (precis som barn och tex hästar, etc oxå behöver) i rastgården gör att det är MINDRE tillbud runt Skytteholmsparken.

   En viktig aspekt som invånare och föreståndaren glömmer: Med hundägare så är stadsdelen tryggare, då hundar behöver ut och rastas olika tider på dygnet, hundägare SER saker och parken blir mer trygg att gå igenom för ensamma personer!

   Helene Månström – Råsunda Hundgrupp

 16. Så ironisk! Fick Solna Kommunguide i posten idag och det finns ett bild av en hund i Järvastaden, fast det inte finns plats för hundar i området:

  Foto: https://www.dropbox.com/s/9kk8gdbaya6wok8/dropbox.jpg

  • Helene Månström

   Alana – ja, ganska typiskt för olika områdesbeskrivningar, hundar finns med, barn som skejtar – fast man inte får det, det är ironiskt och tråkigt och falsk marknadsföring.

 17. Pingback: Ny hundrastgård i Råsunda |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s