Kan Hagakullen bli Prinsessan Estelles Arena?

Sopberg kan bli Prinsessan Estelle arena

 

 

 

 

 

 

Idag (23 april) skriver Metro att Hagakullen i närheten av Hagaparken kan bli en ny Arena som kan ersätta Solnahallen. Det är några arkitekter som har skissat på det här förslaget och anser att det är ett intressant debattinlägg.

Jag ser att det här förslaget inte är möjligt med hänsyn till lagstiftningen om nationalstadsparken och att det finns betydligt bättre placeringar för en nya mindre Arena i Solna. Miljöbalken 4 kapitlet, 7 § är på den här punkten tydlig på vad som får göras i parken.

Grunden till Nationalstadsparken var det riksdagsbeslut som efter långa diskussioner togs den 7 december 1994. Lagstiftningen som reglerar Nationalstadsparken finns i Miljöbalken, där det bland annat står att läsa:

Området Ulriksdal-Haga-Brunnsviken-Djurgården är en nationalstadspark. Inom en nationalstadspark får ny bebyggelse och nya anläggningar komma till stånd och andra åtgärder vidtas endast om det kan ske utan intrång i parklandskap eller naturmiljö och utan att det historiska landskapets natur- och kulturvärden i övrigt skadas.

Det är inte frågan om någon utökning av befintlig verksamhet utan att det tillskapas en helt ny verksamhet som inte har någon anknytning till parken i övrigt. Det är helt uppenbart att en sådan här Arena strider mot gällande lagstiftning.

Det finns ett stort intresse från många idrottsföreningar i Solna såsom AIK ishockey, AIK innebandy och Solna Vikings om en ny Arena som kan ersätta Solnahallen och för ishockeyn vara ett alternativ till Johanneshov. Det finns även önskemål från arrangörer av kultur och event att få tillgång till en Arena som kan ta mellan 4.000- 8.000 personer. En sådan Arena bör förläggas i goda kollektivtrafiklägen, samplaneras med andra byggnader för ett effektivt utnyttjande av parkeringsplatser och gärna där det finns, restauranter och affärer. Möjliga platser är då en ombyggnad av Solnahallen eller Solna Centrum, men det mesta talar för att förlägga den dikt an till Friends Arena. Detta skulle ge många olika synergieffekter och göra Friends Arena och Arenastaden till ett ännu mer intressant område för idrott, kultur och event.

Fotnot: I artikeln står det att Hagakullen är en soptipp. Detta är inte korrekt. Den består till en del av rivningsmassor från när Klarakvarteren revs på 1960-talet.  Där fanns bla kloster under medeltiden vilket gör att Hagakullen har en del intressant växtlighet från denna tid.

Argo arkitekter har gjort bilden ovan.

5 svar till “Kan Hagakullen bli Prinsessan Estelles Arena?

 1. Så du tror inte att det är Hagakullen som Leif GW Persson befinner sig vid när han gräver ner gamla kylskåp i Solna enligt boken ”Gustavs grabb”. Så här skriver han: ”Själv hamnar jag på bolagets anläggning ute i Hagaparken. Där finns både stenkross, grustag och soptipp, bygglager och verkstäder. En jätteanläggning som bara ligger några hundra meter från Haga slott.”
  Lite senare i texten: Om framtida arkeologer skulle komma på tanken att gräva ut den vackra, skogsklädda kullen som ligger vid utfarten på E4:an, strax norr om grindarna in till Haga slott, så kan de ägna mig en tanke. En del av alla sönderrostade kylskåp och annan skit som ligger där och läcker freon och tungmetaller är minnen efter mig från min sommar på Haga.”
  Joru Anders, soptipp har det allt varit även om det aldrig var meningen.

  • Christer!
   Så här ligger det till. I länsstyrelsens register, MIFO-databasen står det att det är deponi, rivningsavfall och schaktmassor och detta skedde under perioden 1960-1980. Genom att detta räknas som avfall blir området i och för sig en soptipp. I dagligt tal anser nog de flesta att en soptipp är för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall. Jag kan ta med mig en spade från landet om du vill börja gräva. Med vänlig hälsning Anders

 2. vad är sopor? OK-men det är väl som leif GW skriver? sånt här finns det ju massor av överallt? solna centrum ligger på sjöbotten-rudviken-patron på huvudsta wibom fick en idé-två flugor i en smäll-sckatmassor från stan kördes ut och tippades i sjön-vattnet leddes ut genom en kanal till bällsta-viken och viola! ny värdefull mark…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s