Sweden Sience for Life Laboratory ska bli ett världsledande forskningsinstitut

På en presskonferens tillkännagav utbildningsminister Jan Björklund(FP), att SciLifeLab från och med 2013 blir ett nationellt forskningsinstitut och att regeringens plan är att SciLifeLab om några år ska sysselsätta cirka 1 000 forskare och omsätta runt en miljard kronor per år. Förutom de pengar som regeringen anslår kommer Knut och Alice Wallenbergs stiftelse att satsa 220 miljoner kronor på tekniklaboratorier i SciLifeLab, och Astra Zeneca kommer under fem år att investera 40-80 miljoner kronor om året i forskningsprojekt inom ramen för SciLifeLab.

SciLifeLab är ett nationellt resurscenter för storskalig forskning och är  idag ett samarbetsprojekt mellan fyra universitet (Uppsala universitet, Stockholms universitet, Karolinska institutet och Kungl. Tekniska högskolan). Dessa universitet kommer att vara huvudintressenter i det nya institutet.

SciLifeLab kommer bla att placeras i Solna i de tre ovalerna (i hela Alfa och i den störtsta delen av Gamma som kommer att bli klar efter sommaren 2013) i korsningen Solnavägen/Tomtebodavägen i Karolinska Institutet Science Parks(KISP) lokaler.

För forskningen  är detta ett mycket viktigt beslut. Forskningsinstitutet kommer att accelererar svensk medicinsk- och molekylär biovetenskaplig forskning till världsklass. Det blir en forskningsmiljö som kan locka till sig de bästa forskarna och möjliggör etablering av  nya företag. För att locka utländska forskare krävs det dock, precis som Svd i dag skriver,  en annan syn på svenska inkomstskatter och en fungerande hyresmarknad. Det är dags för, att folkpartiet får gehör hos de andra Allianspartierna för att ta bort  värnskatten.

För Solna och Stockholm-Uppsalaregionen betyder beslutet väldigt mycket. Det stärker Solnas starka medicinska kluster och det är själva navet i Life Sciencebananen som går från Strängnäs till Uppsala.  Folkhälsohuset och Nya Karolinska Sjukhuset som nu byggs och det kommande Biomedicum kommer att ytterligare stärka vårt internationellt starka kluster.

Fakta om Sweden Science for Life Laboratory:

SciLifeLab kartlägger genomet hos människor och andra organismer och genom att beskriva proteiners struktur, egenskaper och placering i celler kan man kartlägga sjukdomars orsaker. Man bedriver storskaliga experiment där stora mängder prover från exempelvis biobanker analyseras med tekniskt avancerad utrustning. Med denna kunskap kan nya behandlingsmetoder utvecklas och läkemedel tas fram.

2 svar till “Sweden Sience for Life Laboratory ska bli ett världsledande forskningsinstitut

  1. Fy fan Anders. Vad håller ni på med i kommunen? Jag har just sett uppdrag granskning och det var inte en bra bild jag fick.

    Det här med de skumma affärerna gällande den nya arenan är alltså inte det ända som ligger och skräpar. Att barn i kommunen ska få lida för att ni har inkompetent personal (brottslingar) som flyr sina arbetsuppgifter när de blir på spåren är inget annat än skymf för de boende i Solna Stad.

    Mycket ska man höra innan öronen trillar av… Ser fram emot att höra dig kommentera inslaget.

    • Johan! Jag har full förståelse för dina synpunkter. Tyvärr ger inte Uppdrag Granskning en korrekt bild av verkligheten .jag råder dig att gå in på http://www.solna.se så får du en betydligt mer nyanserad bild av vad som hänt. Tyvärr så har de rätt på en punkt och det är att Solna stads fastighetsförvaltning inte följt gällande upphandlingsregler och de företag som anlitats aldrig skulle anlitats av Solna stad. Detta är djupt beklagligt. Mvh Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s