Människor vill bo nära naturen

Järvastaden nära naturen

Dagens Nyheter skriver i dag att parker är pengar. Sex av tio kan tänka sig att betala mer för en bostad om den ligger vid ett grönområde.

Jag hade förmånen att tala på Länsstyrelsens och landstingets konferens – Storstadsnatur. Jag talade under rubriken – Naturen ur ett regionalt och kommunalt tillväxtperspektiv.

Det är precis som det står i Dagens Nyheter och som forskaren på KTH  Alexander Ståhle säger att storstadsnatur har ett ekonomiskt värde. Människor i dag vill bo centralt i regionen men vill samtidigt ha väldigt nära till naturen. Ett lysande exempel på det är de två framväxande stadsdelarna i Solna, Järvastaden och Ulriksdal. Det tar 10 minuter från Ulriksdals pendeltågsstation att ta sig till centralen och naturen finns in på knuten. Och det är inte så konstigt. Skall livspusslet fungera finns det många skäl för att bo centralt. Nära till jobbet, service, förskolor och skolor. Men framförallt för barnens skulle vill man bo nära naturen. Och byggbolagen har lyckats i sin marknadsföring.  Alla som flyttar in i radhusen i Järvastaden har minst två barn och i flerbostadshusen har 80 % av de som flyttar in barn och då i genomsnitt 1,76 barn per familj.  ABC-Nytt  uppmärksammade barnfamiljernas intresse av att bo nära naturen  i en intervju med mig.

Internationella undersökningar visar att livskvalitefrågorna har stor betydelse för att Stockholmsregionen rankas högt när det gäller att vara en attraktiv stad att bo och verka i för människor och företag. Därför är det viktigt att när vi bygger nya bostäder och stadsdelar att vi ser till att det finns närparker och inte alltför långt bort till större sammanhängande grönområden.  Att se till att de gröna kilarna finns kvar är en viktig fråga.

Men hindrar inte grönområdena Storstockholms expansion. Nej det gör det  inte. Tillväxt, bostadsbyggande och natur är inte varandras motsats. De  är varandras förutsättning. Solna är ett bra exempel på detta. Vi är en av Sveriges mest expansiva kommuner men vi ser till att det byggs nya parker, de befintliga skall rustas upp och större grönområden bevaras som nationalstadsparken och Igelbäckens naturreservat. 90 % av Solnaborna har nära till en närpark, stadsdelspark eller rekreationsområde. Det går att vara en stad i stark utveckling och tillväxt och samtidigt värna om naturen. Solna är ett bra exempel på detta.

6 svar till “Människor vill bo nära naturen

  1. Christina Jonsson

    Känner mig priviligierad såsom boende i en lägenhet i ett hus med parkläge i Huvudsta. Det är speciellt att titta ut genom sovrumsfönstret och få se ett rådjur som står där och tittar på mig. En räv har vi också här på besök i parken då och då. Harar och kaniner finns många och även ekorrar . Fågelkvitter och skönsjungande koltrastar istället för buller. Utanför köksfönstret har jag snart en flera kvadratmeter stor matta av vitsippor och senare kommer smultronen och hallonen på naturtomten i parken. Miljön lever och det känns som om jag har förmånen att få det bästa av två världar. Jag bor ju både mitt i naturen och har också stadsmiljöns goda kommunikationer och kulturutbud runt husknuten. Tack för det.

  2. Människor vill också ha boendeparkering för sina bilar och inte en ny straffskatt, Anders. Vad kommer de förväntade 40 MSEK i intäkter från chockhöjningen att gå till? Och om det är något annat än P-platser och garage, varför skall Solnas bilägare subventionera det?

  3. Håller med min bror som tycker att man kan asfaltera de jävla parkerna, Vem går egentligen dit?
    Våldtäktmän och skateare. Och skateare gillar asfalt.

  4. Ping: Solna är grönare än vad de flesta tror! |

  5. Ping: Första spadtaget för kv Liljekonvaljen i Järvastaden |

  6. Ping: Solnas nya grönplan går ut på remiss |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s