Astrid Lindgrens barnsjukhus blir kvar, om Fp får bestämma

Astrid Lindgrens barnsjukhus

Folkpartiet i landstinget har tagit fram en barnrapport som tar ett helhetsgrepp på barnsjukvården i Stockholms län. Ett av förslagen i rapporten är att bevara Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna som ett av länets sjukhus för den mindre högspecialiserade vården. Den mest högspecialiserade vården flyttar ju in på Nya Karolinska Solna (NKS).

Cirka 65 procent av nuvarande verksamhet vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna (ALB Solna) planeras att utföras vid Nya Karolinska Solna (NKS). Samtidigt ökar antalet barn. Det innebär att cirka 3.000 till 4.000 vårdtillfällen för barn saknas när NKS öppnar om det helt ska ersätta ALB Solna. Därför föreslår Folkpartiet att Astrid Lindgrens sjukhus i Solna behålls och blir en av fyra barnsjukhus i länet

Det finns flera anledningar att ha ett “vanligt” barnsjukhus i närheten av NKS. Det  är klokt ur resurs- och sårbarhetssynpunkt och ger bättre förutsättningar för läkare och annan personal.  Det är viktigt att det i närheten av Nya Karolinska Solna (NKS) finns utbildningsplatser för specialistläkare och sjuksköterskor  och det finns även fördelar med att den mindre specialiserade vården förläggs  geografiskt nära NKS så att specialister kan röra sig mellan NKS och Astrid Lindgrens sjukhus.

Det är också bättre använda resurser att fortsätta använda ett befintligt, välfungerande sjukhus istället för att bygga nytt på t.ex. Danderyd sjukhus, även om sjukhuset behöver rustas upp.

Det är ett helt riktigt beslut som folkpartiet har kommit fram till. Det vore fel att avveckla Astrid Lindgrens sjukhus. Det skulle försämra barnsjukvården i vår del av länet och det finns också stora fördelar för den kliniska forskningen att högt specialiserad sjuvård och mindre specialiserad sjukvård förläggs i varandras närhet. De forskare som jag har varit i kontakt betonar vikten av detta samband och ser detta som  utomordentligt angeläget  för att Sverige skall ligga i framkant som forskningsnation. Det finns därför all anledning att i  den fortsatta planeringen av Östra KS fundera på hur mycket vård som skall vara kvar i området för att skapa ett bra forskningsklimat samtidigt som vi vill bygga en modern stadsdel  med bostäder, arbetsplatser, service för att få en levande stadsdel. Folkpartiets ställningstagande för att behålla Astrid Lindgrens sjukhus är rätt ur flera synvinklar.

Birgitta Rydberg skriver mer här.

2 svar till “Astrid Lindgrens barnsjukhus blir kvar, om Fp får bestämma

  1. Ping: Bästa vården för barnen i Stockholms län | Rydbergs recept – för liberal landstingspolitik Birgitta Rydbergs blogg

  2. Kanon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s