Moderaterna har bytt fot om t-banan – Alliansen är enig!

TunnelbaneskyltEn dag som denna – när Alliansen i landstinget ihop med kommunerna Nacka, Stockholm och Värmdö i DN meddelar att en överenskommelse om utbyggnad av blå linjen är klar – kan det vara värt att påminna om hur det har låtit förr:

Så sent som 2009 sa båda moderaterna Christer Wennerholm och Sten Nordin att tunnelbanan var färdigbyggd. Wennerholm sa uttryckligen att utbyggnaden mot Nacka inte är realistisk då de ”[behöver] bygga mer bostäder och mer arbetsplatser /—/ än vad de kommunerna har tänkt sig att göra”.

Det är väldigt bra att de har tänkt om. Det finns nu förutsättningar för en gemensam kollektivtrafikstrategi för Stockholm där även en tunnelbaneutbyggnad mot Nordostsektorn måste bli en viktig del. Stockholm växer så det knakar. Vi måste bygga ut infrastrukturen för att bostäder och arbetsplatser ska kunna byggas! Det är hela förutsättningen! Och dagens positiva besked innebär också att Nacka och Värmdö åtar sig ett ökat bostadsbyggande.

För folkpartiet har tunnelbanan alltid varit viktig. 2006 och 2010 års trafikprogram för länsförbundet är ganska likalydande och slår fast att ”Tunnelbanan är den viktigaste kollektivtrafikformen i de centrala delarna av  regionen. Att utbyggnaden legat nere sedan ett decennium är allvarligt och medför ett uppdämt behov . Det är hög tid att återuppta planeringen av viktiga förlängningar…”.

I fjol skrev våra företrädare för kommunerna, landstinget och Stockholms stad på DN Debatt om att tidigarelägga infrastrukturinvesteringar, bl.a. tunnelbana till Nacka. Och så sent som i förra veckan skrev Erik Ullenhag och  Birgitta Rydberg som på Svd Opinion om att det är dags att börja förhandla för finansiering och genomförande.

Alliansens gemensamma ställningstagande för en utbyggnad av tunnelbanan till Nacka är ett viktigt första steg i en fortsatt utbyggnad av tunnelbanan.

Här skriver SvD om förslaget. Och här DN.

4 svar till “Moderaterna har bytt fot om t-banan – Alliansen är enig!

  1. Ping: Välkommet besked om t-bana till Nacka « Lotta Edholms blogg

  2. Ping: Kungsholmen än mer i centrum – tunnelbana till Nacka | Rasmus (liberal)

  3. Ping: Folkpartiet – Bygg tunnelbana till Täby! |

  4. Ping: Christer G Wennerholm gör en kovändning om tunnelbanan |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s