Miljöklassat kontorshus byggs i Frösunda, Solna

Stadsbyggnadsnämnden har beviljat bygglov för det första av två kontorshus som skall byggas av Vasakronan i kvarteret Rosenborg i norra Frösunda. Därmed byggs ett av de sista i raden av kontorshus längs Uppsalavägen.

Vy från Gustav III:s boulevard

Byggnaden blir sex våningar hög, varav den översta våningen blir indragen. Mot entrétorget får den en förhöjd våning. Byggnaden ges en sockel av svart tegel, fasader av betong gjuten med relief och klinker. Fönster mot gator ligger i fönsterband. De stora glaspartierna mot gatan får dekorativa screenttryck. Det är huset i fonden som  fått bygglov. Ett bygglov kommer så småningom att lämnas in för huset bakom.

Vy från Rosenborgsgatan

Byggnaden skall miljöklassas, målet är att uppnå LEED platinum. Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) är ett internationellt system för miljöcertifiering av byggnader. LEED platinum är den högsta nivån. Huset kommer att ha sedumtak för att ta hand om dagvattnet som kommer att tas om hand lokalt. Uppvärmningen kommer att ske genom en akvifer (värme, kyla) och eventuellt med fjärrvärme för toppbelastning. Akviferen fungerar så att vatten tas ur gruslagret och med hjälp av värmeväxlare får man en högre temperatur. Ansökan har ingetts till mark- och vattendomstolen. Det kommer att finnas gott om cykelparkering (72 stycken), bla under tak, och med duschmöjligheter i närheten till parkeringarna. De vill även införa lånecyklar i egen regi eller i samverkan med några av de lånecykelföretag som vill etablera sig i Solna.

Vasakronan, som är fstighetsägare, jobbar mycket med begreppet Grönt kontor som innebär att alla nya fastigheter skall miljöcertifieras och ett tydligt samarbete med hyresgästerna när det gäller energi, miljö och avfall och hyresgästen måste själv teckna ett sk grönelavtal.(Gröna hyresavtal)

De vill även öppna upp garaget för boende kvälls- och nattetid. Detta kommer att vara väldigt populärt bland de boende i Frösunda där bristen på parkeringsplatser är stort, framförallt kvälls- och nattetid.

Flygvy från sydväst

Taken täcks med sedum och utformas som kullar som syns ovanför taklisten. Det är huset till höger som fått bygglov. Bygglovsansökan för huset till vänster kommer att lämnas in vid ett senare tillfälle.

Illustrationer: Aros Arkitekter.

Fakta: LEED är ett av världens ledande system för att miljöcertifiera byggnader. LEED står för Leadership in Energy and Environmental Design och är ett internationellt miljöcertifieringsssystem som har utvecklats i USA av U.S. Green Building Council (USGBC), vilket är den oberoende part som certifierar byggnaden  och systemet används i ett 30-tal länder i världen. Styrkan med LEED är att det tar ett helhetsbegrepp på en byggnads miljöprestande och omfattar ett antal obligatoriska och poängsatta kriterier. Områden för kriterier är: innovation och design, lokalisering och byggarbetsplats, energi och atmosfär, vatten, material och resurser samt inomhusmiljö. Den högsta klassen är Platina.

 

2 svar till “Miljöklassat kontorshus byggs i Frösunda, Solna

  1. Fint hus.
    Härligt att området snart är färdigbyggt.

  2. Ping: Effektivare kommunala transporter – för miljöns skull | Frösundaliberalen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s