Naturskyddsföreningen undervisar Solnas skolelever om Råstasjöns fågelliv

I förra veckan följde jag med en skolklass från Ekensbergsskolan i Råsunda på en vandring runt Råstasjön. Arrangörer var Svenska Naturskyddsföreningen och Miljösprånget och syftet var att lära skoleleverna mer om fågellivet runt Råstasjön  och öka intresset för naturen. En sjö som är väldigt viktig för många fågelarter med höga kvaliteter som fågellokal och är ett viktigt och uppskattat rekreationsområde.  Guider var Magnus Enquist, professor och förståndare för Centrum för evolutionär kulturforskning samt zoologiska institutionen vid Stockholms universitet och Ellinor Skarin som jobbar deltid  på fältbiologerna och utbildar sig till landskapsarkitekt.

Det var intressanta timmar. Eleverna var mycket intresserade och höll modet uppe trots regn och ishalka. Första stoppet var vid sydvästra delen av sjön där de med och utan kikare fick titta på fågellivet och mata fåglarna med bröd och hägrarna med fisk ,samtidigt som de fick lära sig mer om fåglarna vid Råstasjön. Nästa stopp var fågelborden på vägen till tennishallarna. Där var det inte bara fåglar utan två rådjur som bara var ett femtontal meter från skoleleverna. Fascinerande hur nära de kommer människan om de känner att det inte föreligger någon fara. Sedan fortsatte vägen längs Råstasjöns olika delar.

Det var en imponerande mängd arter som vi kunde se under två timmars tid: Gråhäger, vigg, gräsand, sothöna, kanandagås, gråtrut, koltrast, björktrast, blåmes, talgoxe, nötväcka, gulsparv, större hackspett och den sällsynta vattenrallen.

Under året har det  hitintills genomförts tre vandringar med skolelever (Vinterfåglar) och senare under våren kommer det att arrangeras tre vandringar (Häckfåglar under maj och juni) och avslutningsvis tre gånger under hösten (Höstfåglar under september-oktober).

Många gånger(men inte av skoleleverna)  får jag höra att Råstasjön inte är lika fin som Lötsjön för den ser inte ut som en sjö med park. Men det skall den inte vara. Det är fyra företeelser som gör Råstasjön till den stora fågelsjö det är i dag. Det finns områden med klippt gräs och ett kärr eller träsket som jag brukar kalla det som ligger mot järnvägen. Områdena lockar olika fåglar. Vassön som ligger i östra delen av sjön är en viktig häckningsplats för många fåglar och under senvåren kommer det att vara fullt med fåglar. Över vassön skyddar skrattmåsen de andra fåglarna mot rovfåglar.

Det är ett mycket bra initiativ som Naturskyddsföreningen och Miljösprånget har tagit. Råstasjön har många kvaliteter som måste visas upp och vandringarna är intressenta och pedagogiska. En eloge till arrangörerna.

Det översta fotot är taget av Mårten Wallberg,  Ordförande för Svenska Naturskyddsföreningen i Stockholms län som också vandrade runt Råstasjön.

Läs mer på Naturskyddsföreningens sida.

3 svar till “Naturskyddsföreningen undervisar Solnas skolelever om Råstasjöns fågelliv

  1. Javisst är det härligt med alla fåglar och den lummiga naturen runt Råstasjön. Ett område verkligen värt att bevara – ännu är det inte försent! Bara politikerna tar sitt ansvar och inte överexploaterar närområdet och ser till så att inte trafiken och trafikbullret ökar, så vill säkert alla fina fåglar vara kvar och Solnas barn och ungdomar kan fortsätta att vallfärda dit.

  2. Ping: Effektivare kommunala transporter – för miljöns skull | Frösundaliberalen

  3. Ping: Överlever Råstasjön Arenastaden? |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s