Varför dör hägrarna vid Råstasjön!

Den senaste tiden har ett antal hägrar dött vid Råstasjön.  Men hur kom hägrarna hit? Hägrarna finns sommartid vid Isbladskärret på Djurgården. De flesta hägrarna flyttar söder ut men ett antal äldre hägrar har hittat sin vinterhemvist i Solna.

Det var ett  antal privatpersoner som matade hägrarna och därmed blev de vana vid att bli matade. I stället för att under vintern flyga söder ut stannade de kvar och övervintrade vid Råstasjön. Godhjärtade men inte speciellt kunniga människor gjorde så att djuren fick ett felaktigt beteende. Runt år 2006 upphörde den privata matningen, eller minskade kraftigt. Följden blev att flera hägrar dog. Frågan uppmärksammades på flera sätt, bla massmedialt och de politiker som på den tiden ansvarade för dessa frågor beslutade då att staden skulle överta matningen av hägrarna. Vintertid matas fåglarna varje dag. I år, liksom tidigare år, dör några hägrar varje. Enligt en ornitolog, som jag talat med,  kan detta bero på de kalla vintrarna. Det kan också vara som så att de hägrar som står längst ner i hackordningen inte kommer åt den fisk som de får. Staden har därför  utökat antalet matlådor så att alla hägrar skall kunna komma åt maten samtidigt. Förhoppningsvis kan detta förbättra situationen för hägrarna.

Hägrarna har under årens lopp blivit  mycket uppskattade av såväl solnabor som naturfotografer.

5 svar till “Varför dör hägrarna vid Råstasjön!

 1. Torsten Gyhlenius

  Tack Anders. Förstod nästan att det var som Du säger. Våra familjer gläds åt hägrarna vid Råstasjön och följer utvecklingen. Utgår från att Din blogg blir svar på ”Mitt i Solna”-insändaren.
  Tack
  Torsten

 2. hur kom överhuvudtaget hägrarna hit opp till norden? visserligen flyger tranorna hela vägen från nigerdeltat men de är väl bättre flygare? tycker det är skandal att solna stad inte matar dom-vid lötsjön har fåglarna det jättebra på vintern!

  • Hägrarna är en naturlig del av fågellivet i Sverige. De brukar dock flyga söderut och här är Råstasjön ett undantag. vi matar Hägrarna varje dag sedan 2006 och Sundbyberg matar fåglarna vid Lötsjön. Med vänlig hälsning Anders

 3. Ping: Överlever Råstasjön Arenastaden? |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s