Stort idrottspaket klubbat av kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen klubbade ett stort idrottspaket på måndagskvällen ( 6/2). Det innebär att en ny fullstor sporthall  byggs i Ulriksdal, den tredje ishallen byggs i  Ritorp, Ulriksdals IP,  en hemvist för AIK:s ungdomsverksamhet  på Skytteholmsfältet och  AIKs elitverksamhet får en ny träningsanläggning vid Råstasjöns IP. Detta innebär att staden genomför tidigare utlovade satsningar och dessutom bygger en helt ny idrottshall som inte har funnits med i planeringen tidigare.

Den nya sporthallen i den nya stadsdelen Ulriksdal kommer att samordnas med den nya skolan. Det innebär att skolan kommer att använda anläggningen dagtid och på kvällar och helger kan den användas av föreningslivet. Den kommer att vara fullstor, dvs 20 ggr 40 meter med extra utrymme så att den även skall kunna användas för vissa matcher. Detta är viktigt. Vi har många hallar i Solna men de är i regel för små för äldre lag och matcher. Det blir en multisporthall som kan användas av många idrotter som basket, handboll, innebandy, volleyboll med flera idrotter.  Hallen blir ett lyft för inomhusidrotten i norra Solna som länge har saknat en sporthall. Sporthallen kan stå klar under 2014.

I paketet ingår också ett den tredje ishallen i Ritorp, Ulriksdals IP färdigställs. Därmed fullföljs de ursprungliga planerna. Investeringsmedel finns redan avsatta i budgeten för 2012. När den tredje ishallen står klar kommer det att finna tre ishallar i området för ishockey, ringette och konståkning.

Även den sedan länge utlovade hemvisten för AIK FFs ungdomsverksamhet kommer att genomföras. Planeringen för utvecklingen av Skytteholms IP bör vara att uppföra en byggnad innehållande bl a omklädningsrum, förråd/materialrum, samlingsrum/mötesrum och kontor som hyrs ut till AIK FF på samma sätt som till andra idrottsklubbar. Pengar finns till viss del redan avsatta i årets budget. Min uppfattning är att det också är viktigt att vi tar ett helhetsgrepp över Skytteholms IP där vi ser vilka krav som ställs på anläggningen i framtiden, försöker utnyttja det befintliga området på ett maximalt sätt och ser till att skapa en snygg och ändamålsenlig anläggning. Detta kräver en dialog med samtliga användare av Skytteholms IP.

Till sist innebär beslutet att staden åtar sig att rusta upp Råstasjöns IP till en träningsanläggning för AIK fotbolls elitidrottsverksamhet. Den nya träningsanläggningen ska därmed kunna ersätta  AIK:s nuvarande träningsanläggning på Karlberg. Parallellt med planeringen för upprustningen av Råstasjöns IP ska staden påbörja arbetet med att ta fram en annan placering av den nuvarande verksamheten på Råstasjöns IP.

Staden arbetar också med att Solna skall få en ny simhall i Frösunda. Detta ärende är dock så stort att det kräver ett särskilt beslut.

Alla dessa beslut är viktiga för att stärka Solna som en framgångsrik idrottsstad och besluten gynnar flera idrotter och idrottsklubbar. 

Bilden ovan visar  Råstasjöns IP. 

Tidigare blogginlägg.

19 responses to “Stort idrottspaket klubbat av kommunstyrelsen

 1. Finns det en ny tidsplan för beslut i simhallsfrågan? Beslutet skulle ju tagits före sommaren 2011.

  • Jörgen! Jag har bett de som handlägger frågan att politiken måste måste inom kort få göra en bedömning över hur vi går vidare med simhallen. Som jag tidigare skrivit så är juridiken komplicerad i den här typen av upphandlingar och en ny simhall blir inte billig – om den skall bli bra. Jag anser dock att detta är en väldigt viktig investering för Solnaborna. Alla kommmer ngågon gång i kontakt med en simhall. Med vänlig hälsning Anders

 2. Hur blir det med idrottsplatsen i Järvastaden? Ska den finansieras av Järvastaden AB? Eller?

 3. Kristian! Den nya idrottsplatsen i Järvastaden är försenad. Anledningen till detta är att trafikverket vill ha fler spår på järnvägen mot Uppsala och Norrland. Dels skulle det bli ett stickspår till Norrenergis anläggning i Kymlinge. Behovet av det stickspåret kvarstår knappast men däremot till Uppsala. Den frågan måste lösas först.

  Järvastadens IP är tänkt att innehålla en 11- mannaplan för fotboll(betalas av Järvastaden AB), en multisporthall och ev en 7-mannaplan konstgräs (betalas av Solna stad) och en tennisanläggning(om anläggningen flyttas från Råstasjön är det Råsta Holding som betalar).
  Med vänliga hälsningar Anders

 4. Tack Anders för svar. Jag uppskattar verkligen ditt engagemang samt att du inser dess vikt men tidsfaktorn förblir oklar. Vi är verkligen oroliga för att Vasalundshallen måste stängas pga dess extremt dåliga skick. Under tiden kan jag tipsa dig om satsningar som Malmö gör med två ! (2st) helt nya simhallar med inomhusbassäng på 50m!. Ett krav/önskemål vi fört fram sedan länge. Då får alla plats även i framtiden med ett ”Stor-Solna” Vänligen studera

  Källa: http://www.simma.nu/se/?what=checked

  Mvh Jörgen

  • Jörgen! Jag är väl medveten om tidsfaktorn och hoppas att vi så snart som möjligt kan hantera tidsfaktorn. Men jag tycker också att det är viktigt med en bra långsiktig lösning. Ett ny simhall bygger vi inte var dag och vi måste också ta med oss att Solna växer. Med vänliga hälsningar Anders

 5. Hej Anders! Tack för svar. För att försäkra sig om en långsiktigt hållbar lösning på 30-års sikt med en befolkning år 2020 på 80.000 så är en 50m bassäng enda säkra lösningen för ett växande Solna. Mvh Jörgen

 6. www.luddelindstrom.com

  Hej Anders. Mycket lovande saker på gång.
  Min käpphäst är att ersättning för Råstasjöns IP skulle kunna förläggas i Hagalund, Då blir det en naturlig verksamhet med St Erikscupen plus täcker ett lokalt behov.
  mvh
  Ludde Lindström

  • Ludde! Jag får ta med mig dina önskemål i den fortsatta planeringen. En tillräckligt stor yta finns där upp. Och grundförhållandena verkar ganska bra. Jag har varit där och tittat på planen. Med vänliga hälsningar Anders

 7. Hej Anders,

  Spännande läsning! Ditt engagemang för att lyfta idrotten i Solna har än så länge visast sig vara genuint.

  Eftersom jag följer AIK med stort intresse så vill jag följa upp vad det är NI (Solna Kommun och AIK) har kommit överens om. Jag tänker specifikt på Råstasjöns IP, här saknas det än så länge konkret information. Jag är nyfiken och undrar om du har möjlighet att berätta mer om varför AIK kommer att flytta sin A-lags verksamhet till Råstasjön…?

  Varför lämnar man Karlberg tex? Var det här något specifikt önskemål från AIK eller från Solna stad? Är det för att samla AIKs verksamhet i närheten av den nya arenan? Kommer den nya anläggningen att motsvara den nuvarande anläggning? Om inte vad blir de konkreta skillnaderna… Hur många planer blir det tex… Blir det gräsplaner, eller konstgräs… Kommer Landslaget eller andra lag att kunna nyttja den nya anläggningen eller är den bara till för AIK. Vad händer med den befintliga träningsanläggningen vid Karlberg? Vad kommer hända här… tänker både på byggnaden och på fotbollsplanen…

  Många frågor som du förstår.

  Mvh,

  /Johan

  Ps: Har du skaffat säsongskort till sista året på Råsunda än…? Jag hoppas få se dig på läktaren under året. Sista chansen att få uppleva Råsunda på plats innan det blir en parkeringsplats och några bostadshus… Oj, det gör ont i hjärtat mitt fortfarande.

  • Johan! Tack för de vänliga orden. Ja, jag är själv mycket nöjd med kommunstyrelsens beslut för nu tar vi ytterligare ett steg för att stärka idrotten i Solna. Och det känns väldigt bra.

   Önskemålet att flytta träningsanläggningen till Råstasjön har kommit från AIK. Jag tror att huvudanledningen är att de vill komma så nära Swedbank Arena som möjligt. Utgångspunkten är att den nya anläggningen skall hålla samma klass som Karlberg. Vad AIK vill göra med Karlberg vet jag ännu ingenting om. Det blir en gräsplan vid Råstasjön. Det är vad vi har kommit överens om med AIK. Men de har framförallt önskemål om ytterligare än plan som i så fall skulle vara en konstgräsplan. Vi tittar på detta men det kommer att vara svårt att få plats med två planer.

   Om det blir något säsongskort än har jag inte tagit ställning till. Då jag är mycket bortrest, pga av sommarhus i Bohuslän, och att matcherna krockar med fullmäktigesammanträden kommer jag att missa en del matcher.

   Jag kan dock glädja dig med att jag tänker bli medlem i AIK. Som tur är kan jag vara medlem i flera idrottsföreningar. Med vänliga hälsningar Anders

 8. går det verkligen inte att lägga löparbanor i den nya hallen vid arenastaden? tänk på globengalorna! och deras banor är inte bra. försök ordna detta, det är viktigt-det finns nästan inga innebanor alls nämligen och det finns ju bara plats för ett litet antal löpare per pass! gör en omvärdering!

  • Fido! Det kommer inte att finnas några löparbanor i Nationalarenan förutom om det arrangeras friidrottsarrangemang inne på arenan. Under arenan är det inte löparbanor som i Göteborg utan transportvägar för lastbilar etc. Med vänlig hälsning Anders

 9. Henrik Lindmark

  Hej Anders,

  När kan den tredje ishallen vid Ritorp stå klar?

  Mvh / Henrik Lindmark

 10. alltså inga löparbanor?

 11. Hej Anders,
  Vet ni när man kommer börja bygga tredje ishallen i Ritorp?

  Mvh / Henrik Lindmark

  • Henrik! Vi jobbar med hela området på Ulriksdals IP för att få plats med bla en ny simhall en ny ishall, parkeringsplatser mm. Jag hoppas att vi kan ta ett beslut tidigt under våren om detta. Mvh Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s