Har Bergshamra förutsättningar att bli en egen kommun?

I senaste numret av lokaltidningen Mitt i Solna (31 januari/ nr 5)  finns det en artikel om att en opinionsgrupp, under ledning av arkitekten Björn Bränngård, har bildats med syfte av stadsdelen skall bli en egen kommun.

Jag vill först säga att jag har träffat Björn Bränngård vid ett flertal tillfällen och han har ett brinnande intresse för Bergshamra och många idéer på hur Bergshamra kan utvecklas. Men i den här frågan har han hamnat fel.

Att någon kommundel vill bryta sig ur den större kommunen är inte en ny fråga. Den uppkommer då och då. Min barndomskommun Ljungskile ville för 20-taletet år sedan bryta sig ur Uddevalla kommun och nu pågår en diskusion om Tullinge skall få bryta sig ur Botkyrka kommun.

Jag har full förståelse för att många Bergshamrabor oroar sig för stadsdelens långsiktiga utveckling och då framförallt Bergshamra Centrums tynande tillvaro. Många är kritiska till att biblioteket drar ner på öppettiderna. Det skall dock sägas att de öppettider som kommer att finnas i framtiden är de öppettider som är normala för ett stadsdelsbibliotek i landet. Tyvärr sprids det felaktiga rykten om att biblioteket skall läggas ner. Så är på intet sätt fallet.

Det finns all anledning att komma till skott i Centrumfrågan. Osäkerheten vad som kommer att hända är ett problem i sig.

Men bilden att Solna inte bryr sig om Bergshamra är inte korrekt. I slutet av 90-talet byggdes Bergshamraskolan om för, om jag minns rätt, 60 miljoner kronor. Den mest omfattande upprustning som har skett av någon skola i Solna i modern tid  och de senaste åren har det skett en omfattande upprustning av Bergshamra IP med två nya gräsplaner för fotboll och amerikansk fotboll, löparbanor mm för friidrotten, bandybana som också är öppen för allmänheten och nya fräscha tennisbanor.  Bergshamra har som ända stadsdel i Solna fått en multisportsarena för många sommar- och vinteridrotter, som är uppskattad av många och är en stor tillgång för skolan och det lokala föreningslivet. Och i dag är det lätt att glömma att staden ordnade så att stadsdelen blev av med det sk Ripstigseländet.

Och jag tänkter i korta ordalag förklara varför det vore fel att bryta ut Bergshamra ur Solna. Sverige har genomgått två stora kommunreformer. En i början av 50-talet och så 1971-74 där målet var att ingen kommun skulle ha mindre än 8000 innevånare. I dag har det visat sig att så små kommuner har väldigt svårt för att klara ekonomin och den kommunala servicen. Skulle det i dag göras en kommunreform skulle jag tro att målet snarare skulle vara att ingen kommun skulle ha mindre än 20.000 prsoner. Om ens det räcker.

I artikeln säger Björn Bränngård att ekonomin inte skulle bli något problem då Bergshamra har många välmående invånare. Vad Bränngård glömmer är att vi har ett skatteutjämningssystem som nästan upp till 100 % utjämnar inkomsterna mellan kommunerna. Varför Solna kan ha Sveriges lägsta kommunalskatt och en servicenivå över genomsnittet beror på en trimmad organisation, kapitalförvaltningen som ger ett överskott och att vi har låga utgifter för försörjningsstöd(socialbidrag).

Det har visat sig att små kommuner får svårt att driva sin kommun ekonomiskt rationellt, hålla en hög kompetens hos personal och förtroendevalda. Svårigheterna att rekrytera personal i småkommuner har även lyfts upp i Dagens Samhälle  nr 4/ 2012. Även Solna med 70.000 invånare är inom många områden sårbart på personalsidan. Vilka problem skulle inte en  kommun med 8.500 invånare få.

Utredningen som gjordes för en kommunbildning av Tullinge visade att både den nybildade kommunen Tullinge och den resterande delen av Botkyrka kommun skulle få en sämre ekonomi och en dyr äldreomsorg bidrog till att utfallet för Tullinge blir sämre än för moderkommunen. Då skulle Tullinge kommun ändå bli dubbelt så stort som Bergshamra kommun.

Många av de frågor som är viktiga för Bergshamraborna är regionala, exempelvis väg- och kollektivtrafik, och en sådan liten kommun som Bergshamra skulle ha ett minimalt inflytande på de regionala frågorna.

Det stora problemet för Bergshamra är snarare att det finns för få Bergshamrabor för att upprätthålla servicen i området. Och många handlar av olika skäl dessutom inte i de butiker som finns i stadsdelen eller går i den lokala skolan. Jag tror för det första att Bergshamraborna måste inse att det behövs fler Bergshamrabor. Det går inte att säga nej till varje byggprojekt som presenteras.  Skall Centrum och skolan överleva på sikt måste det bli fler Bergshamrabor. Och det är också viktigt att staden, Signalisten och Bergshamraborna  landar i ett förlag på hur Centrum kan utvecklas så att affärer och annan service i området känner trygghet och vågar satsa på framtiden.

30 svar till “Har Bergshamra förutsättningar att bli en egen kommun?

 1. Du kan ta Sigtuna stad som ett annat exempel på utbrytningsförsök, som pågått sedan 1971, när lilla staden i den nationella omgörningen tvingades ihop med Märsta av ekonomiska skäl. Då bildade en högerman och en välkänd socialdemokrat (man) i staden det politiska partiet Samling för Sigtuna, SfS, som ända sedan dess, i nu 42 år! sitter i Kommunfullmäktige! Så man är inte i första hand ett missnöjesparti, utan ger uppmärksamhet åt och förslag för den speciella, småskaliga, historiska miljön med flera viktiga riksintressen, som kontrast till den enorma tillväxtönskan som s och m står för där, utan sådana hänsyn. Se bara min sista strid där: Stadshotellet fick köpa Sveriges äldsta, stadsplanelagda tomt, där Sveriges äldsta mynt slog för mer än tusen år sedan och där ett hus ritat av Carl Milles bror stod, för en spottstyver för att bygga ett annex, trots att man kunde bygga på sin egen, stora, redan utgrävda tomt. Den striden tog jag 2006-07 till oanade djup i flera KF-debatter, till s-KSO:s ilska. Så s o m OCH SfS förlorade till slut. Vi hade en enkät om delning kring år 2000, med oss borgerliga vid rodret efter diskussioner med den i sammanhanget välkände Björn Sundström, SKL, men då blev det bråk om vilka i kommunen som skulle få rösta, då Sigtuna bara är ca 25% av hela befolkningen. Så det blev nej. Jag sa också nej, och då manövrerades jag ut av ordf. Det finns inte en chans att klara alla kommunala åtaganden på bara 10.000 invånare idag! Det blir bara märkliga reservat. Det är skillnad om en kommun alltid varit liten.

 2. MEN ÄR DET INTE BÄTTRE HÖJA SKATTEN OCH SLIPPA ROBIN HOOD?
  MAN KAN JU ANVÄNDA PENGARNA TILL NÅGOT BRA-SÄTTA IN PÅ BANKEN TEX?

 3. en gång i tiden planerades en linbana mellan bergshamra och solna – ”solna skyway”! tycker det vore bättre om denna utpost kom till stockholm eller danderyd? en gång i tiden var det stocksunds köping och andan lever kvar tycker jag?

 4. konflikten med solna är mycket djup och gammal-det finns en egen kultur här och om det fattas pengar borde danderyd vara bätte-solna är man trötta på! egentligen finns här enorma kultur- och naturvärden!

  • J von A! Det långsiktiga problemet för Bergshamra är att det finns alldeles för få Bergshamrabor för att upprätthålla servicen. Därför måste Bergshamraborna acceptera att det byggs fler bostäder i stadsdelen. Med vänlig hälsning Anders

   • men fler bostäder har de väl inget emot? det är ju så populärt att bebygga stränder nuförtiden och då kommer det väl skattekapala grupper
    inflyttande?

   • J von A. Det finns många som har åsikter om nya bostäder och dessa är väldigt aktiva men inte alltid representativa för befolkningen. Med vänliga hälsningar Anders

   • jag har haft bekanta i bergshamra och känner deras kultur väl, har t.o.m. haft mitt arbete där-ett litet kontor i en källare och så ett lärarvikk på bergshamraskolan-problemet är litet socialt-den första generationen var rätt proletär, norrlänningar och sen har det snabbt ändrats-en kulturkrock? det var ju ett mini-vällingby i början-det gamla gardet i tex stocksundstorp gillade inte massinflyttningen förstås-så är det ju ofta. tror bergshamra skulle må mycket bätte av att tillhöra danderyd och solna blev av med ett besvärligt gäng?

 5. Björn Bränngård

  Du skriver att små kommuner har svårt att klara sin ekonomi. I måndagens Metro står det hur stora vinster länets kommuner gjort förra året. På första plats finns den nyskapade lilla kommunen Nykvarn med 9 312 invånare. De var ensamma med ett plus på över 3000 kronor per invånare.

  • Björn! Du skall inte dra för stora växlar av ett enstaka år då det dessutom kan finnas intäkter från fastighetsförsäljningar det året som förbättrar resultat. Innan jag blev kommunalråd arbetade jag med arbetsrätt och reste runt i många av Sveriges kommuner och har därför en kunskap om Sveriges kommuner utöver det vanliga. Det är omöjligt att skapa en kostnads- och kunskapseffektiv organisation i en liten kommun. Hade det inte varit svårt politisk/geografiskt att slå i hop kommuner hade vi sätt en omfattande kommunsammanslagning i delar av Sverige. Som jag skrivit på bloggen finns det en del att ta tag i Bergshamra och då framförallt lösa problemet med det allt sämre Bergshamra Centrum. Och i den frågan har både du och jag ett ansvar. Med vänlig hälsning Anders

 6. Att vi är för få i Bergshamra för att ett lokalt centrum skulle kunna fungera
  är vilseledande och det vet du Anders, Vi har ca 9000 invånare lika med de flesta förorte i Stockholm. Problemet med Bergshamra Centrum är att man från Signalistens håll har misskött det. Man måste börja med de lokala förutsättningar och lokaler vars hyra låter näringsidgarna överleva. Detta kräver en aktiv deltagande av Signalisten i omgänget med sina hyresgäster.
  Det saknas idag. Vi behöver ej större livsmedelsaffärer utan behöver två, tre stycken som i många år levde brevid varandra på vårt torg nämligen Konsum och Metro. Samt en grönsakshandlare. Men man måste lyssna på sina hyresgäster och samarbeta med dem. Jag har ett flertal gånger inbjudet dig till en promenad för att kunna informerar dig om våra möjligheter. Tar uppmaningen äntligen på allvar snart är det försent för den näringsidgaren efter den andra lämnar Bergshamra. Du är alltid välkommen att inhämta information men sluta upp att klaga på att vi är för få

  • Jost! Du förenklar problematiken. Det är alltid viktigt att den lokala centrumägaren har en bra relation med hyresgästerna. Och den går säkert alltid att förbättra. Ett klart besked från Signalisten hur de vill jobba med centrumfrågan är viktigt. Du har fel när det gäller lokala centra. Många centra i Solna, Sundbyberg, Stockholm och resten av landet för i dag en tynande tillvaro: Bagartorps centrum. Huvudsta Centrum, Västra Skogens centrum, Storskogstorget, Tuletorget – listan kan bli hur lång som helst.

   Att tro att 8000 innevånare, där de flesta inte jobbar i stadsdelen, långsiktig kan upprätthålla en bra servicenivå är inte trovärdigt. Jag jobbade tidigare vid Östermalmstorg och är där då och då även idag, och det är få gånger som jag inte springer på någon Bergshamrabo som jag känner och som har passat på att handla på hemväg från jobbet.

   Därför behövs det fler Bergshamrabor. Träffade förresten arkitekten Jerker Söderlind för ett tag sedan som dessutom har sin pappa boende i Bergshamra som säger precis samma sak som jag säger. Han håller bla på att försöka rädda servicen i Älta, Nacka.

   Jag bor själv granne med Storskogstorgets centrum och det piggnade till när det blev 550 nya lägenheter i Filmstaden och 400 arbetspaltser. ICA vågade bygga ut och satsa och även den övriga servicen blev bättre med fler restautanter, två kemtvättar, ny frisör etc. Detta samband borde du känna till som arkitekt.

   Jag går gärna på en promenad med dig i Bergshamra men jag avvaktar tills dess vintern har passerat. Jag gick på en trygghetsvandring i Hagalund i torsdagskväll och åkte krogrännet i söndags och blev rejält nedkyld. Kul med vintern om det
   inte är 10-15 grader kallt. Med vänlig hälsning Anders

 7. Tack för ett intressant blogginlägg! Enligt indelningslagen ska en kommun ha ett tillräckligt befolkningsunderlag för att kunna fungera. Vad som kan anses tillräckligt kan diskuteras men en folkmängd på 8500 invånare är givetvis inte så mycket och antagligen för lite för att bilda en egen kommun. Mediankommunen i Sverige har knappt 15 275 invånare. Bergshamra har alltså inte riktigt samma förutsättningar som Tullinge, precis som du beskriver.

  Men du skriver också att mindre kommuner har väldigt svårt för att klara ekonomin. Det finns dock inget entydigt samband mellan antalet invånare och kommunernas ekonomiska situation enligt Björn Sundström, som har gjort delningsutredningen för Tullinge/Botkyrka och nästan alla andra utredningar sedan 70-talet. Detta beror på det utjämningssystem som du också nämner. Det finns både små och stora kommuner med dålig ekonomi likaväl som det finns kommuner i olika storleksklasser med god ekonomi.

  Vidare reagerar jag på det som du skriver om Tullinge. Situationen är inte riktigt så som du beskriver den. Utredningens resultat innebär att det är fullt möjligt att dela kommunen, de ekonomiska förutsättningarna finns! Den försämring av ekonomin som du hänvisar till handlar i första hand om att utredaren påpekade att de båda nya kommunerna tillsammans förlorar ca 17 miljoner kronor i det kommunala utjämningssystemet vid övergången. MEN – denna summa motsvarar endast 0,4 % av Botkyrka kommuns verksamhetskostnader som uppgår till 4 175 miljoner kronor, vilket i detta sammanhang är en relativt ”försumbar kostnad”.

  Angående äldreomsorgen har Botkyrka kommun, enligt utredningen, extra höga kostnader per invånare för äldrevård. Dessa är betydligt högre än genomsnittet för Sveriges kommuner – och en av de högsta på Södertörn. I Botkyrka ser vi ett kommunalt ”Mismanagement”. Botkyrka kommuns vård- och omsorgsförvaltning har kritiserats för höga budgetunderskott och en konsult (PwC) har påvisat betydande missförhållanden inom förvaltningen. En ny kommun är ett utmärkt tillfälle att bygga bort sådana problem. Argumentet att äldrevården skulle bli dyr för Tullinge utgår från att Tullinge kommun skulle fortsätta missköta sina åtaganden lika grovt som Botkyrka gör idag.

  Med vänliga hälsningar
  Carl Widercrantz
  Politisk sekreterare Tullingepartiet

 8. låt danderyd ta hand om bergshamra-det här området hör historiskt och kulturellt till danderyd (stocksunds köping). då får ni ett problem ur världen!

 9. Björn Bränngård

  Jag vill här komplettera artikeln i Mitt i Solna genom att lämna ytterligare några argument varför Bergshamra skulle kunna tjäna på att lämna Solna:

  Överdäckning
  Den överlägset mest angelägna frågan enligt Bergshamraborna. Solna kommun ordnade 1998 en arkitekttävling om överdäckning av Bergshamraleden för att få ett underlag för att beräkna kostnaderna.
  Efter tävlingen lade Skanska fram ett eget förslag som kommunen antog och gjorde till sitt. Genom att välja dyra lösningar kom man fram till att det skulle behövas 124 000 m2 kontorsyta (ca 12 Hötorgs¬skrapor) för att finansiera det hela. Detta gjorde att politikerna i Solna (även oppositionen) inte längre driver frågan.
  Kostnaden (450-550 Mkr) är ändå mindre än felräkningspengarna för Nationalarenan.

  Spårväg
  I ÖP 2006 finns både överdäckning och spårväg från Solna station till Universitetet via Bergshamra med. Blir Bergshamra egen kommun minskar behovet av bättre förbindelser till Solna C. Istället föreslår vi en spårväg som förbinder högskolor, universitet och studentboende med de kunskaps-intensiva företagen i Kista – en Via Academica. KI-KTH-Albano-Universitetet-Lappis-Kungshamra-Polishögskolan-Kista.

  Vägförbindelser
  En gemensam infart till Ulriksdalsområdet från Järva Krog öppnar bl a för bättre bussförbindelser till slottsområdet. Idag måste man köra via två europavägar för att ta sig inom slottsområdet!
  Bättre tillfarter till Bergshamra från Roslagsvägen (E18).
  Två vägprojekt som Solna kommun inte prioriterar. De hänvisar till Vägverket.

  Bostäder i Vattentornet
  Trots stort intresse och positiv konsekvensutredning har man lagt locket på. Det är en man bakom det. L-E Salminen som varit styrelseordförande i Solna och fortfarande är det i Norrvatten anser att det är för stor risk med projektet. Skall han säga som satsat kommuninvånarnas skattepengar i högriskprojektet Nationalarenan.

  Biblioteket
  Som egen kommun beslutar vi själva.

  Signalisten – Bergshamra C
  Uppsagda hyresgäster – tomma lokaler.
  Okänsliga nybyggnadsförslag. Vi förstår inte vad Signalisten vill.
  Med egen kommun måste Signalisten göra sig av med husen i Bergshamra. Stiftelsen får enligt sina statuter endast äga fastigheter inom Solna kommun.

  Men vi ser gärna att dessa och andra problem kan lösas inom Solna kommun. Men tyvärr är staden fullt upptagen med Nationalstadion, Hagastaden, Nya Karolinska, Scandinavian Mall, Tvärbanan och annat.
  Med utspelet om Bergshamra kommun vill vi visa att vi finns.
  Jag är glad att du har märkt det, Anders!

  • men varför inte gå med i danderyds kommun? området hör dit historiskt-det fanns nåt som hette stocksunds köping. det fanns en hållplats på roslagsbanan vid stocksundstorp.

   • Björn Bränngård

    Det jag gillar med Bergshamra är att det är en så fin blandning.
    Danderyd är segregerat och jag skulle inte känna mig hemma där.
    Det här är min personliga uppfattning, men hellre Solna än Danderyd. Andra tycker säkert annorlunda.

   • tja, du tänker på djursholm? åt ert håll ligger det mycket vanliga mörby med mängder av hyreshus-trevligt dock.
    sen heter det t.o.m. danderyds kommun-trots att det är avskaffat kallar sig solna ”stad” officiellt. skatten är ännu lägre än solnas. ni har två stationer på t-banan, ner till solna ska ni åka buss i en kvart.

   • Fido! Skatten är inte lägre i Danderyd än i Solna. Den borde vara det då Danderyds kommun är den kommun i landet som är så rika att de helt enkelt språnger systemet. De borde ha en skatt som är flera kronor lägre än Solna så Danderydsborna borde verkligen ställa sig frågan – Vart tar pengarna vägen? Med vänlig hälsning Anders

   • tja i de få villorna i djursholm och stocksund kanske, men det bor ju masssor med vanligt folk här också?

  • Björn! Det är många frågor som du tar upp och jag skall försöka att kortfattat besvara dem.

   Överdäckning

   Folkpartiet tog initiativ till och drev länge frågan om överdäckning och det var bla detta som ledde fram till utredningen. Utredningen visade att det skulle bli dyrt och kräva en omfattande bebyggelse som i och för sig kraftigt skulle öka den befintliga trafiken på bla Björnstigen. Du har ju varit med på några möten där denna fråga har diskuterats och jag kan inte se att du har motbevisat detta. Men du får gärna göra detta. Jag omprövar gärna min uppfattning i frågan.

   Spårväg

   SL har presenterat ett förslag på fortsättning från Solna station till universitet via Bergshamra. Lidingö vill gärna att den fortsätter mot Lidingö. Behovet att binda i hop Bergshamra med Solna C är stort oavsett oavsett egen kommun eller inte. Det är frågan om att ta sig till de arbetskraftsintensiva delarna av Solna. De som direkt i dag besöker stadshuset är få och kommer med modern teknik att bli ännu fler.

   Vägförbindelser

   Du får utveckla vad du menar med bättre avfarter från Roslagsvägen. Tillfarten till Ulriksdalsområdet är mer än Trafikverksfråga än en Solna stads fråga.

   Bostäder i Vattentornet

   Jag är positiv till bostäder i vattentornet även om jag förstår att även detta kommer att möta motstånd från de närboende då du, för att komma till vattentornet, måste färdas på en väg som många uppfattar som gång- och cykelväg. Det är korrekt att Salminen är negativ till projektet även om detta verkligen inte har med Nationalarenan att göra.

   Bergshamra C

   Jag är lika angelägen som du att lösa ombyggnadsplanerna för Bergshamra C och jag hoppas verkligen att vi komma till skott i denna fråga under våren. Att skjuta på frågan frammåt skapar bara problem.

   Grattis!

   Du var bra i postkodmiljonären. Grattis till pengarna. Jag tittar normalt aldrig på detta program men då jag tyktesvägen hörde att du skulle vara med kunde jag inte låta bli att titta på programmet.

   Med vänliga hälsningar
   Anders

 10. Läser med intresse era inlägg. Bergshamra är ett underbart område med närhet till stadspuls och natur. Dock finns mer att önska om dess centrum. Ett upprústat centrum skulle öka områdets attraktivitet ytterligare vilket borde intressera Solna som helhet. Föreslår att ni tar en titt på Enebybergtorg. Ett lysande exempel på ett tidigare döende torg som nu skiftar kostym. Här har man lyckats skapa bostäder, ena butiksägare och löst parkeringsfrågan på ett snyggt sätt. Den typen av förändring skulle gynna bergshamra.

  Jag har svårt att tro att majoriteten av bergshamra borna vill lämna solna kommun. Dock bör politkerna ta ett utspel som detta på stort allvar då det speglar ett utbrett missnöje. Bergshamra centrum borde vara ett högprioriterat projekt för kommunen.

  • Sarawstar! Vi tar Bergshamra på allvar. Det var därför vi satsade hårt på Bergshamraskolan och rustade upp Bergshamra IP. Sen delar jag din uppfattning om Centrum. Det är viktigt att det sker en upprustning och att hyresgästerna känner tilltro inför framtiden. Med vänlig hälsning Anders

 11. Björn Bränngård

  Då jag av nyfikenhet går in på Solna stads hemsida för att konstatera att inget hänt med förslaget att bygga om Bergshamra centrum ser jag att en reviderad plan lades ut den 19 mars. Eftersom man fick de okunniga politikerna att gå med på ett förenklat förfarande (det äger inte allmänt intresse!) behöver man inte ställa ut planen igen. Endast direkt berörda meddelas. Och jag vet inte vilka de är. Inte vanliga boende, och inte ens intresserade personer som bemödat sig om att lämna genomarbetade synpunkter då vi senast hade chansen! Jag tillhör de senare.

  Det står att samråd genomförts. Det var ett uselt förberett möte på Berga 7 juni 2011. Fullsatt trots att Sverige spelade en viktig match mot Finland i fotboll samtidigt.
  Nu, eftersom jag av en slump tittade in på hemsidan, vet jag att synpunkter skall lämnas senast 2 april.
  Man har tidigare flera gånger utlovat att det reviderade förslaget skulle ställas ut före beslut.
  Jag har förstått att hela processen präglats av stor vånda. Tydligen har handlingarna varit färdiga i över tre månader innan man la ut dem.

  Detta är vad Signalistens styrelseordförande kallar ett närdemokratiprojekt som saknar motstycke.

  Kvarteret heter mycket riktigt Torsken.

 12. Björn Bränngård

  Jag ber om ursäkt! Jag har varit bortrest. Då jag i natt kom hem såg jag att jag fått det reviderade förslaget med sammanfattning av yttranden.
  Men kritiken att detta inte är något som kan handläggas med enkelt planförfarande kvarstår.
  Det borde ha ställts ut ordentligt och med längre tid att lämna synpunkter.

 13. Tänk om alla som har makt att bestämma över Bergshamra skulle sätta sig och verkligen se till Bergshamras bästa!
  När Signalisten hade sin ”Nystart Bergshamra” fick man endast tänka och tycka till om området som är Signalistens mark.
  Bergshamraborna är inte emot nya bostäder, men inte var som helst.
  Tänk om man skulle bygga ett höghus där gamla televerkets byggnad är, mittemot skolan? Visserligen är det inte Signalistens mark, men bostäderna där skulle ge flera boende i Bergshamra.
  Bergshamraborna är fantastiska, lokalpatrioter och försöker handla i centrumet, men det är svårt när allt flera affärer läggs ner och Signalisten vägrar hyra ut lokalerna, envist upprepandes mantran att lokalerna behövs för att kunna flytta runt på de affärer som behöver evakueras under ombyggnaden! Varför inte hyra ut med korttidskontrakt (sex månaders period), det vi fick för några år sedan när ombyggnadsplanerna kom. (Just nu är vi många hyresgäster som inte har haft något hyreskontrakt på över ett år!)
  Att tobaksaffären har stängt och inte blev uthyrd, trots att det var många som hade velat fortsätta arbetet där, blev verkligen dödsstöten! Nu tvingas folk att åka till Mörby Centrum för att lämna in tips, det är självklart att de handlar då där…
  Bergshamraborna är fantastiska! Det gör att det är en lycka att få jobba i Bergshamra centrum!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s