Nu skall det bli rent och snyggt vid länets återvinningsstationer!

Startskottet har gått för ett bättre samarbete vid länets återvinningsstationer. I veckan träffades representanter för länets 26 kommuner för att diskutera strategin för genomförandet av det nya modellavtalet för samverkan kring insamling av återvinning av förpackningar och tidningar. Mötet är första steget i arbetet med att skapa bättre service, renare återvinningsstationer och ett smidigare samarbete mellan kommunen och Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI).

Det är ingen hemlighet att det till och från är skräpigt vid länets återvinnings- stationer. Det leder till klagomål och kritik från närboende liksom till att det slängs annat avfall, även utanför behållarna. Kommuninnevånare tror att det är kommunernas ansvar. I en undersökning som gjordes i Vallentuna trodde  hela 97 % av Vallentunaborna att det är Vallentuna kommun som ansvar för skötsel av stationerna. På andra håll är det kommunernas svårigheter att hitta och anvisa lämplig mark för stationer som vållar problem och långdragna förhandlingar mellan parterna. En bidragande faktor har hittills varit att lagstiftningen ibland tolkas olika och att vissa frågor på grund av brister i samarbete då faller mellan stolarna. Våra kommuninnevånare vill ha välstädade och återvinningsstationer som töms ofta. Jag tror att det nya modellavtalet mellan KSL och FTI ger bra förutsättningar för att vi skall få en bättre service, renare och trevligare återvinningsstationer.

Kommunförbundet Stockholms Län (KSL) har under 2010-2011 lett förhandlingarna om ett avtal för en ny modell för samverkan med FTI, med hjälp av Stockholmsregionens avfallsråd, STAR. Syftet med avtalet är att på ett konstruktivt sätt skapa förutsättningar att lösa olika frågor som kan uppkomma kring insamlingssystemet som drivs av FTI.

Det nya samverkansavtalet som parterna nu enats om skapar goda förutsättningar för bättre samarbete mellan kommunerna  och FTI. På mötet delgav FTI deltagarna även sin vision för framtida återvinningsstationers utformning där ambitionen är att vara den goda grannen, en granne som alla vill ha nära sig.

Vårt gemensamma mål är hela, rena och snygga återvinningsstationer. Eller som det uttrycks i direktiven till den pågående avfallsutredningen; hanteringen ska vara resurseffektiv och miljömässig, effektiv för samhället och enkel för konsumenter. Med det nya avtalet tar vi redan nu ett stort steg mot att förbättra samarbetet om det viktiga samhällsuppdrag vi förpackningsindustrin och kommunerna ansvarar för.

Jag hoppas mycket på det här avtalet. Det finns nu goda förutsättningar att vi får välskötta återvinningsstationer och jag upplever att FTI verkligen vill att avtalet skall genomföras till punkt och pricka. Det är också glädjande att många kommuner ute i landet har visat intresse för det nya avtalet och kanske kommer att tillämpa det i den egna kommunen.

KSLs styrelse beslutade den 1 december att rekommendera länets kommuner att sluta avtal med FTI i enlighet med modellavtalet.

På bilden syns till vänster Kent Carlsson som är VD för Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) och undertecknad i egenskap av ordförande för KSLs miljö- och samhällsutvecklingsberedning.

7 svar till “Nu skall det bli rent och snyggt vid länets återvinningsstationer!

  1. Dags att skrota producentansvaret för förpackningar och i stället samla in utifrån material, mer logiskt och bättre för miljön. Då slipper vi de här ständiga diskussionerna och det kan bli ett enhetligt system.

    • Solnabloggarn! Jag är inte helt säker på vad du menar men min egen uppfattning är att vi vid stationerna inte bara skall samla in tidningar och förpackningar utan även del material. Vi skulle dels få en mer effektiv insamling och slippa diskussionen om det går att slänga en kastrull, stekpanna eller plastglas i behållarna. Mvh Anders

  2. Så du menar på fullt allvar att det ska bli ännu skräpigare på trottoarerna och luddigare ansvarsförhållanden!

    • Solnabloggarn. Det är precis tvärtom. I modellavtalet framgår det klart att det är FTI som ansvarar för att ta bort de saker som läggs i och runt omkring återvinningsstationerna. Detta har varit ett problem i Solna och många andra kommuner. FTI skall tömma och ha en bra städning runt stationerna. Detta har varit det svåraste att lösa mellan KSL och FTI men samtidigt den viktigaste frågan för kommunerna att lösa då överfulla återvinningsstationer är ett stort problem.

  3. Ping: Anonym

  4. Så du menar att FTI ska ta ansvar för andra produktgrupper än förpackningar och papper i framtiden! Producentansvar innebär att den som producerat varan tar ansvar för den när den förbrukats OCH utvecklar produkten för att minimera miljöpåverkan under hela livscykeln. Producent definieras i sammanhanget som den som tillverkat eller importerat varan och ansvaret innebär ekonomiskt OCH fysiskt ansvar. FTI är förkortning för förpackning och tidningsinsamling.

  5. Ping: Effektivare kommunala transporter – för miljöns skull | Frösundaliberalen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s