Nytt modernt och energieffektivt kontorshus för SAS institut

Stadsbyggnadsnämnden har beviljat bygglov för ett nytt kontorshus för SAS institut som är beläget i och vid Stora Frösunda i Solna. Det är på många sätt en modern kontorsbebyggelse med mycket glas med mindre inslag av panelade partier i oljad ek. Byggnaden har plats för 150 anställda.

Arkitektens vision är att byggnaden ska förmedla en känsla av exklusiv konstpaviljon som befinner sig på respektavstånd till den historiska gårdsmiljön och den engelska parken.

Ägaren till fastigheten har ställt höga miljökrav på den nya bebyggelsen. Den skall uppfylla det amerikanska miljöcertifieringssystemet Leed i Guldklass.

Taket har såväl sedumtak, som tar upp dagvattnet lokalt och minskar temperaturen i fastigheten och  i den omgivande miljön, som solceller. Uppvärmningen sker med energibrunnar (bergvärme) och solceller (solen värmer vattenrör med vatten). Denna lösning klarar husets värmebehov på vintern och kylbehovet på sommaren. Huset har isolerglas med energivärden på mycket bra nivå. Fastigheten kommer även att ha 10 parkeringsplatser, särskilt för elbilar, med laddstolpar.

Fakta: LEED är ett av världens ledande system för att miljöcertifiera byggnader. LEED står för Leadership in Energy and Environmental Design och är ett internationellt miljöcertifieringsssystem som har utvecklats i USA av U.S. Green Building Council (USGBC), vilket är den oberoende part som certifierar byggnaden  och systemet används i ett 30-tal länder i världen. Styrkan med LEED är att det tar ett helhetsbegrepp på en byggnads miljöprestande och omfattar ett antal obligatoriska och poängsatta kriterier. Områden för kriterier är: innovation och design, lokalisering och byggarbetsplats, energi och atmosfär, vatten, material och resurser samt inomhusmiljö.

Tillägg 2013-06-18

I går invigdes det nya huset. Läs det senaste om projektet här

Annonser

5 responses to “Nytt modernt och energieffektivt kontorshus för SAS institut

 1. Förstår inte riktigt hur man kan miljöklassa en byggand i Sverige med så mycket glasväggar. De leder till stora energiförluster på vintern och stort kylbehov på sommaren.
  Vad är det jag inte förstått???

 2. Christer! Tack för dina synpunkter. Jag lät en av projektets arkitekter svara på din fråga och här kommer ett utförligt svar. Se nedan

  Hej,

  Tack för din fråga.

  Det amerikanska miljöcertifieringssystemet LEED baseras på följande kriterier:

  Man bestämmer i början av ett projekt vad man vill fokusera på och samlar sedan poäng inom alla kriterier. Om man klarar att få ihop tillräckligt med poäng för en certifiering kan man placeras i brons-, silver-, guld-, eller platinumklass beroende på hur väl man lyckas. För ”LEED GOLD” måste man minst samla 60 poäng.

  Vår design av SAS Institute’s nya huvudkontor är bra i alla kategorier: byggnadens position i området, vattenhushållning, val av byggmaterial, miljö-kvalitet och energihushållning.

  För Energihushållning har vi planerat att integrera energibrunnar (bergvärme) och solceller (solen värmer vakumrör med vatten i) Denna lösning klarar vårt värmebehov på vintern och kylbehovet på sommaren.

  Det är med dagens moderna energiglas möjligt att bygga energieffektivt.
  Hur funkar det?

  Till fasaden har vi valt isolerglas som har energivärden på mycket bra nivå. Kanske inte den billigaste lösningen, men bästa i energihänseende om man vill ha en ljus, öppen byggnad.

  Glasfasaden som man ser på bilden vetter mot norr så solinstrålningen är inte ett problem med för mycket värme under sommarmånaderna. Alla glasfönster mot syd, öster och väster har automatiska solskydd som stänger ute solen då den strålar direkt in igenom fönstren.

  Vi har gjort en simulation av fastighetens energibalans och vi ligger på högsta möjliga poäng i LEED systemet.

  Vi hoppas att det ger svar på din fråga.
  Om du är ytterligare intresserad kan vi tipsa om att det finns mycket intressant att läsa på http://www.usgbc.org eller http://www.sgbc.se/ som är Sweden Green Building Council’s hemsida där du kan hitta många certifierade byggnader som också har mycket glas i fasaden.

 3. Tack för bra och innehållsrikt svar. Jag är säker på att det blir en fin och effektiv byggnad. En prydnad för såväl SAS som Solna.
  Jag började min karriär som säljare på Rockwool på 60-talet och det sitter i ryggmärgen att det skall byggas med en massa mineralull i väggarna för att det skall bli energieffektivt.
  Nu är det tydligen andra tider.
  Framgång tillönskas.

 4. Jag ställde mig spontan samma fråga som Christer Liss.

  MEN jag är inte ett dugg imponerat av arkitektens svar. Jag arbetar som energisparkonsult och har gjort detta i ett antal år. Jag förvånas jämt på nytt över att arkitekter ritar hus som de påstår skulle vara energieffektiva fast de bevisligen inte är det. Att det finns sedan olika organ som till och med prisar sådana projekt kan tillskrivas antingen oförstånd eller helt enkelt för att man har kommersiella intressen att bevaka.

  Även med det bästa U-värdet i glasfasader så är de ändå 10 gånger sämre än motsvarande väggpartier. Att använda sig värmepumpteknik i sådana sammanhang är naturligtvis bra i sig – men det är samtidigt också ett tvång – eftersom man annars inte skulle klara Boverkets krav på en tillräckligt låg energianvändning. Att man sedan ser till att dessa glaspartier har automatiska solskydd, som stänger ute solen då den strålar direkt in igenom fönstren, är ändå ett tecken på att man har en viss förståelse för problemen med dessa glaspartier.

  Sedan kan jag heller inte begripa hur man kan komma dragande med att Sedumtak/gröna tak skulle kunna ha en positiv inverkan för klimatet respektive temperaturen i fastigheten. Vill man åstadkomma detta borde man ha ett vit takyta. Vad som gäller en fördröjt vattenavrinning som man normalt ta upp i detta sammanhang, åstadkoms det bättre och billigare med ett fördröjningsmagasin under jord.

  Utöver detta så är det också ett betecknande sakfel att kalla solfångare för solceller. det är faktiskt en mycket stor skillnad.

  Jag vill se att nya byggnader verkligen ska vara energieffektiva, men gång på gång ser jag tyvärr byggnadsprojekt som inte alls är bra i detta avseende. Men än värre är när man samtidigt kommer med påståenden om att byggnaden i fråga skulle vara speciellt energieffektivt.

  Peter Siebert

 5. Hej Peter,

  Tack för din kommentar.

  Som vi skrev (och du som expert säker vet) baseras LEED miljö certifiering inte bara på energi effektivitet. Byggnadens position i området, vattenhushållning, val av byggmaterial och miljökvalitet spelar samma vikta roll. Vår design av SAS Institutes nya huvudkontor är en kombination av ALLA dessa 5 kategorier.

  Vi håller med om att U-värdet i glasfasader är sämre än de bästa energiväggarna. Men vi tycker att vår design är en bra lösning om man vill ha en ljus, öppen byggnad med fokus på arbetsplatskvalitet, estetik, materialval och energieffektivitet.

  Vi ser värmepumpteknik i sådana sammanhang som en viktik och bra lösning för att effektivt förbättra vår energihushållning och självklart hjälper tekniken oss att klara Boverkets krav på en tillräckligt låg energianvändning.

  Vårt val av sedumtak baseras på ett samspel av olika faktorer: estetik, vilket är viktigt för SAS Institute och SAS Institutes granne, fördröjd vattenavrinning och reducerande värmeffekt under sommaren. Mycket riktigt värmer solen vakuumrör med vatten i (solfångare och inte solceller).

  Vårt konsultteam har gjort en simulering av fastighetens energibalans och vi ligger på bästa LEED nivå baserat på samspelet av alla ovannämnda kriterier.

  Vi ser överlag på vår byggnad som ett bra exempel på kontorsdesign, som fokuserar på alla faktorer vilka definieras som en modern, grön, arkitektoniskt spännande och energieffektiv kontorsbyggnad.

  Alex Blank, Projektledare och LEED Coordinator

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s